HNL

Dambrauskas na presici prije Rijeke: Danas je tužan dan...

Foto: Milan Sabic/Pixsell

TRENER Hajduka Valdas Dambrauskas danas je održao konferenciju za medije pred utakmicu s Rijekom, a dotaknuo se i situacije u Ukrajini. Litavski stručnjak osudio je događanja u Ukrajini, ali i detaljno najavio Jadranski derbi, na kojem ulog dugo nije bio ovako velik. Nakon toga je odgovarao na pitanja.

"Derbiji su uvijek posebni. Možemo dugo pričati o Rijeci. Dugo sam ih analizirao. Vjerujem da znam kako će igrati. Mislim da je podcjenjivanje kada bismo rekli da je to momčad koja se bazira na kontranapadima. Imaju jako dobar napad, imaju kvalitetu, dosta su golova zabili. Utakmica će biti vrlo teška, ali ja i moji igrači volimo takve susrete. Mali detalji i tehničko-taktičke stvari će odlučiti utakmicu. Ova će utakmica završiti s minimalnom razlikom", rekao je Dambrauskas pa dodao:

"Neću vam otkrivati tko će startati. Mlakar, Lovre i Nikola Kalinić treniraju s nama. Krovinović se vraća treninzima idući tjedan. Svi ostali igrači su spremni. Imamo plan, Rijeka ima plan. Mali detalji će odlučiti."

Cijeli svijet priča o agresiji Rusije na Ukrajinu. Kako gledate na cijelu situaciju?

Vrlo tužan dan za sve nas i cijeli svijet. Nema nijedne zdrave i normalne osobe koja to može opravdati. Ne postoji situacija na svijetu koju ne možeš riješiti na drugi način. Moje misli i molitve su uz ljude u Ukrajini.

Za subotu se najavljuju kiša i jaki vjetar. Hoće li to utjecati?

Ne mogu kontrolirati te stvari. Ako tako i bude, neće biti prvi put da igramo po takvim vremenskim prilikama. Moramo se prilagoditi, profesionalci smo.

Prije utakmice na Rujevici Krovinović je bio upitan, ali je zaigrao. Je li to moguće i ovaj put?

Već sam objasnio da će idući tjedan krenuti s treninzima. 

Očekujete li da će igrači imati pritisak s obzirom na situaciju?

Navijači bi trebali utjecati pozitivno na nas. Vjerujem da su oni spremni kako bi nam dali energiju. Imamo još 15 utakmica do kraja. Ne znam zašto bismo trebali pričati o pritisku. Ovo je prilika za nas. 

Mogu li se usporediti Livaja i Drmić?

Obojica su odlični igrači. Drmić je pokazao svoju klasu, ali ja sam najsretniji trener na svijetu što imam Livaju. Mnogi ovu utakmicu gledaju kao duel njih dvojice, ali to nije tako. 

Od 15 utakmica do kraja, deset je na Poljudu. Je li to prednost?

Na to gledam kao na priliku za izgraditi pravi mentalitet. Moramo se naučiti boriti za visoka mjesta, za Ligu prvaka, Europsku ligu. Moramo znati kako iskoristiti energiju navijača na pozitivan način. Rast ćemo iz utakmice u utakmicu. Vjerujem da su navijači naš pravi 12. igrač. Privilegirani smo jer imamo odličnu atmosferu na svakoj utakmici. Kada bismo odlučili da navijači dođu na trening, imali bismo i na treningu odličnu atmosferu.  

U nedjelju igraju Osijek i Dinamo. Što bi vas zadovoljilo?

Ne zanima me. To je najmanje bitno u mojim mislima. Razmišljam samo o svojim igračima, kako ih motivirati, koji je plan za utakmicu. Iskreno, u nedjelju ću otići gledati utakmicu u Šibeniku jer je Istra naš idući protivnik nakon Rijeke.

 

Pročitajte više