Englezi će kažnjavati udaranje lopte glavom u dječjem nogometu

Foto: EPA

ENGLESKI nogometni savez želi postupno zabraniti udaranje lopte glavom u utakmicama mlađih kategorija engleskog nogometa, piše BBC. Program će se primjenjivati u školskim utakmicama te svim ostalim organiziranim natjecanjima za djecu do 11 godina.

Po novom pravilu, namjerno udaranje lopte glavom će se kažnjavati. Protivnici će dobiti indirektni slobodni udarac. Ako igrač namjerno udari loptu glavom u svom kaznenom prostoru, protivnička će momčad dobiti indirektan slobodan udarac na rubu kaznenog prostora.

Šanse za demenciju su veće kod profesionalnih nogometaša

Savez će najprije primijeniti program o zabrani udaranja lopte glavom u kategorijama u kojima se natječu djeca mlađa od deset godina, a onda će ga u sezoni 2025/2026. početi primjenjivati i u kategorijama do 11 godina.

Program je utemeljen na istraživanju koje je savez završio prošle godine. Rezultati su pokazali da nogometaši imaju triput veće šanse za obolijevanje od demencije od ostalih ljudi koji se nisu profesionalno bavili nogometom. Pretpostavlja se da je to rezultat udaranja lopte glavom u mlađoj dobi. 

Pročitajte više