Indexov pregled kola: Blato istine

Foto: Hina

RIJEKA gura, Rijeka misli ozbiljno, Rijeka je odradila vrlo bitan susret protiv Splita na pravi način i pet kola prije kraja prvog dijela sezone Prve HNL otišla na četiri boda prednosti ispred prve pratnje, što je sad Dinamo.
 
Rijeka se muči protiv donjeg doma HNL-a
 
I to bi moglo biti dovoljno za taj toliko spominjani, neformalni, jesenski naslov. Mnogi će reći da će i morati biti, pogotovo oni koji pogledaju raspored Rijeke u idućih pet ovogodišnjih kola. Tri gostovanja i dva domaćinstva, ali i pet protivnika iz donjeg dijela tablice, odnosno pet trenutno najlošijih klubova Prve HNL.
 
Da, ali tu leži zamka. Bazirana na ovosezonskoj statistici.
 
Naime, u dosadašnjih 16 kola Rijeka je igrala po osam puta protiv pet prvoplasiranih i pet posljednjeplasiranih klubova prvenstva. Protiv gornje polovice osvojila je 20 bodova, protiv donje 14 bodova. U postocima, to je 83 posto bodova protiv momčadi iz vrha, a 58 posto bodova protiv momčadi s dna.
 
Da se tako izrazimo, Rijeka sad igra protiv "blata" HNL-a, čime nimalo ne želimo uvrijediti te klubove, a dodatni problem bi mogla predstavljati činjenica blatnjavih terena, koji su u idućih mjesec dva sasvim izgledni na dobrom dijelu susreta. U tim uvjetima, uvijek je u prednosti ona ekipa koja nema toliko napadačkih ambicija, a sasvim je sigurno da Rijeka neće biti taj protivnik.
 
I zato je kraj jeseni veliki ispit za Keka, koji je i dosad padao, pisali smo o tome već, na susretima u kojima se od Rijeke očekivalo da napadne, u kojima je bila favorit. U egal susretima ili u onima u kojima je bila više autsajder nego favorit, Rijeka gotovo nikad nije razočarala. U Miškovićevoj eri.
 
Fernandes vratio malo mira na Maksimir
 
U Dinamo, pak, trenutno malo tko vjeruje u kontekstu borbe za naslov jesenskog prvaka, niti protiv Istre 1961 nisu oduševili igrom. Ozljede i očiti pad atmosfere doveli su do toga da je pulski sastav bez većih stresova držao nulu u Zagrebu, ali onda se ukazao Fernandes i jednim spretnim potezom donio Mamiću pobjedu vrjedniju od puka tri boda, treći vezani kiks u Prvoj HNL bi za Modre bio mnogo težak.
 
Hajduk - kriza ili realnost?
 
I Hajduk je, baš kao i Dinamo nedavno, upisao dva vezana poraza, dva koja su uvelike prizemljila ovojesenske ambicije Splićana. Međutim, ne trebaju ih na Poljudu shvaćati dramatično, rezultatski gledano, teško je bilo očekivati da će Bijeli s ovim kadrom moći na onoj razini izgurati cijelu jesen. Hajduk je sad bolji nego prije godinu dana, raste polako, a otvorena borba za jesenski naslov bila bi možda ipak preskakanje stepenica. 
 
Izostanak Ohandze ipak se na kraju osjetio u ovom periodu, uz neraspoloženost Maglice, ozljeda Caktaša također, a izostanak "krvi" možda kao razlog ima činjenicu da se ekipa zaista i mentalno i fizički dosta izmorila u sjajnom nizu u rujnu i listopadu. Kontinuitet razdvaja lidere od pratnje, a na Buriću je da sad opet pronađe pravi ritam ekipe, vjerojatno i uz određene promjene.
 
Zagreb konačno prodisao
 
Pjesnici, Medići, nazovite ih kako želite, konačno su došli do prve pobjede u sezoni, nakon 15 utakmica bez punog plijena. Eto, ispalo je da je Lovro Medić bio junak, izborio je i realizirao kazneni udarac, naknadno je s bijele točke poentirao i Boban, a unatoč pobjedi jasno je da je još velik posao pred Zagrebom. Dobrim dijelom je za ovu pobjedu kriv bio i loš Slaven, a za bijeg s dna Medićeva momčad mora što prije početi ponavljati lanjska izdanja.
 
Lokomotivino toplo-hladno
 
Lokosi su na krilima Andrijaševića došli do druge vezane pobjede, ovaj put u Zaprešiću, a time su samo nastavili svoj trend svih ovih sezona u Prvoj HNL. Prije dvije vezane pobjede imali su u četiri susreta zabilježena tri poraza i remi, a sve skupa dovelo ih je trenutno na peto mjesto s 20 bodova, pet bodova iza Splita. "Želimo u Europu", odmah se moglo čuti s Kajzerice, ali tu želju u jednom dijelu sezone ispali gotovo svaki klub. 
 
Stizala je ona i iz redova Intera, koji je ipak malo posustao, pa više nije toliki hit sezone, mada je 19 bodova u ovom periodu više nego se od njih očekivalo. Dva povezana poraza malo su im primirila ambicije, a sad slijedi gostovanje na Poljudu i tri domaća ogleda, koja će pokazati za što je Toplakova momčad zrela.
 
Utakmica kola: Rijeka - Split
 
Sjajno je bilo ozračje na Rujevici, Rijeka je imala veliki motiv, a i Split je želio pokazati da se može nositi i s liderom prvenstva, nakon slavlja protiv Dinama. Vidjeli smo lijepe pogotke Rijeke, kao i povratak drame u utakmicu u drugom dijelu, mada realno Split niti u jednom trenutku nije ozbiljno zaprijetio izjednačenjem.
 
Igrač kola: Junior Fernandes (Dinamo)
 
Nije možda Fernandes odigrao utakmica za pamćenje na Maksimiru protiv Istre 1961, ali je ipak najzaslužniji što je Dinamo prekinuo niz od dva poraza u HNL-u. Da nije bilo njegovog trenutka nadvisivanja braniča Istre, pitanje je da li bi Modri došli do pobjede, a onda bi već pričali o još većoj krizi.
 
Pogodak kola: Roman Bezjak (Rijeka)
 
Igrala se 37. minuta susreta kad je Anas Sharbini sjajno povukao lijepu akciju Rijeke, lopta je preko Močinića došla do Ristovskog, a njegov ubačaj je dočekao Bezjak i iz voleja ga topovski s desetak metara zakucao u mrežu Splita. Krasna akcija za 2:0 Rijeke na Rujevici.
 
Tragičar kola: Vinko Međimorec (Slaven Belupo)
 
Stoper Koprivničana skrivio je oba kaznena udarca u Kranjčevićevoj i tako omogućio Zagrebu da iz dva jedanaesterca dođe do prve pobjede u ligi ove sezone.
 
Raritet sezone: Rijekini jedanaesterci
 
Rijeka je promašila i četvrti jedanaesterac ove sezone, odnosno sve koje je imala prilike izvesti. Lešković je promašio protiv Intera, Moises protiv Slaven Belupa, Bradarić također protiv Intera, a sad je i Tomasov propustio pogoditi s bijele točke protiv Splita.
 
Izjava kola: Damir Burić (Hajduk)
 
"Sramota i dno dna, ovako se ne smije igrati", jasno je trener Hajduka poručio što misli o izvedbi svojih igrača u Gradskom vrtu.
 
Momčad kola:
 
Dominik Livaković (Zagreb) - U prvom slavlju Zagreba ove sezone i on je imao svoj obol
Stefan Ristovski (Rijeka) - Ristovski se vraća u formu koja ga je krasila, asistirao protiv Splita
Miral Samardžić (Rijeka) - Strijelac vodećeg gola protiv Splita, ponovno dobar
Bernardo Matić (Zagreb) - Nosio je obrambenu liniju Zagreba protiv Slavena
Matija Špičić (Osijek) - Držao stranu protiv Hajduka, otupio napade Splićana
Tomislav Šarić (Osijek) - Strijelac pobjedničkog gola protiv Hajduka  
Franko Andrijašević (Lokomotiva) - Junak Lokomotive, odlično odigrao i zabio u pobjedi nad Interom
Mile Škorić (Osijek) - Ponajbolji igrač Osijeka protiv Hajduka, upisao asistenciju
Roman Bezjak (Rijeka) - Slovenac zabio i Splitu, vraća se u golgetersku formu
Lovro Medić (Zagreb) - Izborio i realizirao kazneni udarac koji je usmjerio Zagreb prema prvoj pobjedi
Junior Fernandes (Dinamo) - Istra se dobro držala na Maksimiru, ali Fernandes je spretno slomio u završnici susreta
 
Trofej Index, 16. kolo:
 
11 - Junior Fernandes (Dinamo)
10 - Roman Bezjak (Rijeka)
9 - Tomislav Šarić (Osijek)
8 - Franko Andrijašević (Lokomotiva)
7 - Lovro Medić (Zagreb)
6 - Mile Škorić (Osijek)
5 - Miral Samardžić (Rijeka)
4 - Bernardo Matić (Zagreb)
3 - Stefan Ristovski (Rijeka)
2 - Matija Špičić (Osijek)
1 - Dominik Livaković (Zagreb)
 
Trofej Index, ukupni poredak:
 
38 - Vlašić (Hajduk)
37 - Bezjak (Rijeka)
36 - Bagarić (Split), Hodžić (Dinamo)
35 - Nestorovski (Inter), Tomasov (Rijeka)
30 - Caktaš (Hajduk)
27 - Fernandes (Dinamo)
25 - Posavec (Inter)
21 - Franjić (Istra 1961/Split)
20 - Samardžić (Rijeka)
19 - Sušić (Hajduk)
17 - Perošević (Osijek), Purić (Slaven Belupo)
16 - Balaj (Rijeka), Ejupi (Slaven Belupo), Fernandes (Dinamo)
15 - Doležal (Lokomotiva), G. Boban (Zagreb), Maleš (Rijeka)
14 - Maloku (Hajduk), Heister (Istra 1961), Ristovski (Rijeka)
13 - Blagojević (Split), Leko (Lokomotiva), Vidović (Split)
11 - Šovšić (Lokomotiva), Soudani (Dinamo), Milović (Hajduk), Eduardo (Dinamo), Žižić (Istra 1961), Sharbini (Rijeka), Savić (Slaven Belupo)
10 - Radotić (Osijek), Matas (Osijek), Vargić (Rijeka), Iveša (Istra 1961), Ohandza (Hajduk), Ćorić (Dinamo), Henriquez (Dinamo), Kolinger (Zagreb), Rrahmani (Split), T. Šarić (Osijek)
9 - Mandić (Osijek), Crepulja (Slaven Belupo), Lukić (Osijek), Blažević (Inter), Mitrović (Rijeka), Lešković (Rijeka), Marić (Lokomotiva)
8 - Brlek (Slaven Belupo), Gregurina (Slaven Belupo), Nikolić (Istra 1961), Kalinić (Hajduk), Delić (Slaven Belupo), Bouhna (Istra 1961), Delić (Slaven Belupo), Andrijašević (Lokomotiva)
7 - Matas (Osijek), Pjaca (Dinamo), Mršić (Split), Pamić (Lokomotiva), Mlinar (Inter), Brkić (Istra 1961), L. Medić (Zagreb), Škorić (Osijek)
6 - Rog (Dinamo), Tomečak (Inter), Pivarić (Dinamo), Komorski (Inter), Čeliković (Inter), Sušić (Hajduk), Tudor (Hajduk), Radošević (Rijeka)
5 - Ćosić (Inter), Mršić (Split), Jefferson (Hajduk), Machado (Dinamo), Rozman (Slaven Belupo), H. Milić (Hajduk)
4 - Bručić (Lokomotiva), Tomić (Istra 1961),  Ademi (Dinamo), Kiš (Hajduk), Krovinović (Zagreb), Zlomislić (Istra 1961), Matel (Dinamo), Mikulić (Osijek), Begić (Inter), Zagorac (Split), Galović (Slaven Belupo), Matić (Zagreb)
3 - Repić (Istra 1961), Juranović (Hajduk), Oremuš (Split)
2 - Leovac (Rijeka), Sigali (Dinamo), Pinto (Dinamo), Velazquez (Hajduk), Musa (Dinamo), Majstorović (Split), Špičić (Osijek)
1 - Bertoša (Rijeka), Špičić (Osijek), Perić (Lokomotiva), Vešović (Rijeka), Livaković (Osijek)
 
*Od ove sezone Index uvodi bodovanje najboljih igrača svakog kola, a na kraju sezone će onaj s najviše osvojenih bodova osvojiti trofej Index - nagradu najboljeg igrača Prve HNL prema ocjenama novinara Indexa.
 
Strijelci:
 
11 - Nestorovski (Inter)
9 - Hodžić (Dinamo)
8 - Fernandes (Dinamo), Bezjak (Rijeka)
7 - Balaj (Rijeka), G. Boban (Zagreb)
6 - Ejupi (Slaven Belupo), Henriquez (Dinamo)
5 - Caktaš (Hajduk), Bagarić (Split), Marić (Lokomotiva), Andrijašević (Lokomotiva)
4 - Franjić (Split), Medić (Zagreb)
3 - Soudani (Dinamo), Blagojević (Split), Perošević (Osijek), Sharbini (Rijeka), Tomasov (Split), Delić (Slaven Belupo)
2 - Fiolić (Lokomotiva), Šovšić (Lokomotiva), Kolar (Lokomotiva), Doležal (Lokomotiva), Heister (Istra 1961), Tomić (Istra 1961), Križman (Slaven Belupo), Špehar (Split), Repić (Istra 1961), Kiš (Hajduk), Krovinović (Zagreb), Maloku (Hajduk), Balić (Hajduk), Žižić (Istra 1961), Nikolić (Istra 1961), Roce (Osijek), Sušić (Hajduk), Savić (Slaven Belupo), Ozobić (Slaven Belupo), Samardžić (Rijeka), Mršić (Split)
1 - Mrčela (Lokomotiva), Mitrović (Rijeka), Mandić (Osijek), Bručić (Lokomotiva), Radotić (Osijek), Šorša (Osijek), Lukić (Osijek), Leovac (Rijeka), Crepulja (Slaven Belupo), Milović (Hajduk), Paracki (Slaven Belupo), Blažević (Inter), Machado (Dinamo), J. Ćorić (Lokomotiva), Ottochian (Inter), Zlomislić (Istra 1961), A. Ćorić (Dinamo), Medić (Zagreb), Gregurina (Slaven Belupo), Bencun (Hajduk), Ohandza (Hajduk), Matel (Dinamo), Sigali (Dinamo), Pešić (Split), Čeliković (Inter), Grgić (Osijek), Vlašić (Hajduk), Musa (Dinamo), Čabraja (Inter), Jefferson (Hajduk), Moises (Rijeka), Roshi (Rijeka), Radošević (Rijeka), Begić (Inter), Svraka (Istra 1961), Bouhna (Istra 1961), Perić (Lokomotiva), Maleš (Rijeka), Lešković (Rijeka), Mazalović (Inter), Tudor (Hajduk), Oremuš (Split), Vidović (Split), Stepčić (Zagreb), Arap (Slaven Belupo), Škorić (Osijek), Capan (Lokomotiva), Šarić (Osijek)
 
Asistenti:
 
8 - Tomasov (Rijeka)
4 - P. Mišić (Lokomotiva), Antolić (Dinamo), Machado (Dinamo), Vlašić (Hajduk), Pivarić (Dinamo), Dol
3 - Bagarić (Split), Savić (Slaven Belupo), Ćorić (Dinamo), Đurić (Istra 1961), Jugović (Rijeka), Bočkaj (Inter), Močinić (Rijeka), Pamić (Lokomotiva), H. Milić (Hajduk), Glavina (Inter), Fiolić (Lokomotiva), Vidović (Split), Savić (Slaven Belupo), Ristovski (Rijeka)
2 - Repić (Istra 1961), Rog (Dinamo), Purić (Slaven Belupo), Krovinović (Zagreb), Čuljak (Osijek), Balić (Hajduk), Ejupi (Slaven Belupo), Kolar (Lokomotiva), Henriquez (Dinamo), Ćorić (Dinamo), Pivarić (Dinamo), Pinto (Dinamo), Soudani (Dinamo), Sušić (Hajduk), Tudor (Hajduk), Ottochian (Inter), Čeliković (Inter), Mlinar (Inter), Bilij (Hajduk)
1 - Ohandza (Hajduk), Caktaš (Hajduk), D. Mišić (Istra 1961), Pjaca (Dinamo), Špoljarić (Osijek), Blagojević (Split), Leko (Lokomotiva), Šovšić (Lokomotiva), Šorša (Osijek), Fernandes (Dinamo), Hodžić (Dinamo), Musa (Dinamo), Pavlović (Istra 1961), Heister (Istra 1961), Grezda (Lokomotiva), Juranović (Hajduk), Mršić (Split), Ozobić (Slaven Belupo), Kovačić (Zagreb)
 

Pročitajte više