DINAMO - ANDERLECHT OD 21 SAT Modri za rejting, milijune i savršen kraj jeseni

Foto: Pixsell, EPA, Index (montaža)

DINAMO od 21 sat u šestom i ujedno posljednjem kolu grupne faze Europa lige na Maksimiru ugošćuje Anderlecht.

Dinamo je šesnaestinu finala, odnosno europsko proljeće nakon 40 godina posta, osigurao već u četvrtom kolu pobjedom nad Spartak Trnavom početkom studenoga u Zagrebu (3:1), a remijem kod Fenerbahčea (0:0) u prošlom kolu i prvo mjesto skupine. 

Dinamo je lider grupe D s 13 bodova, pet više od drugoplasiranog Fenerbahčea. Spartak Trnava je treći s četiri boda, a četvrti je Anderlecht s dva boda. 

Bitka za koeficijent, prestiž i 570 tisuća eura

Današnja utakmica - bez rezultatskog značaja - predstavlja bitku za europski koeficijent i prestiž, ali i 570 tisuća eura (oko 4,2 milijuna kuna). Remijem bi, na dosadašnjih zarađenih 13 milijuna eura, uprihodio 190 tisuća eura (oko 1,4 milijuna kuna).

Dinamo, osim spomenutog, želi i grupnu fazu okončati bez poraza.

"Važno nam je dobiti Anderlecht zbog svega; zbog nas samih da uspješno završimo sezonu, pa i koeficijenta koji je hrvatskom nogometu jako važan. Pa bismo za dvije sezone mogli imati dvije momčadi u Ligi prvaka. Velik je ulog, nema kalkulacija, trebamo uzeti tri boda kako god", najavio je Dinamov trener Nenad Bjelica.

Dinamo je s današnjim protivnikom početkom studenoga igrao u Bruxellesu u drugom kolu skupine. Nakon uvodne pobjede nad Fenerbahčeom na Maksimiru (4:1), porazio je Anderlecht golovima Izeta Hajrovića (19') i Amera Gojaka (68').

Rezultati by SofaScore

Anderlecht i dalje u krizi

Anderlechtova višemjesečna kriza - započeta 26. kolovoza prvenstvenim gostujućim porazom protiv Club Bruggea (1:2) nakon kojeg je u svim natjecanjima nanizao osam poraza, šest remija i pet pobjeda - i dalje je aktualna. Sezona belgijskog velikana ozbiljno je kompromitirana već početkom jeseni.

U nacionalnom kupu eliminiran je 27. rujna u šesnaestini finala protiv St. Gilloisea (0:3). Na prvenstvenoj tablici nalazi se na četvrtoj poziciji s 31 bodom, osam bodova manje od vodećeg Genka.

U Europa ligi, porazima protiv Spartak Trnave (0:1), Dinama (0:2) i Fenerbahčea (0:2), zauzima tek posljednje mjesto s dva boda osvojena remijima s Fenerbahčeom (2:2) i Spartak Trnavom (0:0) i bez šanse je za prolaskom grupe.

Posljednju pobjedu ubilježio je u prvenstvu domaćom pobjedom nad Gentom 11. studenoga (2:0). Posljednju, pak, europsku pobjedu zabilježio je 5. prosinca 2017. godine protiv Celtica (2:0) u zadnjem kolu grupe B Lige prvaka u kojoj su još bili Paris Saint-Germain i Bayern München. 

"Njihov trener dosta mijenja momčad, i sistem i igrače. Traži dobitnu kombinaciju, a za sada po rezultatima kod njih nema velikog poboljšanja, oni su ipak ispod očekivanja za takav klub. Protiv Spartaka su zaigrali s mješovitom momčadi, imali su dosta nestandardnih igrača. Međutim, mi smo fokusirani samo na sebe, moji zahtjev je da naši igrači utakmici pristupe skroz ozbiljno", poručio je Nenad Bjelica.

Premda je ispao iz daljnjih europskih kombinacija, Anderlecht pred večerašnju utakmicu ima dovoljno velik motiv. 

"Sezona nam nije krenula kako smo svi očekivali, sada želimo na ovoj utakmici završiti našu europsku priču na pozitivan način. Dinamo je odlično krenuo ove godine, ako bismo protiv njih sada odigrali dobro i pobijedili ih, djelomično bismo isprali gorak okus naše sezone. Motivirani smo, dobar rezultat iz Maksimira bio bi nam pravi poticaj i za buduće utakmice u Belgiji", izjavio je Anderlechtov napadač Ivan Santini.

Dinamo je za navijače još prije tjedan dana, povodom jedne od najuspješnijih klupskih polusezona u povijesti, pripremio paket karata za 49 kuna - koje simboliziraju prezimljavanje u Europi nakon 49 godina - koje uključuju susrete s Anderlechtom i Hajdukom za tribine Istok i Sjever. Na Maksimiru se očekuje oko 15 tisuća gledatelja.   

Sa statusom nositelja, Dinamo će ždrijebom u Nyonu 17. prosinca doznati protivnika s kojim će se susresti u dvomeču šesnaestine finala 14. i 21. veljače 2019. godine.  

Pročitajte više