Finalni tjedan Lige nacija: Kome što treba i kako stoji Hrvatska?

Grafika: UEFA

ZAVRŠNICA je prve, grupne faze novog UEFA-inog natjecanja. Za tjedan dana znat će se koje reprezentacije kao pobjednice skupina odlaze na Final Four, koje se kao prvoplasirane sele u viši rang, zatim koje kao druge u skupinama ostaju gdje su bile i, konačno, koje kao posljednjeplasirane prelaze u nižu ligu.

Detaljni profil Lige nacija već smo pisali, a na ovom mjestu napominjemo kakva je situacija pred utakmice posljednja dva kola po skupinama. 

Za sada se zna da su po dvije reprezentacije već osigurale proboj u viši rang, a dvije pad za stepenicu niže i to:

Ukrajina iz Lige B u Ligu A i Gruzija iz Lige D u Ligu C.

Island i Poljska iz Lige A u Ligu B.

Sada vam dajemo pregled po skupinama utakmica koje se igraju sutra, uz izbor parova iz svake Lige (jakosne skupine), kako biste lakše shvatili za što se tu igra:

Liga A, skupina 2

Belgija - Island

Belgija ne može osvojiti skupinu pobjedom protiv već ispalog Islanda, ali rezultat ovog meča važan je za rasplet skupine. Ako Belgija pobijedi bit će prva u grupi, osim ako u nedjelju ne izgubi od Švicarske rezultatom 0:1 ili s dva gola razlike, jer prvi kriterij je međusobni omjer. Ako Belgija remizira ili izgubi, morala bi Švicarsku proći bez poraza kako bi skupinu završila na prvom mjestu. Možda će o konačnom poretku odlučiti visina pobjede nad Islandom, jer bi belgijski poraz od Švicarske rezultatom 1:2 doveo u situaciju da se pobjednik skupine odlučuje gol-razlikom. Trenutno je po tome Švicarska u plusu za tri gola. Kao što smo napomenuli, Island je već ispao iz elitne Lige.

Rezultati by SofaScore

Liga A, skupina 4

Hrvatska - Španjolska

Španjolska osvaja skupinu ako pobijedi Hrvatsku u utakmici koja se od 20:45 igra na Maksimiru. Ali ako to ne uspije, otvara mogućnost Engleskoj da skupinu okonča kao prvoplasirana ako u nedjelju na Wembleyju pobijedi Hrvatsku.

Aktualni viceprvak svijeta ima jasan zadatak; mora pobijediti obje preostale utakmice kako bi skupinu završio na prvom mjestu i tako osigurao prolazak na završni turnir na kojem se četiri najbolje reprezentacije bore za trofej. 

"Pobjedom Engleske kod Španjolske otvorilo nam se u skupini. Na kraju čak možemo biti i prvi ako pobijedimo i Engleze i Španjolce", uglas su Zlatko Dalić i Domagoj Vida nakon što je prije mjesec dana rezervna Hrvatska jedva pobijedila Jordan u prijateljskoj utakmici (2:1) komentirali rezultat meča koji se istovremeno igrao u Sevilli.

Tamo je Engleska pobijedila Španjolsku 3:2 i tako prilično zakomplicirala život Hrvatskoj. Dakle napravila upravo suprotno od onog što izbornik i kapetan govore. 

Neočekivan trijumf Engleske u gostima kod lidera i favorita grupe u tešku poziciju gura Hrvatsku, koja posljednje dvije utakmice dočekuje kao posljednja u grupi i s realnom mogućnošću ispadanja iz elitne Lige A u Ligi nacija, što za sobom povlači i daleko težu posljedicu: mogućnost pada u tek treću jakosnu skupinu ždrijeba kvalifikacija za Euro 2020. 

Naravno, još ništa nije gotovo niti je Hrvatska u bezizlaznoj situaciji, posebno zato što je odigrala utakmicu manje od oba suparnika. Ali Hrvatsku do kraja čeka najteži i najzgusnutiji raspored. Jedina od sve tri reprezentacije u skupini igra dvije ključne utakmice, i to u razmaku od samo tri dana.

Pri tome, kao što smo istaknuli, sigurno osvaja skupinu i plasira se na finalni turnir ako pobijedi u obje preostale utakmice.

No to je daleko lakše napisati nego izvesti. Jer čeka je Španjolska, koja ju je prije dva mjeseca razvalila 6:0, a nekoliko dana kasnije Engleska. Ona je, pak, Hrvatsku u listopadu na Rujevici trebala pobijediti s nekoliko golova razlike, a domaćin je bio presretan s konačnih 0:0.

Formalno dakle Dalić i Vida jesu u pravu, Hrvatskoj se uz obje preostale pobjede doista otvara put prema prvom mjestu. 

Ali kada iz teorije prijeđemo u praksu, vidimo kako za razliku od nabrijanih i furioznih Španjolske i Engleske, Hrvatska u posljednje vrijeme igra očajno i ima jednako takve rezultate u Ligi nacija. Pri čemu je, ponavljamo, trebala biti i bez onog jedinog boda protiv Engleske.

Hrvatsku iz Elchea i s Rujevice teško je, da ne kažemo nemoguće, zamisliti da pobjeđuje bilo koju ozbiljnu reprezentaciju, a kamoli Španjolsku ili Englesku na Wembleyju.

Tako da kada uzmemo u obzir kako Hrvatska igra ove jeseni, ono što njeni izbornik i (privremeni) kapetan govore praktično i sadržajno zvuči kao demagogija u koju ni sami ne vjeruju.

Osim ako se u sljedećih nekoliko dana ne dogodi čudo i Hrvatska iz Lige nacija, nemoćna, beskrvna i neefikasna, odjednom se pretvori u ratničku momčad koja poraze pretvara u pobjede. Dakle u Hrvatsku s SP-a.

Rezultati by SofaScore

Liga B, skupina 3

Austrija - Bosna i Hercegovina

BiH je zajamčeno prvo mjesto i skok u elitnu, A Ligu, ako remizira ili pobjedi. Pa čak ako i izgubi s jednim golom razlike i to rezultatom 1:2 ili višim. Austrija pak mora pobijediti s dva gola razlike, dok sa slavljem 1:0 ima priliku probiti se na vrh skupine. Sjeverna Irska ispada iz ove jakosne skupine (Lige) ako Austrija sutra uspije ne izgubiti od BiH. 

Rezultati by SofaScore

Liga C, skupina 2

Grčka - Finska, Mađarska - Estonija

Finskoj treba samo bod u Grčkoj kako bi osigurala ne samo prelazak u višu Ligu nego i play-off za Euro 2020. Ali ako izgubi s više od dva gola razlike, može u posljednjem kolu ostati bez bogatog ulova. Mađarska može izbjeći posljednje mjesto i ispadanje već s bodom protiv Estonije. 

Rezultati by SofaScore

Liga D, skupina 2

Luksemburg - Bjelorusija, San Marino - Moldavija

Luksemburg će osigurati promaknuće u višu Ligu ako pobijedi. U slučaju remija i dalje može osigurati prvo mjesto pobjedom kod Moldavije u posljednjem kolu. Ali Bjelorusija također u ovu utakmicu ulazi s velikim šansama za proboj u viši razred. Ako pobijedi u Luksemburgu, u posljednjem kolu bi trijumfom kod slabog San Marina osvojila prvo mjesto i skok u višu Ligu. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više