Dončić nakon trice za pobjedu: Nisam psovao, govorio sam na slovenskom

Screenshot: YouTube / NBA

TRICOM preko najboljeg obrambenog igrača lige Rudyja Giberta tri sekunde prije kraja Luka Dončić donio je Dallas Mavericksima pobjedu 109:108 u gostima kod Minnesota Timberwolves i vodstvo 2:0 u finalu Zapada. Slovenac je završio s 32 poena, 13 asistencija i 10 skokova, što mu je peti triple-double u ovom doigravanju, koliko su ih sakupili svi ostali igrači lige zajedno.

Dončić je u zadnjem napadu Dallasa, pri zaostatku od dva poena, "namirisao" priliku da napadne Goberta, koji je na širokom prostoru puno ranjiviji nego pod košem. Pozvao je Dereka Livelyja u blok, a Gobert je, umjesto da ostane ispred njega, pokušao Dončiću oduzeti lijevu stranu za prodor. 

Trica za pobjedu

To je Livelyju omogućilo da potrči prema košu, odvuče primarnog Dončićevog čuvara Jadena McDanielsa i ostavi Goberta samog na milost i nemilost Slovencu. Luka je s četiri driblinga lijevo-desno izbacio Goberta iz ravnoteže i nakon koraka unatrag stvorio ogroman prostor da neometano šutne za pobjedu.

VIDEO: Arena Sport

"Ništa ne odlučujem prije akcije, nego gledam što će mi obrana dati. Nije bio dogovor da idemo na šut za pobjedu, ali znao sam da moram doći na svoje omiljeno mjesto i zabiti iz koraka unatrag. Imam puno vjere u taj šut i to je bilo to", rekao je Dončić nakon utakmice. "Rekao sam Livelyju da dođe u blok, znao sam da će me Gobert preuzeti, to smo i željeli."

"Tko je to rekao, ja? Ne..."

Uz sve kamere koje pokrivaju utakmicu bilo je lako pronaći kadar u kojem se s Dončićevih usana može pročitati njegova poruka Gobertu: "Mamu ti jebem, ne možeš me jebeno čuvati!" Dončića su na press-konferenciji pitali da prokomentira. "Tko je to rekao? Ja? Ne, ja sam govorio na slovenskom", pokušao se izvući Luka.

Nakon njegove trice, domaćinima su ostale tri sekunde da pokušaju uzvratiti, a tricu je šutnuo Naz Reid, koji ih je prethodno pogodio sedam iz devet pokušaja. Ipak, ova se zaustavila na obruču. O čemu je Dončić razmišljao dok je lopta letjela prema košu? "Nisam razmišljao, skoro sam se onesvijestio", nasmijao je iscrpljeni Dončić novinare.

Nahvalio suigrače, a posebno rookieja s kojim je odigrao akciju za pobjedu

Nahvalio je brojne suigrače, Irvinga koji je bio spreman na šut u slučaju da Dončića udvoje, Gafforda i Washingtona koji su nakon dolaska u veljači podignuli Dallasovu obranu na višu razinu, a posebno rookieja Livelyja, s kojim je odigrao akciju za pobjedu.

"Ludo je koliko je dobar. Ne zaboravimo da je rookie. Napravio je ne jedan, ne dva, nego tri koraka unaprijed ove sezone, ima ogroman potencijal i sretni smo što smo ga izabrali na draftu", rekao je Dončić o mladom centru zbog kojeg je Dallas lani propustio doigravanje kako bi imao šansu draftirati ga.

Nikad bliže finalu

Dončić još nikad nije došao ovako daleko u NBA doigravanju. Prije dvije godine Mavsi su također došli do finala Zapada, ali tada su ostvarili tek jednu utješnu pobjedu u seriji protiv kasnijih prvaka Golden State Warriorsa. Sada u istoj fazi već imaju dvije, odnosno samo ih još dvije dijele od finala.

"To je sjajno, ali dobili smo samo dvije od potrebne četiri. Trebamo glavom ostati samo u trećoj utakmici i ne gledati dalje u budućnost", rekao je Luka. 

Treća utakmica igra se već u noći s nedjelje na ponedjeljak, a četvrta dva dana kasnije, obje u Dallasu. To znači da Dallas već može dokrajčiti Wolvese pred svojim navijačima, ali ne treba zaboraviti da je Minnesota u ovom doigravanju dobila pet od šest utakmica u gostima, uključujući tri od četiri protiv lanjskog prvaka Denvera.

Pročitajte više