Engleska legenda ima poruku za Leicester: Ne bojte se! Na pragu ste sportske besmrtnosti

Foto: Getty Images/Guliver Image

LEICESTER CITY večeras od 21 sat na svom travnjaku dočekuje Newcastle u posljednjoj utakmici 30. kola engleske Premierlige. Senzacija aktuane sezone ima priliku napraviti još jedan veliki korak prema povijesnoj tituli prvaka.

"Nešto izvanredno se događa u svijetu nogometa, nešto što prkosi svoj logici, nešto čarobno, što me ispunjava emocijama, jer se to nešto događa mojoj ekipi, koju podržavam još otkad sam bio velik kao vrećica čipsa", započinje Lineker svoj tekst o nevjerojatnoj sezoni Leicester Cityja.

Sjeća se kako je još 1969. s ocem gledao "Lisice" u finalu FA Cupa i plakao nakon poraza, kako je igrao za taj klub osam godina te kako je s prijateljima skupljao novac kada je Leicester zapao u financijske probleme. "Ali ništa se ne može usporediti s ovime", priznaje legenda engleskog nogometa uoči večerašnjeg sudara Leicestera i Newcastlea u kojem najveće iznenađenje sezone lovi pobjedu za bijeg na pet bodova prednosti pred prvim pratiteljima osam kola prije kraja.

Kolektiv individualaca koji lani nije mogao dobiti utakmicu ni zbog ljubavi ni zbog novca pretvorio se u nepobjedivu silu

Prošle godine u ovo doba borili su se za ostanak u Premierligi, a onda je na klupu došao Claudio Ranieri...


"Kao i mnogi, mislio sam da trener koji je s Grčkom izgubio od Farskih Otoka nije pravi izbor... O, kako mi je drago što sam bio u krivu... Osvoji li Leicester titulu prvaka, bit će to najnevjerojatniji trijumf u povijesti momčadskih sportova. Kolektiv individualaca koji lani nije mogao dobiti utakmicu ni zbog ljubavi ni zbog novca pretvorio se u nepobjedivu silu. Momčad s duhom i zajedništvom kakvo se rijetko viđa", nastavlja Lineker te navodi razloge za senzacionalne rezultate "Lisica".

"Igrači koji su se mučili u prvoj sezoni među elitom, postali su čvršći, Jamie Vardy počeo je zabijati golove koji su se od njega očekivali, genijalni Mahrez oduševljava iz tjedna u tjedan, a vezni duo N`Golo Kante i Danny Drinkwater postao je tandem kakvog nema niti jedna druga momčad Premierlige ove sezone. A tu je i neiscrpna energija Marca Albrightona, Shinjija Okazakija i Jeffreyja Schluppa. Kasper Schmeichel je bio izvanredan na golu i pokazao naslijeđene kvalitete pravog vođe. Najvažniji aspekt ove momčadi je obrana, zadnja četvorka s mentalitetom "nitko neće proći!". To nije ekipa koja igra na posjed, to je ekipa koja će iskoristiti posjed protivnika. Savršeno organizirani, kompetitivni, s briljantnim kontranapadom, iznimno su dobra momčad. Ostaje vidjeti hoće li uspjeti otići do kraja. Sve se još može raspasti, taj nerealni san se može pretvoriti u očajnu realnost. Nadam se da neće", piše Lineker.

"Nisam nikada toliko želio neki sportski rezultat u svom životu kao uspjeh Leicestera... Pokazali su da nemaju nikakav strah, ne znakova treme od mogućeg uspjeha, a na pragu su sportske besmrtnosti. Ne bojte se! Kao što je Shakespeareov Richard III (čiji je kostur prije 3 godine pronađen upravo u Leicesteru) rekao: "Koga da se bojim? Sebe?".

Pročitajte više