Dan kad je za Hrvatsku počeo navijati cijeli svijet: "Savršeni su, idu do kraja"

Foto: Foto: Hina/EPA, Screenshot

TOČNO prije godinu dana Hrvatska je završila grupnu fazu Svjetskog prvenstva u Rusiji.

U Rostovu je pao Island koji je bio znatno bolji u prvom poluvremenu, ali je rasterećeni B sastav Hrvatske poveo u 53. minuti golom Milana Badelja nakon krasne akcije. Islanđani su nastavili napadati, Kalinić i greda su spašavali, da bi u 76. minuti Lovren nepotrebno igrao rukom, a Sigurdsson realizirao penal. Island je krenuo po sve ili ništa, ali je Perišić iz kontre majstorskim golom donio Hrvatskoj treću pobjedu na SP-u.

Noć kada je svijet zapravo shvatio da Hrvatska ima ozbiljne namjere otići do kraja

Iako je Hrvatska već postala top tema svjetskih medija nakon rušenja Argentine u drugom kolu, nakon slavlja protiv Islanda i oni najveći pesimisti su se preko noći pretvorili u optimiste. Počeo je san o Hrvatskoj koja može do samoga kraja.

Samo su Urugvaj, Hrvatska i Belgija završili prvi dio natjecanja s tri pobjede, ali je Hrvatska imala uvjerljivo najtežu skupinu.

“Ovo je tek početak”, proročanski je rekao Zlatko Dalić nakon pobjede protiv Islanda, a opravdani optimizam počeo se osjećati i kod drugih igrača.

Pun pohvala na račun Dalićeve momčadi bio je i islandski izbornik Heimir Hallgrimsson koji je tada rekao ono što je cijeli svijet počeo razmatrati kao realnu opciju.

“Ne bih se iznenadio da Hrvatska ode do kraja. Impresivan je način na koji igra na ovom SP-u. Ne samo protiv nas već u svim utakmicama u skupini”, rekao je Hallgrimsson.


Ovako je Zagreb proslavio pobjedu Hrvatske nad Islandom


Savršena Hrvatska, Islandu je utjeha što je otišao kući kao jedini koji je Hrvatima zabio gol

O savršenoj Dalićevoj Hrvatskoj pisali su tada gotovo svi veliki svjetski mediji, a jedan od najvećih, New York Times, kratko i jasno poručio je svijetu: "Savršena Hrvatska."

"Hrvatska je kompletirala savršeni učinak u skupini D s maksimalne tri pobjede", pisao je New York Times koji je kao i ostatak svijeta bio očaran partijama Hrvatske u Rusiji.

"Iako je Island mogao na kraju otići do pobjede i prolaza u osminu finala, Hrvatska je i bez kapetana Luke Modrića na terenu došla do 2:1 i time uništila sve ambicije Islanđana", stajalo je u tekstu jednog od najtiražnijih dnevnih listova u SAD-u.

"Islanđani su napustili Svjetsko prvenstvo s jednim bodom, ali njihova je utjeha što su jedini zabili pogodak Hrvatskoj."

Društvene mreže su brujale, Twitter je bio zasut porukama podrške hrvatskoj reprezentaciji, a jedna agencija je došla do podatka da su o utakmici Hrvatska - Island najviše tvitali Britanci.

"Nećemo se lagati. U ovom trenutku mrzimo Dalićevu momčad. Previše su puta u prošlosti bili ti koji su nas koštali. Ali bila je to sjajna utakmica i Hrvatskoj želimo sve najbolje. Neka Hrvatska ponovi herojski nastup na SP-u 1998.", pisali su Islanđani koje je Hrvatska te noći izbacila sa SP-a.

Jedan navijač Liverpoola želio je da Hrvatska osvoji SP samo zbog Dejana Lovrena: "Neprocjenjivo bi bilo vidjeti stopera Redsa kako podiže pobjednički trofej." Nadamo se da se zadovoljio i time što je njegov miljenik otišao kući sa srebrom oko vrata, a oduševili su i susjedni Srbi.

Jedan navijač Srbije poslao nam je te noći u redakciju fotografiju kako je u dresu Branislava Ivanovića gledao utakmicu Hrvatska - Island i bio oduševljen onim što je vidio.

Danski mediji strahovali: Hrvatska ugasila islandski vulkan, čeka nas kolektiv s čarobnjacima u veznom redu

A onda je uslijedila najava utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva koju je Hrvatska igrala protiv Danske. Remijem bez pogodaka protiv Francuske Danci su okončali grupnu fazu te kao drugi prošli kroz skupinu C i u prvoj rundi nokaut-faze nabasali su na Hrvate.

Cijela Danska više je upozoravala na strašnu Hrvatsku nego što je slavila vlastiti uspjeh. "Ugasili su islandski vulkan", pisao je tada BT.dk o hrvatskoj pobjedi: "Hrvati su promijenili gotovo cijelu momčad i izborili osminu finala. Dalić nije želio ispustiti prvo mjesto, a promijenio je devet igrača."


Ovako je Split proslavio pobjedu Hrvatske protiv Islanda


"Hrvatska puna samopouzdanja uoči borbe s Danskom", naslov je na bio portalu danske televizije.

Jyllands-Posten je pisao: "Dansku u osmini finala čeka hrvatski kolektiv s čarobnjacima u veznom redu." Posebno su ih brinuli Modrić i Rakitić, a Hrvatsku su vidjeli kao momčad kojoj je zajedništvo jedna od glavnih prednosti.

Danski reprezentativci u izjavama tamošnjim medijima upozoravaju na snažne i opasne hrvatske igrače, a najviše ih je iznenadila tako uvjerljiva pobjeda Hrvatske protiv Argentine (3:0).

Pročitajte više