Domaćinstvo EP-a; još jedna velika Rudićeva pobjeda

HRVATSKI vaterpolo proživljava zvjezdane trenutke. Nakon svjetskog zlata, još jedno veliko priznanje za naš vaterpolo, bolji uvod pred OI u Pekingu nismo mogli ni poželjeti.

Na zasjedanju LEN-a u Eindhovenu odlučeno je da će Zagreb biti domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu. Za neke je to bilo pomalo iznenađujuće, s obzirom na to da su mađarski gradovi Debrecen i rumunjska Oradeea bili označeni kao sigurni dobitnici zajedničkog domaćinstva.

Za pobjedu hrvatskog vaterpola bila je presudna odlična prezentacija Zagreba i Hrvatske, koju je u jednom eindhovenskom hotelu izložila naša delegacija. Naravno da je na odluku utjecalo i nedavno zlato koje su osvojili Rudićevi izabranici. Osim delegacije koja je obavila odličan posao u Nizozemskoj, blagoslov za organizaciju takvog događaja dali su i premijer Ivo Sanader, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

No, radi se  zapravo o još jednoj velikoj pobjedi Ratka Rudića. Čovjek na kojeg su neki sasuli drvlje i kamenje kada je preselio preko istočne granice, Hrvatskoj je svojim radom i karizmom donio milijune. Za utrošenih - nula kuna.

Za vaterpolo je ovo prvo domaćinstvo nekog velikog natjecanja od osamostaljenja države (ne računamo Final four Lige prvaka). Ono što još dodatno uveseljava organizatore su vrlo mali troškovi organizacije, s obzirom da infrastruktura već postoji i nije potrebno ulupati milijune eura kao što je to u slučaju SP-a u rukometu ili bi bilo potrebno da smo kojim slučajem dobili domaćinstvo EURA 2012. Na bazenu na Savi igrat će se muški turnir, a na Šalati ženski. Završnica Europskog prvenstva igrat će se na otvorenom bazenu gdje će biti postavljene i montažne tribine.

Geografski položaj Hrvatske također je odličan za organizaciju ovakve vaterpolo priredbe. Sve velike svjetske velesile su zapravo naši susjedi, Srbija, Crna Gora, Italija, Mađarska, pa čak i Grčka, tako da se može očekivati i velika podrška navijača koji će, posebno Mađari, sigurno doći u Zagreb bodriti svoje ljubimce.

Nakon priopćenja ove radosne vijesti, predsjednik HVS-a Perica Bukić i izbornik Ratko Rudić bili su presretni.

"Ovo je veliko priznanje za naš vaterpolo, ali i velika odgovornost, jer se od nas očekuje da sve bude na velikom nivou, od organizacije do rezultata".

"Imamo sve mogućnosti organizirati ovakvo natjecanje, ovo je nova potvrda da se u našem vaterpolu radi kvalitetno".

Nadajmo se da će ovo biti dodatni motiv našim vaterpolistima da u Pekingu naprave što bolji rezultat, kako bi sa što boljim rejtingom dočekali EP u Zagrebu.

Miho Bošković je prije dodjele domaćinstava službeno proglašen najboljim igračem Europe, a bio je i jedan od članova naše delegacije. "Presretan sam zbog ovoga osobnog priznanja, a još sretniji nakon što smo postali domaćini. Uvjeren sam da ćemo se pokazati kao pravi organizatori", kazao je Bošković.

F.V.
Foto: D.R.

Pročitajte više