Englezi: Ako želi igrati Europu, United mora zaustaviti Kovačića

Foto: Profimedia

DANAS s početkom u 16 sati na Wembleyju se igra finale engleskog FA kupa između Manchester Cityja i Manchester Uniteda. Ovo je druga godina u nizu da u finalu najstarijeg nogometnog natjecanja imamo mančesterski derbi, a trofej brani City, četverostruki uzastopni prvak Engleske. 

Sezonu nakon osvajanja trostruke krune igrači Cityja imaju priliku za dvostruku. S druge strane, crveni dio Manchestera ovo finale dočekuje u značajno negativnijem raspoloženju. United je sezonu završio na osmom mjestu, što im je najlošiji plasman otkako je Premier lige.

To ujedno znači da kroz prvenstvo nisu izborili Europu i da im je posljednja šansa za to osvajanje FA kupa u kojem im na putu do trofeja i europskih utakmice iduće sezone stoji moćni Guardiolin stroj, a kao ključni aspekt Unitedove misije osvajanja trofeja službena stranica Premier lige istaknula je zaustavljanje Matea Kovačića. 

Zaustavljanjem Kovačića United bi zaustavio izgradnju napada

Hrvatski reprezentativac očekuje se u prvoj postavi Cityja u srcu veznog reda uz Španjolca Rodrija i, kako u stručnoj analizi piše Alex Keble: "Jedan od najvažnijih igrača na terenu u subotu je, dakle, Mateo Kovačić: Guardiolin novi glavni čovjek koji će sjediti uz Rodrija, održavati posjed lopte kroz trećine i 'držati' protivničku momčad. Ako United može izbaciti Kovačića i Rodrija iz igre, ima šanse da poremeti Cityjevu izgradnju napada."

Keble kao primjer navodi prošlogodišnje finale u kojem je United pritiskom na Rodrija uspio omesti Cityjevu igru u prve dvije trećine, ali Guardiolina ekipa tada je ipak slavila rezultatom 2:1 zahvaljujući dvostrukom strijelcu i kapetanu Ilkayu Gündoganu.

Pročitajte više