I bezidejni Brazilci razočarali: Maiconov pogodak jedina svijetla točka

NOGOMETAŠI Brazila slavili su na stadionu Ellis Park u Johannesburgu protiv Sjeverne Koreje  sa 2:1 i time nastavili niz negledljivih utakmica na SP-u. 

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

Peterostruki svjetski prvaci nisu uspjeli popraviti dojam prvog kola Svjetskog prvenstva u JAR-u. U svojoj prvoj utakmici na ovom SP-u Brazil je igrao protiv reprezentacije Sjeverne Koreje koja je bila označena kao potpuni autsajder, no unatoč tome, uspjeli su pružiti dostojan otpor momčadi punoj nogometnih megazvijezda.

Zvižduci na poluvremenu nadglasali vuvuzele

Dungina momčad je vjerojatno očekivala lakši posao, pa su od prve minute krenuli po pogodak. Pokušali su Robinho i Elano, ali nisu uspjeli iznenaditi Korejce koji su lako zaustavljali sve njihove pokušaje. Probao je i Luis Fabiano, no i njega je iznenadila discipliniranost sjevernokorejske obrane u kojoj je svaki igrač bio spreman odmah preuzeti mjesto svog prvog suigrača. Napadač Seville nije se iskazao večeras iako je, tijekom svih 90 minuta, uporno pokušavao doći do pogotka.

U 15. minuti izabranici Kim Jong-Huna dolaze do suparničkog šesnaesterca, loptu je u sredini primio In Guk, prošao jednog Brazilca i pucao, ali udarac je blokirao Juan. Isti je igrač pokušao i pet minuta kasnije sa 40 metara, ali obranio je Julio Cesar. Brazilci su pred kraj prvog dijela stvorili gužvu pred golom Sjeverne Koreje, ali nisu imali ideje kako probiti njihov obrambeni zid. Za ideju i zalaganje na terenu publika ih je na poluvremenu "nagradila" zvižducima koji su na trenutak čak nadglasali vuvuzele.

Maiconov pogodak - jedno što vrijedi upamtiti

Početkom drugog poluvremena Brazilci su opet krenuli agresivno, pokušavajući doći do prednosti. Dvije je prilike imao Luis Fabiano, ali nije ih uspio iskoristiti. Sve je mirisalo na pogodak kada je Kaka pao na 18 metara ispred sjevernokorejskog gola, a sudac dosudio slobodni udarac. Bastos nije iskoristio šansu, pucao je snažno pored živog zida, ali i pored gola. Nakon neuspjelog napada azijskih nogometaša Juan izbija loptu prema naprijed. Kaka kreće u kontru, dodaje Robinhu, Maicon prima loptu na desnoj strani, sjurio se prema golu i iz čistog mrtvog kuta šalje loptu između stative i vratra u mežu.

Umjesto da su nakon pogotka pali, Korejci su počeli napadati kako bi došli do izjednačenja, ali Brazilci su htjeli još kako bi se iskupili za prvo poluvrijeme. U 62. minuti opet je u prilici bio Fabiano, našao se na 11 metara pred golmanom, ali puca preko gola. U 72. minuti Brazil je opet slavio. Robinho je sjajnom dubinskom dijagonalom iza leđa suparničke obrane izbacio Elana, koji je precizno plasirao loptu pored suparničkog vratara za 2:0.

Uporni Sjevernokorejci uspjeli su smanjiti na konačnih 2:1 nakon solo prodora Yun Nama u 89. minuti. Fintom je sjevernokorejski napadač iz ravnoteže izbacio kapetana Lucija te lijevom nogom svom snagom preko Julija Cesara gađao i pogodio suprotni kut brazilskog gola.

Iako je pobjeda Brazilaca bila i ostala sigurna, momčad Carlosa Dunge nije impresionirala. Njihov je protok lopte dugo bio zabrinjavajuće spor, Kaka se čini izvan forme te je kreatorski napor u potpunosti na leđima Robinha.

Sastavi:

Brazil: Cesar, Bastos, Juan, Lucio, Maicon, G. Silva, Melo, Elano, Kaka, Robinho, Fabiano

Sjeverna Koreja: Myong Guk - Hyok, Jin, Chol, Chon - Nam, Il, In Guk, Hak, Jo - Tae Se

Pročitajte više