Hrvatski košarkaši za Olimpijske igre protiv ekipa od kojih su gubili prošlih godina

Foto: FIBA

HRVATSKA košarkaška reprezentacija doznala je protivnike na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre 2024. u Parizu, koji će se od 12. do 20. kolovoza igrati u Istanbulu. Hrvatska je smještena u skupinu D s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom. U skupini C turnira u Istanbulu su domaćin Turska te Ukrajina, Bugarska i Island. 

Samo jedna od tih osam reprezentacija nastavit će put u glavnim kvalifikacijama, a u njima će im se pridružiti pobjednici još četiriju ovakvih kontinentalnih turnira. U glavnim kvalifikacijama sudjelovat će ukupno 24 momčadi i borit će se za četiri još nepopunjena mjesta na Olimpijskim igrama.

Sigurno mjesto na olimpijskom turniru zasad ima samo Francuska, a sedam momčadi izborit će nastup plasmanom na Svjetsko prvenstvo koje se ove godine igra u Japanu, Indoneziji i Filipinima, i to po kontinentalnom ključu - po dvije iz Sjeverne ili Južne Amerike i Europe te po jedna iz Afrike, Azije i Oceanije.

Proteklih godina gubili i od Švedske i od Nizozemske i od Turske

Hrvatska je proteklih godina u kvalifikacijama za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo te lanjski Eurobasket igrala s većinom protivnika koji joj prijete u Istanbulu. U kvalifikacijama za Eurobasket 2022. dvaput je pobijedila Švedsku, a po jedanput Nizozemsku i Tursku, s kojom bi mogla igrati ključnu utakmicu za nastavak olimpijskog puta.

U kvalifikacijama za SP Hrvatska je opet bila u skupini sa Švedskom i u veljači prošle godine izgubila kod kuće 70:64, a tri dana kasnije u gostima je pobijedila 105:98 nakon dva produžetka, ali to joj je bila jedina pobjeda u skupini te se nije plasirala na svjetsku smotru.

Pročitajte više