DANAS NA EURU Derbi Hrvatske i Turske u Parizu, zagrijavaju se i svjetski prvaci

Foto: Hina, Index 

HRVATSKA reprezenatacija danas otvara Europsko prvenstvo susretom protiv Turske, prvim u skupini D. Od 15 sati u Parizu na Parku prinčeva trebali bi istrčati Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Modrić, Badelj, Brozović, Rakitić, Perišić i Mandžukić, pod vodstvom Ante Čačića.

Hrvatska po treći put na velikoj sceni protiv sebe ima Fatiha Terima. On na papiru nema jaku momčad kao Hrvatska, no bori se fanatizmom do posljednje minute. Mnoge utakmice prelomio je upravo u posljednjim minutama. Jedne se dobro sjećamo, iz 2008. Dio generacije koja je poražena od Turske u Beču danas ima posljednju šansu za veliki rezultat. Hrvatska na Euru nikada nije otišla dalje od četvrtfinala.

>>> Prisjetite se svih obračuna s Turcima: Od Vlaovića, preko Senturka do paklenog Istanbula 

Kapetan Darijo Srna, koji se tradicionalno posljednji oglasi iz stožera pred veliku utakmicu, sinoć je kazao:

"Bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka. Turska nas je naučila da uvijek igra do kraja i da se brani s devetoricom. Imamo vojsku za svaki rat. Na papiru imamo najjaču momčad u povijesti, no to još ništa ne znači", militantnim figurama se izrazio kapetan pred svoj posljednji turnir s Hrvatskom.

Želio bih otić s drugačijim uspomenama od onih iz Beča. Iako ta utakmica danas uistinu malo znači, osim pretrpljenog stresa, prisjećaju je se mnogi, pa i službena Uefa. 

Za mnoge ekipe uvertira za Euro izljevi su emocija, no bitnija će danas biti taktika. Čačić nije odviše mijenjao u momčadi koju je naslijedio, izuzev što je izbacio Dejana Lovrena. Terimovu postavu secirali smo u velikoj analizi i zaključili da je neurotična i uzbudljiva momčad, puna rupa, koje ipak nije lako pronaći. Terim bi na travnjak od prve minute trebao poslati sastav:  Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin, Selçuk İnan, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Emre Mor, Arda Turan ve Burak Yılmaz.

Hrvatska momčad je sto milijuna eura "teža", a naj

Hrvatski navijači od sinoć se zagrijavaju u Parizu. Na Indexu pratite posljednje informacije, vijesti i analize, a fotografije, videa i komentara šaljite nam na desk@index.hr ili putem Facebook stranice Index Sporta. 

Sjeverna Irska protiv Poljske: Lewandowski je poljski Zlatan

U drugoj utakmici dana susreću se Poljska i Sjeverna Irska u skupini C, od 17 sati u Nici. 

Sjeverna Irska debitirat će na Euru protiv Poljske koja nastupa treći put, ali još uvijek ne zna za pobjedu. Danas to žele promijeniti. U kvalifikacijama su zabili čak 33 pogotka, dva više od Engleske. Robert Lewandowski upisao je 13 i izjednačio rekord kvalifikacija koji je držao čovjek Sjeverne Irske, David Healy. Sjeverna Irska tri je puta pobijedila Poljsku, dva puta izgubila te jednom remizirala u dosadašnjim ogledima.

"Razvili smo dobru momčad ali znate što je nogomet; svašta se može dogoditi. Ja ipak vjerujem u nas u najtežim utamicama. Sto posto smo spremi. Savez nam je kazao da ne moramo živjeti pod pritiskom. Zato smo odlučili da nećemo hvatati pobjedu u posljednjim prijateljskim utakmicama", kazao je trener Poljske Adam Nawalka.

Michael O'Neill, izbornik Sjeverne Irske, zadržao se u svom izlaganju na Lewandowskom.

"On je njihov Zlatan, svi ga žele u klub. Jedan je od dvojice najboljih centarfora svijeta. Ipak, mi ipak igramo protiv Poljske momčadi", kazao je.

Poljska: Szczęsny; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Kapustka; Milik, Lewandowski.

Sjeverna Irska: Cathcart, Evans, McAuley; Baird, McNair, Ferguson; Norwood, Davis; Lafferty, Ward

U večernjem terminu startaju svjetski prvaci. Od 21 sat u Lilleu Njemačka u skupini C otvara turnir protiv Ukrajine. Joachim Loew doveo je u Francusku mladu momčad, uz Englesku najmlađu na turniru. Progresivna Njemačka došla je s namjerom da pokori Europu, korak po korak, kako oni to već savršeno rade. Oni su poput mašine, kazao je Anatolij Timoščuk, iskusni ukrajinski kapetan koji je s Nijemcima igrao u Bayernu. 

"Stroj su, ali nisu savršeni", dodat će lider Ukrajine o trostrukim europskim prvacima. 

Uz Španjolce i Francuze, Nijemci su najveći favoriti za naslov. 12 put u nizu nastupaju na završnom turniru, no činjenica je da naslov čekaju jako dugo, još od 1996., kada su u četvrtfinaliu pobijedili Hrvatsku.

"Dugo nisu osvojili turnir. Slaže se da su poput mašine, ali mi znamo koliko teška utakmica nas čeka. Na to sam pripremao svoje igrače", kazao je ukrajinski izbornik Fomenko.

 

Pročitajte više