Hajduk

Hajduk ima prvog stranog trenera s trofejem, ali više njih je pisalo povijest kluba

Foto: Hajduk.hr

VALDAS DAMBRAUSKAS je u svojoj 26. utakmici na klupi Hajduka osvojio Kup, svoj prvi trofej na klupi Bijelih. Tako je postao prvi strani trener s trofejem u nešto više od 111 godina splitskog kluba, iako nije ni izbliza prvi 'furešt' koji je sjedio na klupi Bijelih. 

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća Hajduku su po jedan trofej (Kup maršala Tita 1967. i titulu 1971. godine) donijeli Srbin Dušan Nenković i Slavko "Žiga" Luštica rođen u Crnoj Gori, ali pošto se tada radilo o građanima iste države, ne mogu se smatrati strancima.

Recentni stranci se nisu iskazali, kao ni domaći kadrovi

U posljednje vrijeme nije ih bilo malo. Dambrauskas je jesenas naslijedio Šveđanina Jensa Gustafssona, koji je na klupu došao poslije Talijana Paola Tramezzanija. Prije njih u posljednjih desetak godina Hajduk su vodili još Joan Carrillo, Marijan Pušnik, Krasimir Balakov i Edoardo Reja, ali svi su ostali bez značajnijih uspjeha. 

Značajnije uspjehe u Hajduku dugo vremena nije postigao ni niz domaćih trenera, ali usprkos tome velik dio javnosti oko kluba je sve one koje nisu rođeni Hrvati, Splićani ili hajdukovci u startu dočekivao s naročitim nepovjerenjem, uključujući i Dambrauskasa. 

Litvanac je sada osvojenim Kupom dodatno poljuljao njihovu ionako slabu argumentaciju, ali usprkos tome što je prvi stranac s trofejem, nije jedini kojem navijači Hajduka duguju zahvalnost. Naime, prvu generaciju Bijelih od 1911. do 1923. vodilo je čak 13 stranaca, čija imena možete pročitati na službenoj stranici.

Hajduk nikada ne bi postao veliki klub bez pomoći stranaca

Većinom su bili Česi i bivši igrači Slavije, tada ponajboljeg kluba na svijetu zbog kojeg između ostalog Prag i danas važi kao jedna od ishodišnih nogometnih metropola. U vrijeme kada su se Južni Slaveni tek upoznavali s osnovama nogometa i još nisu imali natjecanja u kojima se borilo za trofeje, Česi su podizali prvu generaciju Hajduka čiji je najvažniji izdanak bio golman i kasniji trener Luka Kaliterna. 

Iako ga se u folkloru često spominje kao "samoukog" genija, za vizionarska razmišljanja Barba Luke itekako su bili važni njegovi inozemni učitelji. Njihovo mentorstvo i utjecaj koji nikada nije skrivao pomogli su mu u podizanju "druge generacije" koja je iznjedrila hrpu budućih igračkih i trenerskih legendi bez kojih Hajduk nikada ne bi postao relevantan u okvirima širim od splitskih.

Zaboravljena generacija Hajdukovih Čeha klubu je udarila temelje, a aktualni uspjeh Valdasa Dambrauskasa samo je najrecentnija stranica povijesti u čijoj su kreaciji sudjelovali stranci. Kup koji je klubu donio Litvanac opravdan je povod za slavlje, ali i utvrđivanje lekcije da nečija nacionalnost i sposobnost za kvalitetno obavljanje posla nisu ni najmanje povezani.

 

 

Pročitajte više