Hrvatski kadeti se s Europskog judo kupa u Poljskoj vraćaju sa srebrom i 3 plasmana

Foto: Paweł Wójcik/EJU

Poljska je proteklog vikenda bila domaćin Europskog kadetskog kupa. U Bielsko-Biali nastupilo je 833 judaša i judašica iz 30 različitih država, a tamo je nastupilo i 25 hrvatskih judaša. Iz Poljske se vraćaju s jednom srebrnom medaljom i tri plasmana, a Hrvatska je zauzela 11. mjesto na ljestvici 21 zemlje čiji su natjecatelji osvojili medalje ili ostvarili plasmane.

Ovo je većini bilo posljednje jako europsko natjecanje prije Europskog prvenstva koje se održava krajem lipnja.

Srebro za Konciliju

Dan Koncilija iz Judo kluba Zagreb iz Poljske se vraća sa srebrnom medaljom.  

Koncilija se borio u kategoriji -90kg te stigao do do finala u kojem se susreo s  Ukrajinca Dmytrom Lebidom koji ga je zaustavio na putu do zlata. Zagrepčanin je do finala nanizao pobjede protiv Francuza Cedrica Multona Kandua Mpale, Kazahstanca Yerassyla Satinbeka, Gruzijca Sabe Jikie i Litvanca Majusa Genysa.

Plasmani za Ivankovića, Bešker i Hudiku

Plasmane su ostvarili Luka Ivanković (5. mjesto), Ana Bešker (7. mjesto) i Vita Hudika (7. mjesto).

Ivanković iz Judo kluba Dubrovnik je došao do finalnog bloka gdje je izgubio u borbi za treće mjesto od Nizozemca Dwaynea Korevaara. Prije toga je u polufinalu izgubio od Kazahstanca Dinmukhammeda Nysanbaya, a do polufinala je došao pobjedama nad Ćorkovića iz Srbije, Gharzyana iz Austrije te Karchaidze iz Gruzije.

Bešker iz Judo Kluba Solin je u kategoriji -63kg pobijedila Francuskinju Baratu, Gruzijku Kurdgeliu te Poljakinju Woznicku. U četvrtfinalu gubi od Turkinje Sinem Oruc koja je aktualna europska prvakinja. Zatim u repasažu pobjeđuje Njemicu Steinebrunner pa onda gubi od Kazahstanke Orymbek i osvaja sedmo mjesto.

Bešker je osvojila na prošlom Europskom kupu 3. mjesto. Foto: Filip Štoos

Hudika iz zagrebačkog Judo kluba Black Belt je u kategoriji -70kg naletjela na aktualnu svjetsku prvakinju i na srebrnu s Europske olimpijade mladih. Te dvije natjecateljice nalaze se na drugom i trećem mjestu svjetske rang liste. U prva dva kola Hudika je svladala Belgijku OOsterhusi te Kazahstanku Faiuzulinu, a zatim u zadnjim sekundama 1/16 finala gubi od Ukrajinke Oliinyk-Korniiko koja na kraju u Poljskoj osvaja zlato. Ukrajinka je trenutno i trećeplasirana na svjetskoj rang listi u kategoriji kadetkinja -70kg.

Hudika nakon toga u repasažu pobjeđuje dvije Poljakinje. Prvo Benkovu, a zatim i Skorupinsku. U trećem repasažu preko kojeg je mogla do finalnog bloka gubi od aktualne svjetske prvakinje Aleksandre Andrić i natjecanje završava na 7. mjestu.

Pročitajte više