Dinamu prijeti Galatasaray, Rijeci Partizan. Hajduk i Osijek bi mogli u Sarajevo

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

MANJE od dva mjeseca ostalo je do prvih utakmica hrvatskih klubova u Europi iduće sezone, a prvi europski ždrijeb je 19. lipnja, za manje od mjesec dana. Dinamo, Rijeka, Hajduk i Osijek čekaju europske suparnike.

Za Dinamo je ogromna razlika hoće li prvak Europe biti Real ili Borussia

Dinamo je dakako u najboljoj situaciji. Blizu je izravnog plasmana u play-off Lige prvaka. Točnije, da zahvaljujući svojim odličnim rezultatima u Europi posljednjih godina i izglednim Realovim osvajanjem Lige prvaka izbjegne sva pretkola LP-a osim zadnjeg. Ako za pet dana Real pobijedi Borussiju, Dinamo bi se u Europu uključio tek 20. kolovoza. Osim što bi izbjegao potucanje po pretkolima na paklenim vrućinama, tako bi mu bilo zajamčeno i minimalno 15 milijuna eura. Toliko bi naime dobio i ispadanjem u doigravanju Lige prvaka jer bi navedeni iznos zaradio plasmanom u skupinu Europa lige, odakle bi bio spušten eliminacijom u zadnjem pretkolu LP-a.

Dinamo će u play-offu Lige prvaka biti nositelj, ali i tako može dobiti jake suparnike: Galatasaray ili Young Boys. Nešto poželjniji od njih je Bodo/Glimt, a na Maksimiru bi se najviše radovali da ih dopadnu Slovan Bratislava i Qarabag.

U slučaju da Borussia izvede senzaciju ma Wembleyu, situacija za Dinamo se bitno komplicira. Tada bi u Ligi prvaka krenuo već iz 2. pretkola, također kao nositelj. Tu bi ga čekao šaren popis potencijalnih suparnika. Od gibraltarskih Lincoln Red Impsa i moldavskog Petrocuba, preko banjolučkog Borca, do osjetno jačih Steaue i Brondbyja. U idućem pretkolu mogao bi igrati protiv Malmöa i praške Sparte, koja ga je prošlog ljeta izbacila u play-offu Europa lige. 

Rijeka ima povlašten položaj

Rijeka kreće u drugom pretkolu Europa lige. Prvu utakmicu igra 25. srpnja, a protivnika saznaje 19. lipnja. U ovoj fazi je nositelj. Bez obzira na to, može izvući drugoligaše, poljsku Wislu i mađarski Paksi, ali i Panathinaikos. Ako prođe u treće pretkolo, Rijeka neće biti nositelj i tamo je čeka niz teških suparnika: Ajax, Braga, Dinamo Kijev, beogradski Partizan. Prođe li nekog od njih, ide u play-off EL-a, ali također kao nenositelj. Ispadne li Rijeka u EL-u, spušta se u play-off Konferencijske lige gdje bi imala status nositelja. To joj donosi prolazne suparnike: sjevernoirski Linfield, latvijsku Rigu i luksemburški Dudelange. S druge strane, prijete joj grčki AEK, turski Trabzonspor i portugalska Vitoria Guimaraes.

Hajduk i Osijek čeka svašta

Hajduk i Osijek će biti nositelji u drugom i trećem pretkolu Konferencijske lige. Tu im se smiješe amateri iz Andore i San Marina, ali i norveški Brann i švedski Hacken. Zanimljivo, tada se mogu susresti s klubovima iz susjednih zemalja Veležom, Sarajevom i Radničkim iz Kragujevca. Potencijalni suparnik u trećem pretkolu im je Zurich. Ako prođu i ovu fazu, u play-offu mogu igrati protiv Chelseaja i Fiorentine, ali i CSKA-a iz Sofije i Omonije sa Cipra. U ovoj fazi ne bi htjeli izvući Betis, Lens i njemački Heidenheim. 

Pročitajte više