HRVATSKI NOGOMETAŠI

Dan kad je najveći hrvatski igrač svih vremena potpisao za najveći klub

Foto: Guliver Image/ Getty Images

LUKA MODRIĆ na današnji dan prije sedam godina potpisao je za Real Madrid. Ono što je uslijedilo je povijest. Kapetan Hrvatske uzeo je 15 trofeja i osvojio Zlatnu loptu, prestižno priznanje koje se daje najboljem nogometašu svijeta.

Debitirao protiv Barce, prvijenac zabio Zaragozi

Podsjetimo se, Modrić je na Santiago Bernabeu stigao kasno u ljetnom prijelaznom roku. Tipično za predsjednika Tottenhama Daniela Levyja u pregovorima s drugim klubovima. Londonski klub uprihodio je 30 milijuna eura za hrvatskog nogometaša.

Modrić je debitantski nastup upisao u uzvratu Superkupa Španjolske protiv Barcelone, samo 36 sati nakon potpisa za Kraljevski klub.

Proglašen najgorim pojačanjem godine, on uzvratio žetvom trofeja

Njegov prvi gol za Real stigao je u velikoj 4:0 pobjedi protiv Zaragoze u listopadu 2012. godine pred domaćim navijačima. Modrićeva epizoda u Realu nije krenula najbolje, u sezoni 2012./13. imenovan je "najgorim pojačanjem La Lige" u izboru čitatelja Marce, najtiražnijeg sportskog lista u državi.

Međutim, Luka je napredovao dolaskom Carla Ancelottija na klupu Reala. Bio mu je ključan igrač u osvajanju La Decime 2014. godine, jubilarnog desetog europskog trofeja za Los Blancose.

Odveo Hrvatsku do srebra na SP-u, zaustavio duopol Messija i Ronalda

I tu je krenula čudesna priča Luke Modrića u dresu Reala. Bio je neizostavan u narednim sezonama te s Realom osvojio tri uzastopna naslova prvaka Europe. Uz dizanje ušatog pehara, Modrić je i svake godine biran u UEFA-inu momčad godine.

U 2018. godini, nakon što je odveo Hrvatsku do srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, izabran je za najboljeg nogometaša tog turnira i imenovan najboljim na svijetu. Luka je osvojio Zlatnu loptu te tako prekinuo Messijev i Ronaldov duopol u borbi za taj prestiž. Nijedan igrač nije osvajao Zlatnu loptu osim njih dvojice još od 2007. godine i Kake. Modrić je to uspio.

Zbirno, Modrić je odigrao preko 300 utakmica za Real i pritom osvojio 15 trofeja. Četiri Lige prvaka, 3 Superkupa Europe, 3 Svjetska klupska prvenstva, jednom prvenstvo Španjolske i jednom Kup Kralja te dva Superkupa Španjolske.

Pročitajte više