Kako do europskog proljeća: Dinamu bi za prolazak moglo biti dosta devet bodova

Foto: Marko Prpić/Pixsell

DINAMO je u 1. kolu skupine D Europa lige razbio Fenerbahče 4:1 s dva gola Hajrovića i po jednim Šunjića i Olma te je sjajno otvorio borbu za europsko proljeće.

Bjeličina momčad izgledala je baš tako, europski. Fenerbahče možda jest došao s drugom momčad i s mislima u derbiju s Bešiktašem sljedećeg ponedjeljka, ali to nimalo ne smije umanjiti sjajnu predstavu hrvatskog prvaka. Stojanović je odigrao najbolju utakmicu od kad je došao u Dinamo, Hajrović je ponovno briljirao, a stoperski par Theophile - Dilaver pokazuje europske kvalitete. Gol koji su primili nije njihova krivica nego Rrahmanijeva koji uopće nije pratio igrača iza leđa.

Tako je Dinamo u jesen u Europa ligi ušao na najbolji način, pobjedom. No, bilo je toga kroz povijest pa pretjerane euforije, barem za sad, ne bi trebalo biti. Dinamo je u prvoj utakmici skupine pobjeđivao Beveren, NEC, Astru pa čak i Arsenal pa bi to na kraju priče bili jedini ili jedni od rijetkih bodova koje bi Plavi osvojili u skupini EL-a ili LP-a.

Ipak, nijedna od tih Dinamovih momčadi nije izgledala ovako dobro i ozbiljno kao ova Nenada Bjelice pa slobodno možemo reći da se nakon ove pobjede u Maksimiru s pravom mogu nadati prolasku skupine. Na ruku im je išao i rezultat iz Slovačke gdje je najslabija momčad skupine, Spartak iz Trnave, s 1:0 pobijedila Anderlecht.

Kako onda Dinamo može do proljeća u Europi? Rano je za bilo kakve prognoze nakon samo jednog kola, ali možemo se poigrati s rezultatima pa vidjeti kako bi to ispalo. Skupine Europa lige znale su biti jako čudne kroz godine. Prolazilo se sa sedam bodova, a bilo je momčadi kojima ni deset nije bilo dovoljno, kao Sparta Prag i belgijski Lokeren prije četiri godine. Sparta je u skupini s Napolijem, Young Boysom i Slovanom ispala s tri pobjede i remijem, a isti učinak imao je Lokeren u grupi s Legijom, Trabzonsporom i Metalistom. U oba slučaja posljednjeplasirana momčad nije imala nijedan bod, što u Dinamovoj skupini gotovo sigurno neće biti slučaj.

Raspored Dinamove skupine:

Rezultati by SofaScore

2. kolo, 4. listopada:

Fenerbahče - Spartak

Anderlecht - Dinamo

3. kolo, 25. listopada:

Spartak - Dinamo

Anderlecht - Fenerbahče

4. kolo, 8. studenog:

Fenerbahče - Anderlecht

Dinamo - Spartak

5. kolo, 29. studenog:

Fenerbahče - Dinamo

Anderlecht - Spartak

6. kolo, 13. prosinca:

Dinamo - Anderlecht

Spartak - Fenerbahče

I prije početka natjecanja bilo je jasno da je Dinamova najveća šansa slovački prvak protiv kojeg bi trebalo biti najlakše doći do bodova. Ova tri protiv Fenerbahčea dala su Dinamu dosta manevarskog prostora, iako bi lijepo bilo da se ne tresemo za prolazak na ledenom Maksimiru usred prosinca u zadnjem kolu protiv Anderlechta, kao što je bio slučaj protiv PAOK-a. Pobjeda protiv Fenerbahčea bila je velika i iz razloga što Dinamo sljedeće dvije utakmice igra u gostima pa ako i ne donese previše bodova iz Bruxellesa i Trnave i dalje ima solidnu situaciju.

Kako se drže Dinamovi protivnici?

Ako je za suditi po jučerašnjoj utakmici, Fenerbahče nema previše motiva u ovom natjecanju. Turci su ove sezone u velikim problemima i promjenama. Nakon 20 godina promijenili su predsjednika, došao je mladi biznismen Ali Koc koji je reducirao troškove i okreće se mlađim igračima. Fener je očajno startao u prvenstvo sa samo dvije pobjede i tri poraza i domaća liga je apsolutni prioritet u Istanbulu. Slovacima je ovo debitantska sezona u EL-u i baš zato su najopasniji jer nemaju što izgubiti. Anderlecht su dobili 1:0, a taj gol je bio jedini udarac u okvir na cijeloj utakmici što dovoljno govori o kvaliteti igre. Trebat će ih maksimalno ozbiljno shvatiti kao i Anderlecht koji ne zanemaruje Europa ligu i sigurno će sve napraviti da se nađe u šesnaestini finala.

Koliko bodova će onda biti dovoljno Dinamu?

Ponavljamo, teško je ovako rano to reći, ali ne bude li neke momčad (Anderlecht ili Fenerbahče) sa šest poraza, devet ili čak osam bodova vjerojatno će biti dovoljno za prolazak. Ne želimo biti pesimistični, ali možemo pretpostaviti da Dinamo ipak neće završiti skupinu bez ijednog poraza, no to uopće ne mora biti problem. Primjera radi, ovako smo prognozirali ishod skupine:

1. kolo, 20. rujna:

Dinamo - Fenerbahče 4:1

Spartak - Anderlecht 1:0

2. kolo, 4. listopada (1 - pobjeda domaćina, X - remi, 2 - pobjeda gosta):

Fenerbahče - Spartak 1

Anderlecht - Dinamo 1

3. kolo, 25. listopada:

Spartak - Dinamo X

Anderlecht - Fenerbahče 1

4. kolo, 8. studenog:

Fenerbahče - Anderlecht X

Dinamo - Spartak 1

5. kolo, 29. studenog:

Fenerbahče - Dinamo X

Anderlecht - Spartak 1

6. kolo, 13. prosinca:

Dinamo - Anderlecht X

Spartak - Fenerbahče X

Ovakvim raspletom tablica bi izgledala ovako: Anderlecht bi bio prvi u skupini s 11 bodova, a Dinamo bi prezimio u Europi s devet. Fenerbahče bi imao šest, a Spartak pet. No, najveća stvar je činjenica da bi Dinamo i prije zadnjeg gola osigurao prolazak skupine, a bio bi ugrožen jedino u slučaju teškog poraza od Anderlechta i Fenerovom pobjedom s velikom razlikom u Slovačkoj.

Tko kaže da Dinamo neće dobiti u Slovačkoj ili u zadnjem kolu Anderlecht na Maksimiru? U tom slučaju bi gotovo sigurno bio prvi na tablici i u teoriji bi izbjegao teže protivnike u šesnaestini finala. Puno je jako posla pred Nenadom Bjelicom i njegovim igračima, ali imaju odličan rezultat iz prvog kola i, što je još važnije, igru kojom se mogu definitivno nadati bodovima.

Pročitajte više