NOGOMET

Ivanković iznenađenjem ugrozio šanse Australije za odlazak na Svjetsko prvenstvo

Foto: EPA

U SUSRETU osmog kola B skupine posljednjeg kruga azijskih kvalifikacija za SP 2022. godine nogometna reprezentacija Omana, koju vodi hrvatski stručnjak Branko Ivanković, odigrala je 2:2 protiv Australije, pokvarivši izglede Socceroosa za plasman na SP. Australija je u Muscatu vodila 1:0 i 2:1, ali su Ivankovićevi odabranici oba puta izjednačili.

Gosti su poveli u 15. minuti golom Jamieja MacLarena iz jedanaesterca, a izjednačio je Abdulah Fawaz u 54. minuti. Deset minuta prije kraja Aaron Mooy je doveo Australiju u novo vodstvo, no Fawaz je u 89. minuti iz kaznenog udarca poravnao na 2:2. U derbiju kola iz ove skupine Japan je ostvario važnu pobjedu u borbi za SP pobijedivši lidera Saudijsku Arabiju s 2:0.

U ravnopravnom prvom dijelu Japan je došao do prednosti u 31. minuti, kada je lijepa akcija zaključena asistencijom Ita i pogotkom Takumi Minamina. Dvoboj je odlučen na startu drugog dijela. Igrač Genka Junya Ito je u 50. minuti bio strijelac za 2:0. Japan je tako Saudijskoj Arabiji nanio prvi poraz u ovim kvalifikacijama. Do sada su Saudijci dobili šest utakmica i tek su remizirali na gostovanju kod Australije (0:0).

Nakon sedam poraza u nizu prve bodove u skupini je osvojio Vijetnam koji je kao domaćin bio uvjerljiv te je pobijedio Kinu 3:1. Saudijci i dalje vode s 19 bodova, Japan ima bod manje, dok su Australci treći s 15 bodova. Oman je četvrti s osam bodova. Posljednja dva kola su koncem ožujka (24. i 29), a presudne će biti utakmice Australija - Japan (24. ožujka) i Saudijska Arabija - Australija (29. ožujka).

Pročitajte više