Dinamo danas smjenjuje Vlatku Peras?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DAN NAKON završnice finala SuperSport Kupa, u kojem je Dinamo pobijedio Rijeku 3:1 i osvojio duplu krunu, u Dinamu će se održati sjednica Izvršnog odbora, a na dnevnom redu je samo jedna točka - Vlatka Peras. Kako doznajemo, Izvršni odbor će na sjednici u četvrtak u 17 sati predsjednicu Uprave razriješiti dužnosti, a najveći problem bit će njezina otpremnina.

Izvršni odbor će takvu odluku donijeti zbog činjenice da je Peras narušila ugled kluba svojim djelovanjem i činjenicom da je protiv nje podignuta optužnica u aferi SMS, koja još nije potvrđena. Izvršni odbor ima ovlasti smijeniti člana Uprave, a glavni problem oko Peras je njezina otpremnina.

Otpremnina 300.000 eura neto

Prema njezinom važećem ugovoru o radu s Dinamom, u slučaju raskida ugovora pripada joj otpremnina u trajanju čitavog ugovora do 11. ožujka 2027. godine. To je 300.000 eura neto, odnosno oko pola milijuna eura bruto.

Tu stavku u njezinu ugovoru novo klupsko vodstvo pokušava osporiti pa je angažiran i odvjetnički ured koji je ocjenjivao "zakonitost i opravdanost nastavka njezina radnog odnosa i ugovorene otpremnine". Ured je očito zaključio da postoje pravne osnove prema kojima bi se taj ugovor mogao osporiti pa se Izvršni odbor zato vjerojatno odlučio na ovaj korak.

Sporna je navodno i točka ugovora Vlatke Peras u kojoj stoji da joj čitava otpremnina pripada čak i u slučaju pravomoćne presude što se, smatra novo Dinamovo vodstvo, kosi sa svim uobičajenim načelima poslovanja. Peras je novi ugovor kao predsjednica Uprave dobila u ožujku prošle godine, nakon one legendarne skupštine u Sheratonu na kojoj je pao kvorum.

Tad su u Upravu ušli i Darko Podnar, Danijel Tomačić te Dario Šimić. Njezin ugovor je ispregovarao i potpisao tadašnji predsjednik Mirko Barišić i to navodno bez znanja Izvršnog odbora, koji bi o tome trebao biti obaviješten i o tome bi trebao raspravljati. I to je sumnjivo novom klupskom vodstvu te se i o tome zatražilo mišljenje odvjetničkog ureda.

Ponudili su joj šest plaća. Odbila je

Klub je Peras ponudio isplatu otpremnine u visini šest mjesečnih plaća, što je ona odbila s obzirom na to da joj po spomenutom ugovoru pripada njih čak 33. Sad će je IO razriješiti dužnosti, a priča s otpremninom bi na kraju mogla završiti i na sudu koji će odlučiti je li ona "zakonita i opravdana" ili nije. To bi moglo trajati godinama.

Sasvim je jasno da se Vlatka Peras u novom ugovoru jako dobro zaštitila od eventualnog otkaza i tako si osigurala ili poziciju u klubu ili maksimalnu otpremninu. No, ispostavi li se da u njezinom ugovoru nema ništa sporno, klub će se teško izvući od plaćanja otpremnine. Dinamu je ona previsoka, ali ako je tako, onda klub ima puno većih problema od jedne osobe.

Vlatka Peras tako odlazi iz Dinama u kojem je bila od 1998. godine, kad je u klubu zatekla Velimira Zajeca, koji je tad bio trener, a 2000. je postao i sportski direktor Dinama. Nakon što se ove godine vratio u klub, Zajec je Peras poručio da je vidio kao dio njegove ekipe u klubu, no s vremenom je promijenio priču.

Nisu svi za njezinu smjenu

Nisu baš svi u Izvršnom odboru složni oko njezine smjene jer ne osporavaju njezino dugogodišnje iskustvo. No, ono preko čega većina ne može prijeći je činjenica da je godinama bila osoba od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića, osuđenoga kriminalca za izvlačenje novca iz Dinama.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će svlačionica reagirati na njezin odlazak. Dinamovi "senatori", ali i trener Sergej Jakirović cijene Peras i činjenicu da se ona često zalagala za njih. Na kraju krajeva, ona je ove zime spasila Jakirovića otkaza i igrala je veliku ulogu u povratku Arijana Ademija i ostanku Brune Petkovića.

Pročitajte više