Drama u Malmou: Francuzi nakon produžetaka obranili zlato!

FRANCUSKI rukometaši pobijedili su u dramatičnom ogledu nakon produžetaka Dansku sa 37:35 (31:31, 15:12) u finalu 22. Svjetskog prvenstva.

> Zrnić u idealnoj momčadi Svjetskog prvenstva, Karabatić najbolji igrač

Iako su Danci pokleknuli tek u dodatnih 10 minuta igre, mora se reći da je pobjeda Francuske pred više od 12.000 gledatelja u Malmo Areni potpuno zaslužena. Francuska je tijekom svih 60 minuta izgledala kao momčad koja će obraniti naslov svjetskog prvaka. Danska u osnovnom dijelu utakmice nije imala niti jedno vodstvo, povela je samo jednom (33:32) u prvom produžetku.

Osvojili su Francuzi svoj četvrti naslov svjetskih prvaka, čime su se izjednačili sa Šveđanima i Rumunjima. Francuzima je ovo ukupno osmo odličje sa svjetskih prvenstava, jer su uz četiri zlata osvojili još jedno srebro i tri bronce.

Francuska je u drugom dijelu prvog poluvremena serijom 4:0 pobjegla na prednost 13:9 u 25. minuti. Na odmoru su Francuzi vodili s 15:12 uz veliku partiju Karabatića. U nastavku su Francuzi održavali prednost od tri pogotka razlike do 42. minute, a onda su Danci počeli topiti zaostatak, te su u 49. minuti izjednačili preko Mikkela Hansena na 24:24. Francuzi su opet pet minuta prije kraja imali dva razlike. Danci su ih još jednom ulovili, ali niti jednom u prvih 60 minuta nisu poveli. U posljednjoj minuti je Nikola Karabatić zabio za 31:30, ali je Bertrand Gille zaradio isključenje pet sekundi prije kraja. Spellerberg je preko loše postavljenog francuskog bloka uspio svladati Omeyera i odvesti utakmicu u produžetke.

Danska jedini put povela u produžetku

Danska je u prvom produžetku golom Knudsena stigla do prvog i jedinog vodstva 33:32. No, Karabatić je poravnao, a Guigou je iz kontre opet vratio prednost Tricolorima. Christiansen je pogodio za posljednje izjednačenje na utakmici (34:34), a onda je Fernandez s dva uzastopna gola, iz sedmerca i iz igre, prelomio utakmicu na stranu Francuza.

Fenomenalni Nikola Karabatić, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva predvodio je svoju reprezentaciju s 10 pogodaka. Michael Gigou dodao je sedam golova, Luc Abalo 5 golova, a Bertrand Gille četiri. U Danskoj je prvi strijelac bio Mikkel Hansen s 10 golova. Lars Christiansen zabio je pet pogodaka.

Francuski izbornik Claude Onesta je svoju momčad doveo do četvrtog uzastopnog zlata na velikim natjecanjima. Francuzi su nakon olimpijskog zlata u Pekingu 2008. uzeli svjetsko u Hrvatskoj prije dvije godine, pa europsko lani u Austriji, a poker zlata kompletirali su u Švedskoj.

Francuska je ovom pobjedom izborila i izravni plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, dok će Danska morati u kvalifikacije.

 

SP rukometaša, finale:

Francuska – Danska 37:35 u produžecima (31:31)

za 3. mjesto:

Španjolska – Švedska 24:23

Pročitajte više