Hajduka čeka rumunjski div kojem je vojska uzela sve, a Rijeku norveški anonimus

Foto: Guliver Image/Getty Images

HAJDUK i Rijeka pokušat će izboriti nastup u skupinama Europske lige, no da bi ostvarili taj rezultat, morat će proći još dvije prepreke.

Hajduk će u trećem pretkolu Europske lige (9. i 16. kolovoza) igrati protiv FCSB-a, odnosno Steaue iz Bukurešta, dok će u istoj fazi Rijeka na norveški Sarpsborg.

Hajduk je treće pretkolo izborio lakše nego što se očekivalo s dvjema pobjedama protiv Slavije iz Sofije, dok je Steaua u dvije utakmice rasturila slovenski Rudar s ukupnih 6:0.

Zlatna 1986.

Steaua je simbol rumunjskog, ali i nogometa cijelog nekadašnjeg istočnog bloka. S 26 osvojenih naslova prvaka države najtrofejniji su rumunjski klub, a zlatna godina je 1986. kad su u Sevilli, kao prvi klub iz istočne Europe, postali prvaci Starog kontinenta. Tri godine kasnije igrali su i u finalu istog natjecanja, ali Milan na nizozemski pogon nije imao milosti (4:0).

Embed from Getty Images

Steaua i Hajduk zajedno u Ligi prvaka slavne 1995.

Steaua i Hajduk su igrali u skupini Lige prvaka, one za splitski klub slavne 1995. Hajduk je slavio u Bukureštu zlatnim golom Aljoše Asanovića, a Rumunji su na Poljudu u zadnjem kolu pobijedili 4:1. No, kako je Hajduk već osigurao nastup u četvrtfinalu protiv Ajaxa, ta utakmica nije imala nikakvog rezultatskog značaja.

Nakon toga, slavni je klub počeo grcati u problemima, financijskim naravno, a početkom 2017. godine rumunjsko Ministarstvo obrane nakon sudske presude dobilo je pravo na korištenje imena kluba te svih proizvoda s imenom Steaue:

"Moramo promijeniti ime u FCSB, ali ćemo ostati Steaua, u našim, ali i u očima cijelog svijeta", rekao je tada vlasnik kluba Gigi Becali, koji je nakon privatizacije s menadžerom Mihaijem Stoicom završio u zatvoru.

Isto tako, FCSB je u utakmici protiv Iasija umjesto u svima poznatoj crveno-plavoj, istrčao u žutoj kombinaciji dresa, a ne semaforu je čak umjesto Steaua pisalo "gosti".

Osim imena i dresa, FCSB je izgubio i grb, a dizajner novog objasnio je kako žuta zvijezda s osam krakova predstavlja energiju, vodu, zemlju, vatru, zrak, inteligenciju, duh i ego: "Normalno je da se navijači srame kada vide da nema naših prepoznatljivih dresova", rekao je Emerich Jenei, trener koji je 1986. godine odveo rumunjski klub do naslova Kupa prvaka protiv Barcelone. Finale koje je odlučeno udarcima s bijele točke (2:0 za Steauu) obilježio je vratar Helmuth Duckadam koji je obranio čak četiri penala Kataloncima.

Prosječna dob igrača FCSB-a je 24,5 godina, a imaju 20 rumunjskih te osam stranih igrača, uključujući i jednog Hrvata, bivšeg igrača Hajduka Antonija Jakoliša.

Prema Transfermarktu, vrijednost ove momčadi je 24,38 milijuna eura, dok je ukupna cijena Hajdukovih igrača 23,2 milijuna eura.

Rijeka je apsolutni favorit protiv norveških anonimaca

Za razliku od Hajduka, Rijeka je u treće pretkolo Europske lige ušla izravno, a europsku sezonu će otvoriti dvobojem protiv norveškog Sarpsborga.

Norveški klub je nepoznanica na europskoj nogometnoj sceni. U prvom su pretkolu s ukupnih 6:0 bili bolji od islandskog Vestmannaeyjara, dok su u drugom zahvaljujući golu u gostima (1:2, 1:0) prošli švicarski St. Gallen.

Vrijednost momčadi procijenjena je na 6,73 milijuna eura, dok igrači hrvatskog doprvaka imaju ukupnu vrijednost od 24,9 milijuna eura.

Pročitajte više