FIFA: Hrvatska - Engleska najatraktivnija utakmica kvalifikacija za SP

NA SLUŽBENOJ web stranici Svjetske nogometne organizacije autori najavljuju sve kvalifikacijske skupine za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Naslovnica Fifine web stranice nudi anketno pitanje: Koja je najuzbudljivija utakmica u kvalifikacijama za SP 2010. godine?

Među 5 ponuđenih susreta, dvoboj Engleska - Hrvatska dobio je daleko najviše glasova, čak 57 posto u utorak oko 14 sati. Na drugom je mjestu susret dvije Koreje, Južne i Sjeverne (nešto više od 15 posto), a odmah iza njega je dvoboj Španjolske i Turske. Posjetitelji Fifine stranice svojim su glasovima izrazili mišljenje da su, u toj ponudi, dva najmanje zanimljiva susreta Australija - Irak i Nigerija - Južnoafrička Rebulika.

Sama činjenica da je dvoboj Engleske i Hrvatske ubačen u ponudu za ovu anketu, dovoljno govori o tome kakav značaj tom susretu pridaje i Svjetska nogometna organizacija, a podatak da je ta utakmica dobila više glasova ''kao najuzbudljivija'' od sva četiri preostala ponuđena dvoboja zajedno, ne treba posebno niti komentirati.

Fifina stranica najavljuje i analizira sve skupine u europskim kvalifikacijama za SP. U najavi skupine 6, između ostalog, piše:

"Engleska je vrlo brzo dobila priliku za revanš Hrvatskoj, momčadi koja ih je eliminirala s Europskog prvenstva pobjedom na Wembleyu 3:2, što je uvjetovalo i trenutni otkaz izborniku Steveu McClarenu. Samo četiri dana nakon tog susreta, engleski nogometaši shvatili su da će opet morati igrati protiv Hrvatske, i nema nikakve dvojbe da će u tim susretima tražiti priliku za ''naknadu štete''.

"Prije pobjede na Wembleyu, talentirana hrvatska momčad je svladala Engleze 2:0 u Zagrebu, a u toj utakmici je Eduardo, napadač rođen u Brazilu, postigao jedan od svojih 10 golova u kvalifikacijama za Euro."

"I Engleska i Hrvatska ostvarili su plasman na posljednja tri Svjetska prvenstva, no, u utrku za prvo mjesto, koje izravno vodi u Južnoafričku Republiku, mogla bi se uključiti i Ukrajina, repreezntacija koja je, poput Engleske, izborila plasman među 8 najboljih na posljednjem SP."

"Zvijezde koje bi mogle obilježiti natjecanje u ovoj skupini su Hrvati Luka Modrić i Eduardo da Silva, Englezi Steven Gerrard i Wayne Rooney, te Ukrajinac Artem Milevski."

"Nemoguće je pretpostaviti što će se dogoditi u novim susretima Hrvatske i Engleske. U hrvatskom taboru izrazili su osjećaj kako su ih engleske zvijezde podcijenile u kvalifikacijama za Euro, ali nema apsolutno nikakvih izgleda da bi se to moglo dogoditi ponovno!"

"Hrvatski izbornik Slaven Bilić bio je strijelac u pobjedi njegove reprezentacije nad Ukrajinom 2:0 u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. u Zagrebu. Hrvatska je s remijem 1:1 u Kijevu ostvarila svoj cilj, pa je momčad tadašnjeg izbornika Miroslava Blaževića ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo, na kojem je osvojila treće mjesto."

"Kazahstan je osvojio samo jedan bod u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Međutim, namučio je Ukrajinu u rujnu 2004., izgubivši 2-1 tek nakon pogotka Ruslana Rotana u 90. minuti."

"Andora je dosad odigrala deset utakmica protiv svojih suparnika u šestoj skupini. Ubilježili su devet poraza bez postignutog gola. Međutim, pobijedili su Bjelorusiju 2-0 na svom terenu u prijateljskoj utakmici 2000. godine."

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više