Tuča prekinula utakmicu: Sjeverna Irska pobijedila na Euru prvi put u povijesti

Foto: Getty Images / Guliver Image

SJEVERNA IRSKA prvi put u svojoj povijesti pobijedila je na Europskom prvenstvu, u utakmici drugog kola skupine C,  koju je na pet minuta prekinula jaka tuča, bila je bolja od Ukrajine 1:0. Premijerni gol za zelene na europskoj smotri u povijesti zabio je Gareth McAuley u 49. minuti. Ukrajinci su nakon dva odigrana kola u vrlo teškoj situaciji, bez bodova su i ovise o ishodu večerašnje utakmice Njemačke i Poljske, ako taj susret završi bez pobjednika, oprostit će se od Eura.

Utakmica je počela loše za Sjevernu Irsku, Ukrajinci su dominirali prvom polovicom uvodnih 45 minuta, no nisu ozbiljnije prijetili. Nakon 25 minuta susreta imali su čak tri puta više dodavanja od Sjeverne Irske i dominirali posjedom, ali potom su neobjašnjivo pali.


Sjeverna Irska preuzela je inicijativu i počela prijetiti preko Jamieja Warda koji je izluđivao obranu Ukrajine na desnoj strani. Iako su žuti imali više lopte u prvom poluvremenu, najbolju priliku propustio je Cathcart, nakon kornera s desne strane nadvisio je ukrajinske braniče i opalio glavom, ali njegov udarac nije bio precizan.

Na pauzu se otišlo bez golova, ali samo četiri minute po početku drugog poluvremena Sjeverna Irska je povela. Oliver Norwood poslao je sjajnu loptu u šesnaesterac, a Gareth McAuley skočio najviše i zabio prvi, povijesni gol za Sjevernu Irsku na Europskim prvenstvima.


Pet minuta nakon gola u pomoć Sjevernoj Irskoj priskočila su nebesa, naime u 51. počela je padati jaka tuča, a sudac nije imao izbora i poslao je obje momčadi u svlačionicu dok se vremenske neprilike ne smire. Ta je pauza odlično došla Sjevernoj Irskoj koja je imala priliku smiriti se pred završnih pola sata utakmice.

Nakon petominutne pauze vrijeme se normaliziralo pa je utakmica nastavljena. Izbornik Sjeverne Irske napravio je nekoliko taktičkih rošada, izvadio Warda i uveo McGinna.

Njegova kocka se isplatila jer Ukrajina do konca susreta nije više ozbiljnije zaprijetila McGovernovom golu, a u posljednjoj minuti sudačke nadoknade Sjeverna Irska udvostručila je svoje vodstvo.

Zeleni su preko desne strane došli pred ukrajinski šesnaesterac, a na povratnu loptu natrčao je Dallas i silovito pucao. Pjatov je obranio njegov udarac, no na odbijenu loptu natrčao je Niall McGinn i zakucao ju za prvu pobjedu Sjeverne Irske na Europskim prvenstvima u povijesti.

 

 


Tijek utakmice:

96. minuta: GOOOOOOOOOOOOOl za Sjevernu Irsku! 0:2, strijelac Niall McGinn. Ukrajinski golman Pyatov zaustavio je udarac Dallasa, ali lopta se odbila ravno na nogu Niallu McGinnu, koji iz blizine nije mogao promašiti.


90' Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

84' Ševčuk je odlično ubacio u šesnaesterac, ali udarac Konopljanke bio je preblag i McGovern nije imao problema.

82' Visoka lopta u šesnaesterac napravila je malo problema obrani Sjeverne Irske, ali ne i golmanu McGovernu koji ju je lakoćom pokupio.

78' Michael O'Neil odlučio se čuvati rezultat, izvadio je jednog od najopasnijih igrača Jamieja Warda i uveo Ginna, Ukrajinci teško prolaze kraj gustog bloka Sjeverne Irske i prijete uglavnom iz velikih udaljenosti.

71' Kovalenko je imao sjajnu priliku, lopta mu se sretno odbila na udarac, ali njegov pokušaj s 18-ak metara nije ušao ni u okvir gola.

65' Ward je prvi izašao iz igre, umjesto njega ušao je McGinn.

61' Vrijeme u Lyonu se smirilo i sudac je nastavio utakmicu nakon pet minuta pauze.

 

 

56' Tuča je počela u Lyonu! Češki sudac Kralovec prekinuo je utakmicu dok se ne smire izvanredni vremenski uvjeti.

49.minuta: GOOOOOOOOOOOL za Sjevernu Irsku! 0:1, strijelac Gareth McAuley. Oliver Norwood poslao je sjajnu loptu u šesnaesterac, a Gareth McAuley skočio najviše i zabio prvi, povijesni gol za Sjevernu Irsku na Europskim prvenstvima.

 


46. minuta: Ukrajina i Sjeverna Irska započeli su odlučujuće poluvrijeme na Europskom prvenstvu. Poraženi će gotovo sigurno biti eliminiran.

 

45' Kraj prvog poluvremena.

42' Ward je ponovo u prilici, ovaj put pokušao je izravno iznenaditi Pyatova udarcem s desne strane, ali ukrajinski golman odlično je obranio.

38' Sjeverna Irska igra sve bolje, stvorila je višak igrača u suparničkom šesnaestercu, ali centaršut Varda u posljednjem trenutku presreo je Hačeridi ispred Washingtona.

34' Žuti dominiraju, ali najbolju priliku imali su nogometaši Sjeverne Irske, Cathcart bio je najviši nakon kornera, ali pucao je kraj gola.

32' Konačno je Sjeverna Irska zaprijetila, u pet minuta dvaput je s loptom ušla u šesnaesterac, ali Ukraijinci su oba puta očistili u korner.

27' Ukrajina je imala tri puta više dodavanja od Sjeverne Irske dosad i dominira posjedom lopte.

 


24' Ukrajina je prvi put pucala u okvir gola nakon više od polovice prvog poluvremena, šut Rakickog poupio je McGovern.

21' Seleznjov je pokušao pronaći Jarmolenka u šesnaestercu, ali branič Sjeverne Irske Mcauley je bio siguran.


17' Sidorčuk je raspoložen danas, drugi put danas prijeti iz daljine, ali udarac s 25 metara otišao je vidoko preko gola.

16' Oliver Norwood jeftino je prodao loptu na centru terena, ali Ukrajinci nisu iskoristili poklon i dobra prilika je propala.

12' Washington je probao s velike udaljenosti, ali udarac je prošao pokraj vratnice.

9' Sidorčuk je u ruku pogodio braniča Sjeverne Irske u šesnaestercu, ali češki sudac nije reagirao.

6' Vjećeslav Ševčuk pokušao je pronaći Zozuliju dugom loptom, ali obrana Sjeverne Irske očistila je priliku glavom.

4' Lijevo Sjeverne Irske Dallas opalio je s ruba šesnaesterca, ali njegov udarac Pyatov je lakoćom uhvatio.

1. minuta: Počela je utakmica u Lyonu.

 


Sastavi:

Ukrajinski izbornik napravio je jednu izmjenu u odnosu na momčad koja je započela protiv Njemačke, Jevhen Seleznjov započet će umjesto Romana Zozulije.

Izbornik Sjeverne Irske, Martin O'Neil, dat će priliku Aaronu Hughesu, 36-godišnjem veteranu koji se vratio iz igračke mirovine na njegov nagovor prije nekoliko godina, trenutačno nema klub, ali zaigrat će na Europskom prvenstvu.


No Sjeverna Irska bit će bez najboljeg srijelca iz kvalifikacija, Kylea Lafferyja, koji će započeti s klupe.

 


Uoči utakmice:

Sjeverna Irska i Ukrajina hvataju zadnji vlak za ostanak na Euru. Poraz u današnjoj utakmici vjerojatno će značiti kraj turnira. O sudbini ovih suparnika ovisit će i večerašnja utakmica Njemačke i Poljske. U slučaju današnjeg poraza, i ako Njemačka pobijedi Poljsku ili odigra neodlučeno, Sjeverna Irska neće imati šanse za drugi krug. Ukrajinu poraz također vjerojatno izbacuje s Eura.

 

Pročitajte više