HAMM MOŽE ZADRŽATI ZLATNU MEDALJU

Olimpijski pobjednik u gimnastičkom višeboju Amerikanac Paul Hamm može zadržati zlatnu medalju budući da je Sportski arbitražni sud u Lausannei odbio žalbu Južnokoreanca Yanga Taeyounga, koji je zbog sudačke greške izgubio zlato te je na kraju završio na trećem mjestu.

"Ovo je prekrasan dan za mene. Cijelo vrijeme osjećao sam se kao prvak i to je potvrđeno odlukom Suda", izjavio je Hamm, koji je na OI u Ateni postao prvi Amerikanac koji je osvojio zlato u višeboju.

Oštećeni korejski gimnastičar prihvatio je odluku Arbitražnog suda, ističući da će ga to potaknuti na još veći rad kako bi za četiri godine na OI u Pekingu osvojio zlato.

Afera vezana uz olimpijsko finale u višeboju nastala je nakon što je Svjetska gimnastička federacija (FIG) priznala da je Južnokoreanac Yang Tae-young sudačkom greškom oštećen za desetinku boda za vježbu na ručama. Gimnastička federacija je zbog toga suspendirala trojicu sudaca, ali je odbila ispraviti grešku i dodijeliti zlato južnokorejskom gimnastičaru. Umjesto toga, FIG je od Hamma zatražio da postupi u duhu fair-playa te da zlatnu medalju vrati "istinskom pobjedniku".

Nakon odluke Arbitražnog suda Hamm je najavio da će od Svjetske gimnastičke federacije zatražiti ispriku, jer smatra da su se nekorektno ponijeli prema njemu.

(Hina) xim yim

Pročitajte više