Midtjylland pogurao Dinamo prema Ligi prvaka. Ovo su mu potencijalni protivnici

Foto: Luka stanzl/PIXSELL

DINAMO čeka rasplet danskog prvenstva i Lige prvaka, koji će mu odrediti europsku avanturu sljedeće sezone. Ovisno o ishodima ta dva natjecanja, Dinamo će u kvalifikacije za Ligu prvaka krenuti ili u 2. pretkolu ili u play-offu, a to je ogromna razlika.

Da bi hrvatski prvak krenuo od play-offa Lige prvaka, Kopenhagen ne smije biti prvak Danske, a Borussia Dortmund ne smije u finalu Lige prvaka 1. lipnja na Wembleyju pobijediti Real Madrid. U svakom drugom raspletu Dinamo ulazi u 2. pretkolo Lige prvaka, a njegovo mjesto u play-offu uzeli bi ili Kopenhagen ili šestoplasirana momčad Bundeslige, odnosno Eintracht.

Sjajan rezultat iz Danske

Ogromnu uslugu Dinamu je u četvrtak napravio Midtjylland, koji je u derbiju u gostima pobijedio Kopenhagen 2:1 i tako ga znatno udaljio od naslova prvaka. U danskoj Superligi je potpuna ludnica. Dva kola prije kraja u igri za naslov su Midtjylland, Brondby i Kopenhagen, dok još samo teoretske šanse ima i Nordsjaelland.

Do kraja prvenstva Midtjylland gostuje kod Nordsjaellanda i dočekuje Silkeborg. Brondby ima najlakši raspored jer igra s dvije otpisane momčadi, Silkeborgom i Aarhusom, a Kopenhagen gostuje kod Aarhusa i dočekuje Nordsjaelland. U slučaju istog broja bodova odlučivat će gol-razlika.

Dinamo mora navijati za Real

Završi li danska liga povoljno za Dinamo, a Real u finalu Lige prvaka pobijedi Borussiju, Dinamo bi bio samo jedan korak od grupne faze LP-a i gotovo 40 milijuna eura od UEFA-e. Svakako će biti nositelj u svim fazama kvalifikacija iako sljedeće sezone u play-offu Lige prvaka gotovo da nema razlike između nositelja i nenositelja.

Young Boys, Karabah, Galatasaray, Slovan i Bodo/Glimt osigurali su titule prvaka u svojim prvenstvima, ali je samo Galatasaray siguran sudionik play-offa Lige prvaka. Svi ostali nenositelji kreću od ranijih pretkola. Slovan iz Bratislave, recimo, igra već u 1. pretkolu, dok se Karabah, Slovan i Bodo/Glimt uključuju u 2. pretkolu i moguće je da netko od njih putem ispadne.

Mjesec dana razlike između 2. pretkola i play-offa

U 2. pretkolu potencijalni protivnici Dinama su Flora, FCSB, KI Klaksvik, Shamrock Rovers, Lincoln Red Imps, Rigas FS, Petrocub, Ballkani, Borac, Dinamo Batumi i Jagiellonia Bialystok. Ballkani, Borac i Jagiellonia jedini s popisa još nisu osigurali titule prvaka, a svi ovi klubovi osim Jagiellonije kreću od 1. pretkola Lige prvaka. Ako osvoji naslov, Brondby bi isto bio među nenositeljima.

Ždrijeb 2. pretkola održat će se 19. lipnja, utakmice se igraju 23. i 24. srpnja s uzvratima tjedan dana kasnije. Ždrijeb play-offa je 5. kolovoza, a utakmice se igraju 20. i 21. kolovoza s uzvratima tjedan dana kasnije. SHNL počinje 3. kolovoza pa bi Dinamo, osim što bi bio puno bliže Ligi prvaka, kretanjem iz play-offa odgodio europsku sezonu za mjesec dana.

Pročitajte više