LIGE PETICE

El Loco: Kad gledam Pepov City, osjećam se neobrazovano

Foto: Getty Images

VEĆ je općepoznata činjenica da Pep Guardiola kao najboljeg trenera svijeta cijeni Marcela Bielsu. Guardiola je prije preuzimanja Barcelone 2008. godine nekoliko puta putovao u Argentinu kako bi razgovarao s popularnim El Locom i naučio stvari koje su mu nedostajale da bi mogao voditi klub poput Barcelone. 

Upravo zbog toga je novinare prisutne na konferenciji za medije uoči uzvratne utakmice Bielsinog Leedsa i Derby Countyja zanimalo kako on kao svojevrsni mentor gleda na Guardioline uspjehe, a on je odmah naglasio kako on tu nema nikakve zasluge. 

"Argument koji dajem kako bih objasnio sve poštovanje i divljenje koje gajim prema Guardioli i ljepoti nogometa koji njegove momčadi igraju je činjenica da se njegov nogomet ne može kopirati. Guardiola stvara alfa timove", istaknuo je Bielsa.

Odgovorio je i Guardiolinim kritičarima

Trener Leedsa obračunao se i s birtijaškim argumentima poput onog "dajte mu Brighton ili Huddersfield pa da vidim što bi onda napravio". 

"Uvijek su govorili: 'Što bi Guardiola radio da nema igrače kao u Barceloni, igrače koji su posebni i jedinstveni?' Ali i igrači Pepa Guardiole iz Bayerna su vrlo dobri, kao i iz Manchester Cityja sada. Suština je u kapacitetu koji Guardiola posjeduje, umijeću da stvori stil nogometa koji možete vidjeti samo kod ekipa koje on vodi. To je puno bitnije od igrača koje ima na raspolaganju. Ne kažem da igrači nisu bitni, ali podvlačim kreativni kapacitet kod trenera", rekao je Bielsa pa dodao: 

"Stvari koje ne možete analizirati su misterij za one koji ih ne poznaju. Kad gledam Manchester City, osjećam se neuko, neobrazovano. Najčešće imate sliku deset protivničkih igrača ispred svog šesnaesterca i City koji razmjenjuje dodavanja, pokušava pronaći prostor kako bi ušao u šansu. Vidim što se događa, pokušavam sve to kopirati i shvatiti, ali to jednostavno nije moguće. Kad sve to vidim, zapitam se koji je onda način. Što moramo napraviti da bismo isto to izveli? Što su preduvjeti kako bismo i mi tako igrali? Nikada to nećemo otkriti. City uvijek nađe rješenje. Za svaki problem."

Naklonio se španjolskom stručnjaku

Ponovio je još jednom kako ne zaslužuje pohvale koje je dobio od Guardiole. 

"Možete nabrajati koliko god hoćete igrača, ali Guardiola zaslužuje priznanja zbog ekipa koje je izgradio svih ovih godina. Za ekipe u čijim smo igrama svi uživali. Kad vidim Guardiolu i njegov tim kako igra, ne vidim nikakvu sličnost s onim ekipama koje sam ja pokušavao izgraditi. Zato je svaka pohvala koju dobivam od njega nezaslužena i pogrešna.

Pep je taj koji zaslužuje pohvale i ja mu ih stalno dajem jer ne mogu objasniti zašto zaslužuje čestitke za sve što je dosad napravio. Samo pogledajte kakve je klubove vodio i broj trofeja koje je osvojio. Ja nisam ni blizu toga", zaključio je skromni Marcelo Bielsa.

Pročitajte više