HRVATSKA IMA DVA KLUBA U LIGI PRVAKA I POLA HNL-a U EUROPI Evo kako će to zadržati

Grafika: Index

KOEFICIJENT Hrvatske i položaj na UEFA-inoj tablici sjajan je nakon što je Velika četvorka HNL-a u europskim pretkolima ostvarila 11 pobjeda i 5 remija. Nacionalnom koeficijentu tako su ovog ljeta pridonijeli s 13.5 bodova, od čega je Lokomotiva osvojila čak pet! Nakon što se to podijeli na broj sudionika, Hrvatska je jača za 3.375 bodova.

Lokomotiva kroz vrata raja povukla Hrvatsku, koja tamo tek treba ostati

Hrvatska, koja je u ljetnu kalvariju prednatjecanja za euro-kupove krenula sa 17. pozicije na spomenutoj ljestvici koefcijenata, nakon prvih utakmica 3. pretkola držala je želju cijele europske nogometne srednje klase - 15. mjesto UEFA-ine tablice, koje donosi dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 
 
Nakon što su na uzvratnim utakmicama 3. pretkola Dinamo, Hajduk i Lokomotiva pobijedili, a Rijeka remizirala, Hrvatska je preskočila Grčku i sada drži 14. mjesto na UEFA-inoj tablici, koje također jamči dva kluba u Ligi prvaka. ALI i to "ali" s razlogom pišemo velikim slovima, to mjesto ili barem 15., tek treba sačuvati pred naletima konkurenata: Grčke, Austrije, Rumunjske i Danske.
Grčka može i  prijeći Hrvatsku, Rumunjska je u strahovitom padu, ostaju dakle Austrija i Danska. Hrvatska ima veliku prednost pred trenutno najvećim suparnikom Austrijom, točnije njenom glavnom uzdanicom Salzburgom, ali ako taj klub uđe u skupinu Lige prvaka, a Dinamo uhvati utješnu grupu Europa Lige, prednost se osjetno smanjuje, jer hrvatski prvak tada će dobiti dva, a austrijski četiri boda. Austrijancima bi igralo i da ispadnu oba hrvatska kluba u play-offu EL. Danci briljiraju ove godine i još im nijedan od četiri kluba nije ispao. Svi su u play-offu i iako su trenutno u velikom zaostatku za Hrvatskom, ozbiljan su konkurent za 15. mjesto.
 
Hrvatska dva kluba u Ligi prvaka neće imati "iduće sezone"
 
Drugo na što je potrebno skrenuti pozornost je da će Hrvatska, ako i nakon ove sezone zadrži barem 15. mjesto, imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali ne od iduće sezone, kako mnogi pogrešno tumače, nego za dvije godine, od sezone 2018/19.
 
Kada bi Hrvatska zadržala poziciju o kojoj je riječ, za dva ljeta bi HNL, iz koje sada u euro-kupove odlaze četiri kluba, davala čak pet klubova u Europi, dakle pola hrvatske lige igralo bi barem ljeti Ligu prvaka i Europa Ligu. I to puno elegnatnije i kraće nego što je sada, kada se Lokomotiva od početka pati po čistilištu pretkola, Dinamo i Hajduk tek stepenicu kasnije, dok je Rijeka jedini hrvatski klub koji u natjecanje ulazi "gospodski", tek u trećem pretkolu.
 
Gdje bi europski put počinjala hrvatska petorka?
 
Konkretno, da je Hrvatska ovog ljeta držala 14. ili 15. mjesto UEFA-ine tablice, prvih pet mjesta HNL-a iz prethodne sezone ovako bi vrijedilo u Europi: Prvak Dinamo išao bi u 3. pretkolo LP (a ne u drugo, kao što je inače slučaj), viceprvak Rijeka u istu fazu prednatjecanja LP (a ne u 3. pretkolo Europa Lige kao do sada). Trećeplasirani Hajduk europski put počeo bi u 3. pretkolu Europa Lige (za razliku od sada, kada kreće od 2. pretkola), dok bi četvrta Lokomotiva doživjela strelovit uspon od 1. do 3. pretkola EL.
 
Europu bi izborio čak i petoplasirani klub HNL-a, što je prošle sezone bio Inter. Klub iz Zaprešića mogao bi se naći s milanskim imenjakom ako bi prošao prepreke od 2. pretkola Europa Lige, dakle ni on se ne bi morao bakćati s europskom sitneži od prvog kruga prednatjecanja, kao što su do sada morali Split ili Lokomotiva kao četvrti predstavnici Hrvatske u Europi.
 
Koje su loše strane toga što bi u Europi igralo pola HNL-a?
 
Koje su loše strane toga što bi u Europi igralo pola HNL-a? Za početak, što se koeficijent računa tako da se svi bodovi osvojeni tamo dijele na veći broj sudionika, dakle pet, a ne kao što je do sada slučaj, četiri. 
Jasno, više sudionika u euro-kupovima, znači i veću mogućnost osvajanja bodova za europski koeficijent, ali tako dolazimo do nove zamke, odnosno izostanka pogodnosti u kojoj klubovi iz Hrvatske uživaju pateći se na ljetnim vrućinama; kasnijim ulaskom u europski ring, tamo više ne bi mogli šamarati klubove iz Andore, Lihtenštajna ili Luksemburga, jer u fazi kada bi se priključili u pretkola, europske sitneži tamo više nema ili je ima tek u tragovima, dok ostaju daleko jači protivnici, na kojima je neusporedivo teže bildati koeficijent i eliminirati ih.
 
Konkretno, da je Hrvatska ove sezone umjesto četiri kluba koji u Europi kreću od početka, imala pet koji počinju osjetno kasnije, u startu bi ostala bez ogromnog ovoljetnog kapitala - šest pobjeda i dva remija. S obzirom da se u pretkolima pobjeda premira s jednim, a remi s pola boda, to bi značilo čak 8 poena manje za hrvatski koeficijent ili dva manje nakon podjele s brojem klubova!
 
Ispadanje neporažene Rijeke veliki je udarac hrvatskoj borbi s Austrijom za koeficijent
 
Trenutno najveći hendikep u hrvatskoj borbi za koeficijent i mjesto na tablici s Austrijom je ispadanje Rijeke, koju je Istanbul eliminirao, iako je u dvije utakmice nije pobijedio.
 
Kao što smo napominjali analizirajući ljetnu bitku za koeficijent u pretkolima, iako hrvatske brojke ove (pred)sezone sjajno izgledaju, činjenica je da je zemlji čiji predstavnici nisu izgubili nijednu utakmicu, veliki udarac što je u Europi izgubila jednog neporaženog predstavnika - Rijeku, kao i da bi realno mogućim ispadanjem Hajduka i Lokomotive u play-offu za EL, Hrvatska od slavljene i hvaljene povijesne sezone u Europi, tamo spala na jednog predstavnika - Dinamo.
 
Također, sva tri preostala hrvatska kluba u današnjem ždrijebu su nenositelji i tako u podređenom položaju u odnosu na klubove glavnih konkurenata Austrijanaca, čija trojka uživa u nositeljskom statusu i potencijalno lakšim protivnicima. Bilo bi najbolje da se u ždrijebu spoje Salzburg i Dinamo, te već u istu skupinu postavljeni Lokomotiva i Rapid, pa da se u izravnom dvoboju riješi pitanje tko je vrijedan 15. mjesta.
 
Kako zadržati 15. mjesto?
 
Zaključak je isti kao i proteklog tjedna: HNL je blizu europske više srednje klase, na korak od davanja dva kluba u kvalifkacije za LP. Ali, ima još do tog podviga, iako je ono što je do prije dva tjedna izgledalo jako daleko, sada na dohvat ruke. 
 
Kako bi Hrvatska to doista i uzela, potrebna su joj dva kluba koja će izboriti skupinu europskih natjecanja, a za sada ima jednog, Dinamo.
 
U svakom slučaju, tri preostala hrvatska kluba imaju još jako puno zajamčenih europskih utakmica ove sezone, čak 12, kako bi ojačali hrvatski status i koeficijent.

Pročitajte više