Dinamo u hrvatskoj nogometnoj koloniji u Australiji pronašao "reinkarnaciju" Georgea Weaha!

MOMČAD Melbourne Knightsa koja se natječe u australskoj Victoria Premier ligi, poznata je hrvatska nogometna kolonija, a stariji ljubitelji nogometa sjetit će se da je ovaj klub godinama nastupao pod nazivom SC Croatia, od kada je osnovan 1952. godine od strane hrvatskih imigranata u Australiji.

Tijekom godina promijenio je ime u Melbourne Croatia, zatim u Melbourne Knights. Odlukom predsjednik Australskog nogometnog saveza Davida Hilla, u sezoni 1996./97. klub je iz grba morao izbaciti šahovnicu kao i svi ostali etnički klubovi na ovom kontinentu. No i dan danas u njemu igraju brojni igrači hrvatskog podrijetla te su njegovi najveći poklonici upravo australski Hrvati. Inače, iz ovog kluba potječu Mark Viduka i Josip Šimunić.

Iako brojni australski Hrvati igraju u Knightsima, Dinamova skautska služba od tamo je dovela, Liberijca!

Riječi je o Melvinu Becketu, rođenom 1993. godine, koji sa svojih nepunih 16 godina igra za prvu momčad Knightsa. Uspoređuju ga s Georgeom Weahom, najbolji liberijskim nogometašem svih vremena te tvrde kako se radi o izvanserijskom napadaču.

On će u Hrvatsku doći sljedećeg ljeta te će proći završna testiranja, nakon kojih bi trebao potpisati za Modre.

Melvin Becket navodno je na meti brojnih europskih klubova, ali eto, odlučio se doći u zagrebački Dinamo gdje će otpočeti svoju europsku nogometnu karijeru.

Prominentna svjetska nogometna figura Damir Vrbanović vodit će projekt "Knights Academy of football"

Na web siteu ovog kluba objavljene su i informacije o povezivanju između Knightsa i Dinama prema kojem će maksimirski klub biti odskočna daska za mnoge talentirane mlade australske igrače koji žele karijere nastaviti u europskim klubovima. Glavni koordinator projekta Knightsove nogometne akademije koja će prikupljati mlade talente je Dinamov direktor Damir Vrbanović. Na web stranicama australskog kluba opisuju ga kao "prominentnu svjetsku nogometnu figuru".

"Želimo talentirane igrače prvo odvesti u Hrvatsku, a nakon toga i u druge europske klubove. To je sličan format kako se Viduka probio. To definitivno može pomoći i našoj nacionalnoj momčadi. Vjerujemo da će ovaj projekt biti ozbiljan i na svjetskoj razini samo su nam potrebni dobri treneri", rekao je Matt Tomas, glavni čovjek Melbourne Knightsa.

Podsjetimo, iz ovoga kluba za Dinamo su već potpisali Daniel Višević i Mate Dugandžić.

M.Š.
Foto: Melbourne Knights

Pročitajte više