Europski Dinamo

Dinamo sa Česima igra i za drugi hrvatski klub u LP-u: Evo kakvo je stanje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / screenshot: Uefa

OSIM za plasman u osminu finala Europa lige, Dinamo se večeras s Viktorijom u Plzenu bori i za dodatno mjesto u Ligi prvaka za hrvatski nogomet.

Hrvatska i Češka susjedi su na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata. Česi su 16., Hrvatska je 17., a za još jednog predstavnika treba se probiti na 15., koje drži Švicarska. 

Razlika između nas i Čeha je u tome što su njima u europskim natjecanjima ostala još dva predstavnika - praška Slavia igra protiv Genka. Švicarci su, poput nas, ostali na samo jednom klubu, Zürichu, kojem je protivnik Napoli. Dobra vijest za sve tri zemlje je to što su četrnaestoplasirani Danci već ostali bez svih predstavnika u Europi.

Ako bi Napoli dobio obje utakmice protiv Züricha, Hrvatska bi preskočila Švicarsku u slučaju da Dinamo u dvije utakmice protiv Plzena ostvari pobjedu i remi. Nakon toga sve bi ovisilo o eventualnim daljnjim uspjesima Slavije.

Ako bi Hrvatska na krilima Dinama sezonu završila među 15 najboljih zemalja, na ljeto 2020. čak bi pet naših klubova igralo Europu, odnosno doslovno pola lige. Prvak i drugoplasirani igrali bi u kvalifikacijama za Ligu prvaka, sljedeća dva kluba kvalifikacije za Europa ligu, u kojima bi mjesto imao i pobjednik kupa ili petoplasirana momčad lige, u slučaju da kup osvoji neka od prve četiri momčadi s prvenstvene ljestvice.

Pročitajte više