Hrvatska reprezentacija

Hrvatska je protiv Malte kiksala samo jednom, ali u važnoj utakmici. Sjećate li se?

Foto: Karl Azzopardi/EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija protiv Malte je tradicionalno uspješna. U osam dosad odigranih susreta Hrvatska je pobijedila sedam puta, a Malta je uspjela izvući jedan remi, koji je mogao biti vrlo bolan za Hrvatsku.

Bilo je to 7. rujna 2005. godine. Igralo se osmo od deset kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj, a Hrvatska je bila prva s bodom više od drugoplasirane Švedske. Cilj je bio zadržati prvo mjesto i izbjeći dodatne kvalifikacije, a tri boda na Malti su praktički već unaprijed bila upisana.

Izbornik Zlatko Kranjčar na teren je poslao sastav u formaciji 3-4-1-2: Pletikosa - Šimić, Tokić, Šimunić - Srna, N.Kovač, Babić, Šerić - Kranjčar - Pršo, Balaban.

Na polupraznom malteškom stadionu Ta' Qaliju sve je krenulo po planu. Srna se odlično ubacio po desnoj strani na proigravanje Šerića, pucao je, lopta se od bloka odbila do Nike Kranjčara koji je s 13 metara lijepo pogodio gol domaćih. 

Dominacija Hrvatske se nastavila i nakon gola. Pršo je propustio dvije dobre prigode u prvom dijelu, dok je Balaban u 60. minuti promašio čisti zicer. Kazna za promašaje došla je u 74. minuti. Stephen Wellman iz slobodnjaka iskosa s 30-ak metara oštro je ubacio u šesnaesterac, lopta je u velikoj gužvi promijenila smjer, zbunila Pletikosu i ušla u mrežu.

U hrvatsku reprezentaciju se uvukla nervoza, Mario Tokić je zbog naguravanja s protivničkim napadačem u 90. minuti dobio drugi žuti karton, a Klasnić u posljednjim sekundama nije realizirao veliku šansu za pobjedu te je završilo 1:1.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

Incidenti na tribinama

Neuspjeh je loše prihvatila skupina hrvatskih navijača koja je po završetku utakmice počela trgati stolice na stadionu i bacati ih po policiji i malteškim navijačima. Policija je reagirala brutalno te u općem metežu pretukla i navijače koji nisu radili nerede, kao i dio hrvatskih novinara. Maltežani iz svečane lože su se pridružili policiji i uzvratili hrvatskim navijačima paljbu stolicama i otrgnutim utičnicama.

Kiks ipak nije skupo plaćen

Švedska je iskoristila remi Hrvatske i preuzela prvo mjesto, ali je mjesec dana kasnije hendikepirana izostankom Ibrahimovića gostovala na Maksimiru. Tada je Hrvatska bila bolja 1:0 golom Srne, a neriješen rezultat u posljednjem kolu u Mađarskoj bio je dovoljan momčadi Zlatka Kranjčara da zadrži prvo mjesto na tablici s jednakim brojem bodova kao Švedska, no s boljim međusobnim omjerom. 

Plasman na Svjetsko prvenstvo izborila je i Švedska, kao najbolja drugoplasirana momčad.

Pročitajte više