Ivanković: Moramo prestati s rasipanjem ugleda Hajduka

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HAJDUK u nedjelju u 19:10 gostuje kod Istre u 34. kolu SuperSport HNL-a. Splitski klub se nalazi na trećem mjestu sa 61 bodom, dok je Istra sedma s 37 bodova. Trener Hajduka Jure Ivanković održao je konferenciju za medije uoči susreta. Podsjetimo, Ivanković je uoči prošlotjedne utakmice s Varaždinom iz momčadi udaljio Emira Sahitija i Ismaila Dialla, a sad je potvrdio da su vraćeni u sastav.

"Obojica su se vratili na treninge nakon suspenzije od jedne utakmice. Sahiti je, nažalost, jučer dobio udarac u oko na treningu, pa ga najvjerojatnije neće biti za ovu utakmicu, a Diallo konkurira za momčad. Igrači su svjesni da moraju do kraja raditi profesionalno i da takve stvari više ne smiju raditi", poručio je Ivanković, pa komentirao ostatak momčadi:

"Nemamo velikih povrataka u odnosu na prošlu utakmicu, već još tri izostanka. Yassine Benrahou je izvan sastava, Dominik Prpić je dobio udarac u koljeno, a Anthony Kalik u kuk. Marko Livaja je u treningu i jedini je koji bi mogao ući u konkurenciju za ovu utakmicu u odnosu na prošlu."

"Poraz nas je sve pogodio i razočarao"

Ivanković je o porazu od Varaždina rekao sljedeće: "Poraz nas je sve pogodio i razočarao jer smo nakon dvije pobjede očekivali da ćemo nastaviti rasti. Najupitniji je bio pristup, nismo izgledali dobro što se tiče energije i motivacije, a ako to ne ujednačiš bar s protivnikom, bez obzira na kvalitetu, nemaš se čemu nadati protiv bilo koga u SHNL-u.

Ako ne odgovorimo na pravi način, naša individualna kvaliteta ne može doći do izražaja. Nadam se da će već protiv Istre biti puno bolje."

"Moj zadatak je ovu sezonu privesti kraju na najbolji mogući način"

S obzirom na to da bi Ivanković, kao nasljednik Mislava Karoglana, trebao ostati na klupi do kraja sezone, kladionice su postavile koeficijente na neka trenerska imena koja se često spominju kroz medije kao moguća rješenja. 

Trenutni favorit za poziciju Hajdukova trenera prema tečaju jedne kladionice jest Goran Tomić, danas na klupi Al Bataeha iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok Ivanković nije bio među ponuđenima.

"Moj zadatak je ovu sezonu privesti kraju na najbolji mogući način, takav je dogovor sa svima u klubu. Nakon toga će biti neka nova funkcija, sigurno ne glavnog trenera, tako da nisam iznenađen što nisam u ponudi", komentirao je Ivanković.

"Moramo prestati s rasipanjem ugleda Hajduka"

Na pitanje kako funkcionira u ovoj situaciji i može li motivirati igrače, odgovorio je: "Velika je čast raditi u ovim okolnostima, ali je i izazovno te teško zbog situacije u kojoj smo se našli. Ako morate svakodnevno nekoga motivirati za trening i utakmicu, karakterno se gadno pogriješilo s izborom tog igrača.

Nije isto igrati protiv nekoga u SHNL-u i dopustiti da se oni praktički izruguju s vama. To ne priliči dresu Hajduka i nijedan navijač to ne zaslužuje. Igrat će se SHNL i dogodine, ako izgubiš taj gard i nitko nema strah kada dolazi na Poljud, to je i za iduću sezonu veliki minus. Moramo prestati s rasipanjem ugleda Hajduka."

"Svi igrači su oscilirali, ne bih ih dijelio na naše i strance"

Novinari su ga pitali je li točno da stranci ne mogu biti toliko emotivno povezani s Hajdukom. "Oni ne doživljavaju to kao mi koji smo odavde, ali ako su posvećeni i žele najbolje za sebe, to može biti dovoljno za nas.

Svi igrači su oscilirali, ne bih ih dijelio na naše i strance. Odgovornost je na svima nama, moramo iskoristiti ovu sezonu da pametnije biramo i donosimo odluke", odgovorio je Ivanković.

"Livaja nije jučer uspio odraditi trening do kraja, osjetio je bol u koljenu"

Livaja već neko vrijeme ne igra za Hajduk, a Ivanković je govorio i o njegovu stanju. "Nije jučer uspio odraditi trening do kraja, osjetio je bol u koljenu. Ako nije 100 posto spreman, onda je bolje ne riskirati da se ne dogodi teža ozljeda.

Puno je puta ove sezone igrao ozlijeđen, i to kada nitko ne bi igrao. Nadam se da će iduću sezonu dočekati 100 posto spreman", otkrio je Ivanković i poručio kako još nije sigurno hoće li Livaja putovati u Pulu.

Perišić od prve minute protiv Istre?

Ivanković je potvrdio kako bi Ivan Perišić, najveća zvijezda Hajduka, mogao protiv Istre prvi put zaigrati od prve minute. "Perišić napreduje iz dana u dan. To ide sporo, što je očekivano, ali za ovu utakmicu će biti 100 posto spreman. Postoji mogućnost i da krene od prve minute. Očekujem od njega još veći doprinos", rekao je Ivanković.

Josipu Brekalu i Laszlu Kleinheisleru na kraju sezone završavaju posudbe u Hajduku, pa je upitno hoće li ijedan od njih ostati. "Svi ćemo zajedno podnijeti izvještaj što se tiče svih igrača. Već smo razgovarali s predsjednikom, ali kada prođu još ove tri utakmice, onda ćemo biti sigurniji u svoje odluke", izjavio je Ivanković.

Pročitajte više