TENIS

Italija je ovo čekala 42 godine i dočekala nakon neviđene drame

Foto: Gulliver / Getty Images

MATTEO BERRETTINI u četvrtfinalu US Opena pobijedio je Gaela Monfilsa 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5) nakon tri sata i 57 minuta.

Berretini, koji je tek 24. nositelj na njujorškom Grand Slamu, dramatičnim trijumfom protiv 13. postavljenog igrača na turniru uzeo mu je i istu tu poziciju na ATP ljestvici.

Tako je 23-godišnjak izborio polufinale US Opena, na kojem u dva dosadašnja pokušaja nije uspio proći prvo kolo. Sada ga na korak do finala čeka Rafael Nadal, trostruki osvajač posljednjeg Grand Slama u godini. Drugi polufinalni par čine Danil Medvedev i Grigor Dimitrov.

Ovo je povijesni uspjeh za talijanski tenis jer Berrettini je prvi tenisač iz te zemlje koji je došao do polufinala US Opena još od Corrada Barazzuttija 1977. 

Osim toga, Berrettini je i tek treći Talijan od tada koji je uspio doći do polufinala na Grand Slam turnirima općenito. 

Berrettini je na najteži način došao do podviga za pamćenje. Meč od pet setova okončao je poslije maratona od četiri sata i to nakon što je propustio četiri meč-lopte. Ovakav duel nije mogao ni završiti nego na najdramatičniji način; neizvjesnim tie-breakom u kojem je Talijan ipak uspio savladati Francuza. 

"Ne sjećam se ničega, samo posljednjeg poena. Ali opet, ovo je bio fantastičan dvoboj i jedan od najboljih mečeva koje sam vidio. Da, znam da sam ga igrao, ali sam ga i gledao", govorio je Berrettini u transu nakon pobjede karijere. 

Ali na početku meča izgledalo je da će otići na suprotnu stranu. Monfils je uzeo set i brejknuo suparnika. Tada pak kreće Berrettinijev veliki preokret. Osvaja 12 od sljedećih 16 gemova i dolazi do vodstva 2:1 u setovima.

Monfils se vraća u četvrtom setu, kada je brejknuo suparnika i osvojio set, što je značilo da će tek peti set dati pobjednika.

I odlučujući set je krenuo onako kako je do tada tekao meč. Oba suparnika su jedan drugom uzeli servis. Ali činilo se da je Berrettini na korak do pobjede kada je poveo 4:2 i zadržao vodstvo na 5:3.

Međutim ni tu nije bio kraj jer Berrettini se preplašio povijesnog uspjeha kojem je došao nadomak i meč-loptu propustio tako što je napravio dvostruku servis-grešku. Monfils je iskoristio poklon i brejknuo rivala. Berrettini je ipak došao do vodstva 6:5 i nove dvije meč-lopte, ali je i njih propustio iskoristiti i meč je otišao u odlučujući tie-break.

U njemu Berrettini više nije dopustio samom sebi da upropasti još jednu veliku priliku za pobjedu života. 

 

Pročitajte više