HNL

Je li Lokomotiva u Ligi prvaka dobra ili loša stvar za hrvatski nogomet?

Foto: Pixsell

EPSKOM završnicom HNL-a drugo mjesto osvojila je Lokomotiva koja će s Dinamom ove sezone igrati kvalifikacije za Ligu prvaka.

Zagreb je tako postao jedan od rijetkih europskih gradova koji imaju dva predstavnika u Ligi prvaka, ali je i grad koji nema adekvatan stadion za igranje tog elitnog natjecanja. Klub s Kajzerice ostvario je najveći rezultat u svojoj povijesti, a ako 1. kolovoza osvoji i Kup protiv Rijeke, bit će to jedna od uspješnijih sezona u posljednjih desetak godina nekog od klubova koji se ne zovu Dinamo ili Rijeka.

Sportski i financijski uspjeh

Osim što je rezultatski briljirala, Lokomotiva je napravila i jako dobar financijski posao, iako se tu i dalje ne mogu zanemariti veze s Dinamom, koje još postoje. Myrto Uzuni prodan je Ferencvarošu za 1,8 milijuna eura, Lirim Kastrati Dinamu za dva milijuna eura, a u Maksimir se preselio i Fran Karačić.

Sjajnom desnom beku Lokomotive ugovor s klubom je isticao ovog ljeta i Dinamo ga je mogao dobiti bez odštete. No Dinamo ga je u siječnju svejedno kupio (odšteta nije poznata, a navodno iznosi oko 1,5 milijuna eura) pa ga zajedno s Kastratijem ostavio na Kajzerici na posudbi do kraja sezone. Karačić Dinamu nije trebao za odrađivanje prvenstva i logičan potez bio bi da ga je doveo bez odštete, ali ga je svejedno odlučio platiti kad se u priču uključio i Hajduk.

Tako se u Lokomotivinu blagajnu slilo najmanje 3,5 milijuna eura što je za klub s proračunom triput manjim od Hajduka, Rijeke ili Osijeka golema stvar.

Stavimo li relacije Lokomotive i Dinama po strani, sportski rezultat Gorana Tomića i njegovih igrača je za svaku pohvalu. Lokomotiva je igrala možda i najatraktivniji nogomet u ligi i njezine utakmice su gotovo u pravilu bile uzbudljive i ugodne za gledanje. Pod vodstvom jednog od najzanimljivijih hrvatskih trenera stasali su brojni igrači koji su, uglavnom preko albanske veze, dovedeni za jako malo novca. Grbić je uz Livakovića bio najbolji golman lige, a Karačić i Kastrati najopasnija osovina u HNL-u, osobito u nastavku prvenstva.

Lokomotiva u Europu ulazi znatno oslabljena

No pitanje je kakve će Lokomotiva šanse imati u pretkolima Lige prvaka i bi li za hrvatski koeficijent bolje bilo da su se u pretkolu našli Osijek ili Rijeka, koji bi s puno jačim kadrom ušli u kvalifikacije. Podsjetimo, sljedeće sezone HNL će opet imati samo jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a hrvatski prvak uključit će se već u 1. pretkolo i morat će proći četiri faze (osam utakmica) do plasmana u Ligu prvaka. Osim toga, zbog preustroja europskih natjecanja HNL neće dati nijednog predstavnika u Europa ligi pa će momčadi od drugog do četvrtog mjesta igrati u novoj Konferencijskoj ligi.

Za HNL bi za sezonu 2021./2022. bilo jako dobro kad bi dva kluba ušla u skupine europskih natjecanja jer bi nam time znatno povećali famozni koeficijent. Dinamo će kvalifikacije započeti u 3. pretkolu (ako Lyon ili Napoli ne osvoje LP), a Lokomotiva u 2. pretkolu - Dinamo u dijelu za prvake, a Lokomotiva za neprvake. Ulazak u posljednje pretkolo (play-off) automatski bi značio plasman najmanje u skupinu Europa lige, a Lokomotiva će u tu borbu morati bez praktički pola momčadi.

Kako smo rekli, odlaze Uzuni, Karačić i Kastrati i već samo to je golem udarac Tomićevoj momčadi, kojoj su potencijalni protivnici u 2. pretkolu Viktoria Plzen, Rapid Beč i Bešiktaš. Ovosezonska Lokomotiva bi protiv Rapida i Plzena imala jako velike šanse, da ne kažemo da bi bila favorit, a mogla bi se potući i s Bešiktašem, osobito na jednu utakmicu. No ovako će Goran Tomić imati jako težak zadatak skrpati momčad za najveće iskušenje u svojoj trenerskoj karijeri.

Za Osijek bi Liga prvaka jako puno značila

Igranje kvalifikacija za Ligu prvaka bilo bi jako velika stvar za Osijek, koji gradi novi stadion, ulaže ozbiljan novac u momčad i napreduje golemim koracima. Osječani bi se sigurno još pojačali za novu sezonu i imali bi jako dobre šanse za ulazak u LP, baš kao i Rijeka. Simon Rožman stabilizirao je momčad i izlaznih transfera vjerojatno ne bi bilo prije završetka europskih kvalifikacija pa bi Rijeka na krilima odličnih predstava u završnici prvenstva imala veliku priliku.

No to ne znači da Lokomotivu treba unaprijed otpisati budući da je na jednu utakmicu (tek se play-off igra na dvije) baš sve moguće. Gdje god se igralo (ždrijeb odlučuje domaćina), igrat će se bez publike pa ako, recimo, Lokomotiva izvuče Bešiktaš u Istanbulu, ne bi bilo paklene atmosfere na Vodafone Areni u kojoj bi se relativno (europski) neiskusnim igračima mogle odsjeći noge.

Tomić je pokazao da sjajno zna skautirati protivnike i iskoristiti njihove slabosti, što je u takvim utakmicama ključno. No nema sumnje da Lokomotiva zbog cijele priče oko bratstva s Dinamom neće imati toliko glasnu podršku javnosti kao što bi imali Rijeka i pogotovo Osijek, čiju se priču u Hrvatskoj uglavnom gleda s odobravanjem. 

Pročitajte više