Ivana Brkljačić protiv transseksualaca: "To je prava katastrofa za sport"

ODLUKA po kojoj će se osobe koje su promijenile spol moći natjecati na Olimpijskim igrama počet će se primjenjivati od ovogodišnjih Igara, a svoje mišljenje o tome rekla je za Vjesnik hrvatska bacačica kladiva Ivana Brkljačić.

Upravni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora izglasao je da se svatko tko se podvrgnuo operaciji promjene spola prije puberteta može natjecati bez ograničenja, dok su onima koji su spol mijenjali kasnije postavljeni određeni uvjeti, te će morati podastrijeti dokaze o njihovom novom spolu i dvogodišnjem provođenju hormonskih terapija.

Muškarci, naime, imaju veću razinu testosterona, jače mišiće i veći kapacitet pluća od žena, te je potrebno neko vrijeme nakon operacije da se takve stvari reguliraju.

Hrvatska atletičarka Ivana Brkljačić izjavila je kako je to katastrofa, jer je ionako teže natjecati se s jačim ženama, a kako bi tek bilo natjecati se s muškarcima.

"Iskreno, to je prava katastrofa za sport! Suludo! Čemu onda doping-kontrola ako je frajer pokraj mene već sam po sebi pun testosterona koje mi žene nemamo", rekla je Ivana za Vjesnik dodajući: "Ako neka žena promijeni spol i postane muškarac, ona bez obzira na promjenu spola nikad neće moći biti ravnopravna muškarcima, dok će muškarci koji postanu žene, automatski biti jači i uspješniji u ženskoj konkurenciji. Kako god bilo mi ćemo žene biti oštećene, jer je svima dobro poznato što radi testosteron."

Pročitajte više