HNS: Navijači, ne putujte s Hrvatskom

Foto: Screenshot; Malta još pamti nered hrvatskih navijača iz 2005. godine

POLA kvalifikacija hrvatska reprezentacija igra bez navijača. Podrška je strogo zabranjena i na Malti gdje će Hrvatska u utorak zaključiti kvalifikacije. Svi jedva čekaju kraj tog mučnog ciklusa. Neodrživo stanje u hrvatskom nogometu traje već skoro godinu dana. Savez gotovo nasilno, kontra većine i demokacije, drži vlast i stvara umjetnu atmosferu, a one koji smetaju jednostavno zabranjuje. Navijači su nakon Milana i Splita među prvima dospjeli na taj popis.

HNS je ukinuo gostovanja i zabranio kretanje u gradovima gdje boravi i igra hrvatska reprezentacija. Soluciju zabrane gostovanja zagovarala je i Uprava policije, posebno nakon međusobnog obračuna Boysa u Luksemburgu. Rijetke su momčadi koje se dobar dio ciklusa moraju skrivati od svoje publike, no Hrvatskoj je to postao standard u organizaciji. Malta je odmah označena kao visokorizično gostovanje.

Policijske snage su slabašne i već iskušane u neredima koje su hrvatski navijači izveli tamo 2005. No, pojačat će ih hrvatski policajci koji idu na gostovanja klubovima i reprezentacijom. Kako doznajemo, na Malti se očekuje veći broj spotera, a već su unatoč zabrani stigli i prvi navijači, Pripadnici Armade fotografirali su se s transparentima protiv HNS-a. Očekuje se i veći broj navijača iz dijaspore, dok Boysi koliko nam je poznato na ovaj put ne idu. Onima koji do Malte dođu svakako prijete neugodnosti. Iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) još jednom su upozorili da hrvatski navijači na utakmici protiv Malte neće moći kupovati ulaznice. Poručili su navijačima da ne putuju na Maltu.

HNS računa na plasman, ali s njima će se plasirati i svi problemi koje izbjegavaju  

"Podsjećamo da je nakon više teških incidenata, a iz razloga ostvarivanja željenog sportskog rezultata, HNS odlučio ne organizirati tzv. gostujuću tribinu na susretima protiv Azerbajdžana i Norveške te na predstojećem susretu na Malti. Sustav prodaje ulaznica na Malti ne predviđa prodaju ulaznica hrvatskim navijačima te još jednom molimo naše navijače da se suzdrže od putovanja i pokušaja kupnje ulaznica. Naime, Nogometni savez Malte je odlučio ne prodavati ulaznice za hrvatske državljane te će provoditi striktnu kontrolu posjedovanja ulaznica i osobnih dokumenata," objasnili su tretman u HNS-u.

Što se tiče te gostujuće tribine u Azerbajdžanu, unatoč svim logističkim naporima HNS-a i legaliziranim zabranama, hrvatski navijači stigli su zbog reprezentacije do južnog Kavkaza. Na stadionu u Bakuu, pod neprobojnim snagama domaće vojske i policije, reprezenatciju je bodrilo oko 200 navijača. Manja grupa na sebi je imala hrvatska obilježja. Policija im je tijekom utakmice oduzela transparent potiv Hrvatskog nogometnog saveza. Na transprentu je natpis HNS prekrižen zatvorskim rešetkama.

Uoči posljednjeg kola H skupine hrvatska reprezentacija se nalazi na trećem mjestu sa 17 bodova, dva manje od Norveške na drugom mjestu, dok je na vrhu nedostižna Italija sa 21 bodom. Hrvatsku pobjeda protiv Malte, te pobjeda ili remi Italije protiv Norveške vodi direktno na EP. HNS računa na taj plasman, no opet u potpunosti ignorira sve probleme koji će se u tom slučaju s reprezentacijom plasirati u Francusku.

Plasman u Francusku Hrvatska će proslaviti ''dinamovski'' - bez navijača

Zbog poljudske svastike Hrvatska je kažnjena s dvije domaće utakmice pred praznim tribinama. Protiv Bugara jedna je utakmica kazne odrađena, ostaje još jedna. Hrvatska plasman u Francusku može osigurati već sad u utorak na Malti, poklopi li joj se rezultat iz Italije, ili preko baraža. U svakom slučaju, ako se plasiraju na EURO, igrači Ante Čačića uspjeh će proslaviti ''dinamovski'' - bez navijača.

 

Pročitajte više