Derbi do derbija: Poljud u pripravnosti za prvu od tri "meč lopte"

DA PITANJE hrvatskog prvaka nije odlučeno već prije šest mjeseci moglo bi se reći da nas očekuje jedna od najuzbudljivijih završnica sezone otkad je nogometa u Hrvatskoj. Vječni rivali Dinamo i Hajduk u narednim će se tjednima susresti čak tri puta, a prva utakmica, ona današnja, pobjedniku ne donosi gotovo ništa osim časti. Za koju se u HNL-u ionako nitko ne želi boriti.

Osim možda Roberta Jarnija i Zvonimira Solde. Mladi trenerski lavovi na klupama Hajduka i Dinama imaju manje derbija u nogama od većine svojih igrača pa je žeđ za dokazivanjem još uvijek prisutna. A postoje i dodatni motivi.

Prvu "meč loptu" za spas sezone Hajduk će imati već danas u najmanje bitnom od tri predstojeća derbija, ali Jarnijevoj momčadi očajnički je potrebna injekcija samopouzdanja; Hajduk mora dokazati svojim navijačima, ali prvenstveno sebi, da je i ovako oslabljen, obezglavljen, bez uprave i s kratkom klupom, sposoban izboriti pobjedu protiv Dinama.

Tri utakmice protiv Dinama za spas sezone

Hajduk je u posljednje tri utakmice na svoj konto spremio tek jedan bod, a na Poljudu je poražen dvaput za redom od Cibalije i Osijeka. Kad su u Split stigli momci Ilije Lončarevića, Jarni je odlučio sve staviti na kocku i dobar dio prve postave odmarati za utakmicu protiv Dinama. Nakon niza loših rezultata, Hajdukovog trenera na životu drži samo i isključivo pobjeda. Jer ako Hajduk može pobijediti Dinamo u prvenstvu, onda može i u Kupu - koji je "Bilima" jedina nada da sezonu okrune trofejem.

Samim ulaskom u finale Kupa Hajduk je osigurao europske utakmice s obzirom da mu je protivnik Dinamo kojem Europu garantira naslov prvaka pa drugo mjesto na prvenstvenoj tablici, koje su "Bili" kompromitirali s dva poraza pod Marjanom više i nije toliko bitan, ali to ne znači da je Hajduk olako spreman Riječanima ili Slaven Belupu prepustiti status druge momčadi HNL-a.

Jarni je nakon "osječkog debakla" novinarima kazao kako se takav rezultat mogao i predvidjeti. Iz usta trenera Hajduka slične su izjave u najboljem slučaju šokantne, ali Jarni je bar otvoreno priznao da postava koju je poslao na teren nije spremna za velike rezultate. Protiv Dinama će na Poljud stoga istrčati najjači sastav. Nikola Kalinić se vraća nakon što je odradio pauzu zbog žutih kartona, a ostali su prvotimci spremni i odmorni. Pitanje je samo koliko su motivirani. Vjerojatno ih je baš zbog toga Jarni još jučer odveo u karantenu u Postire.

Soldo u lovu na Barićev rekord

S druge strane stoji još jedan bivši hrvatski reprezentativac, Zvonimir Soldo. Mladi je Dinamov trener na Maksimir doveden pred gotov čin; europska sezona već je bila okončana, naslov prvaka praktički osiguran, a jedina otvorena fronta bio je Kup. No, to ne znači da je pred Soldom bila jednostavna zadaća.

Trebalo je pronaći način da se motivira momčad koja se nema više razloga boriti, a ujedno pokuša složiti kostur ekipe koja će iduće sezone biti jednako dominantna u hrvatskom prvenstvu, s obzirom da je već odavno bilo poznato ono što je prije nekoliko dana i službeno potvrđeno; Luka Modrić odlazi iz Maksimira.

Soldo se s tom zadaćom nije nosio baš najbolje. Igra Dinama nakon odlaska Branka Ivankovića doživjela je vidan pad kvalitete, ali i usprkos tome Soldo ima priliku srušiti jedan od Dinamovih rekorda (koji je također, ako ćemo biti realni, trebao pripasti Ivankoviću).

Dva kola prije kraja prvenstva Dinamo ima 27 bodova prednosti pred drugoplasiranim Hajdukom. 1996./1997. modri su naslov osvojili s 21 bodom prednosti. Na Maksimiru je tada šefovao Otto Barić, a Soldo je Barićev rekord već izjednačio jer će Dinamo imati jednaku prednost ukoliko izgubi obje preostale utakmice, a Hajduk upiše maksimalnih šest bodova. No, ako Dinamo upiše samo jedan bod, Soldo će biti upisan u Dinamovu povijest kao trener koji je osvojio prvenstvo s najvećom bodovnom prednošću pred vječitim rivalom.

"Svaka je pobjeda protiv Hajduka važna, čak i kad nema rezultatske neizvjesnosti", kazao je Soldo na jučerašnjoj konferenciji za novinare, te dodao kako će Modri danas imati priliku dodatno podignuti samopouzdanje i utjerati Splićanima strah u kosti uoči finala Kupa.

"Jasno mi je da će Hajduk spašavati sezonu u utakmicama protiv Dinama, ali mi ćemo napraviti sve da im pokvarimo planove", kaže Soldo i dodaje da u derbijima bodovna razlika ne predstavlja baš ništa.

Kapetanov oproštaj sa stilom

Bit će to i posljednji prvenstveni derbi Luke Modrića. U Splitu se nadaju kako će se Dinamov kapetan štedjeti s obzirom da je sezona pri kraju, a čeka ga još i Europsko prvenstvo, ali Modrić, kojeg je Soldo danas potvrdio u prvoj postavi, jasno je izrazio želju da se još jednom (odnosno dvaput) dokaže na Poljudu prije nego počne pakirati kofere za London.

Luka je jasno dao do znanja da mu HNL neće nedostajati, ali isto je tako poručio kako želi otići u velikom stilu, sa dvostrukom krunom i impresivnim izvedbama protiv Hajduka. A ako Dinamov kapetan bude igrao na razini za koju svi znamo da je sposoban, Splićani se teško mogu nadati pozitivnom rezultatu. Čak i pred poljudskim tribinama.

Kladionice predviđaju krvavu borbu za bodove

No, ako je vjerovati ponudama hrvatskih kladionica, današnji derbi ipak nema favorita odnosno Hajduk i Dinamo gotovo su sasvim izjednačeni. U ponudi kladionice SuperSport koeficijenti na pobjedu Dinama i Hajduka tako iznose identičnih 2,60, dok je kvota na izjednačen rezultat 2,90. Gotovo iste koeficijente kladioničarima nudi i Prva sportska kladionica, s tom razlikom da izjednačen rezultat u njihovoj ponudi "vrijedi" okruglih 3,00.

Jednake šanse za pobjedu Hajduku i Dinamu daje i Kladionica Žderić, koja na tipove 1 i 2 nudi koeficijent 2,55, a na izjednačen rezultat također 3,00. Koeficijenti kladionice Germania Sport isti su kao i u Prvoj sportskoj kladionici, a gosti su blagi favorit tek u kladionici Derby. Derbyjev koeficijent na pobjedu Hajduka iznosi 2,60, na izjednačen rezultat 3,10, a na pobjedu Dinama 2,50.

Internetska sportska kladionica Bwin na pobjedu Hajduka i Dinama također nudi identičan koeficijent - 2,50, a na izjednačen rezultat 3,20. Gotovo identičnu ponudu ima i kladionica Bet-at-home, s tom razlikom da je Dinamo također dobio "favoriziranih" 2,45 naspram Hajdukovih 2,50.

Petar Vidov
Foto: Index

Pročitajte više