reprezentacija

Kako zabiti gol? "Dalić mora prekinuti priče. Hrvatska je uvijek igrala napadački"

Luka Stanzl/PIXSELL

DANAS je u sjeni istupa Zlatka Dalića koji je na press-konferenciji, pod očiglednim pritiskom, govorio novinarima da im plaća neće biti veća ako objavljuju opcije njegovog početnog sastava, ostao odgovor izbornika na ključno pitanje i na ono što je njegov posao - kako ćemo riješiti najveći problem reprezentacije i konačno zabiti gol?

Nakon što je propala ideja da se to napravi s Antom Rebićem u špici protiv Engleske, iako on nije zabio gol za reprezentaciju skoro 800 minuta, a u nizu je u ciklusu Lige nacija propustio deset utakmica, Dalić će u napadu tražiti nove ideje. Danas je kazao: "Vidim koji je problem i ako ga ne riješimo, to onda neće biti dobro. U napadu nismo dobri i protiv Češke nemamo više što izmišljati, bit ćemo puno ofenzivniji i idemo po pobjedu", rekao je Dalić, koji je tijekom dana dobio dobre vijesti o stanju Dejana Lovrena i Borne Barišića te ima problem manje u obrani.

Napad je ipak gorući front, Hrvatska je bez ideje, ne može prenijeti loptu u opasnu zonu niti u toj zoni ima koga da to spremno dočeka. Dalić ima dvije opcije: igrati s centralnom špicom, Brunom Petkovićem, uz napade s krila ili ubacivanjem Vlašića ili Kramarića na mjesto spojke prema napadu.

 

"Iako Engleska nije mjerilo, zabrinjavajuće je to Hrvatska ne zrači opasnošću, teško stvaramo šanse i teško zabijamo. Treba biti realan i reći da naši napadači u ofenzivi nisu svi u idealnoj formi u odnosu na svoju kvalitetu, kao da smo blokirani u napadu i nedostaje nam samopouzdanja. O tome je danas govorio i Dalić, puno toga bi bilo drugačije da smo zabili, pobijedili, da imamo neki rezultat", za Index priča Nikola Jurčević, bivši proslavljeni reprezentativac, trener i član stručnog stožera reprezentacije na nizu velikih natjecanja. 

"Naravno da nam treba ofenzivnija igra, mi nemamo igrače na popisu kakve ima Francuska, već moramo za gol dolaziti s puno više igrača u završnicu. Na poziciji veznog igrača treba nam spona, veznjak poput Vlašića ili Kramarića, ali i bekovi u jako dobroj formi", dodaje Jurčević.

Dobar je Kramarić u obrani, ali on je naš najbolji golgeter...

Kao ključni problem Jurčević ističe da Hrvatska u igri i kreaciji napada nema dovoljno strasti.

"To mi se čini ključno, da Dalić i igrači pronađu način da vrate strast u igri. Oni su se borili protiv Engleske, ali fali im samopouzdanja i ideje da nešto naprave, da krenu. Jasna mi je ideja da Rebić traži dubinu, nešto kao protiv Danske na SP-u, kada je išao zakuhati penal, ali on mora biti sto posto spreman da silinom to probija i radi prednost. Kramarić je bio predaleko od gola, iako je jako odgovorno zatvarao desnu stranu u obrani, radio je za momčad sve što je trebalo, ali on nama ipak treba naprijed, jer je on naš trenutno najbolji golgeter", ističe Jurčević, koji je bio napadač, a kod Ćire Blaževića igrao je i na poziciji beka.

Dalić je na to danas odgovorio kako ga žalosti kad čuje komentare kako je Kramarić igrao na desnom krilu.

"On je to igrao samo u obrani, sve oko njega se komentira skroz krivo...", govorio je Dalić.

> Pogledajte kako je Dalić objasnio što je Kramarić igrao protiv Engleske

Jurčević ponavlja da se Hrvatska mora vratiti svom stilu igre.

"Utakmica s Englezima lako je mogla završiti neriješeno i sada bismo pričali o pametnoj taktici, no mijenja se dojam jer smo izgubili. Mi moramo zabiti, moramo ići naprijed i mora se znati da Hrvatska napada i igra takav nogomet. Imamo igrače koji su na svojim pozicijama u veznom redu najbolji na svijetu, ali opasni smo samo ako su nam špice u 4-3-3 jako opasne ili ako imamo sjajne bekove koji se priključuju. Ako to ne ide, treba nam još jedan igrač u polju, igrač poput Vlašića ili Kramarića, koji će se zabijati iz drugog plana", objašnjava Jurčević.

Indexov stručni komentator Goran Vlaović ne vidi zašto ista postava ne bi mogla opet igrati zajedno, ali samo da Kramarić i Rebić zamijene svoje pozicije.

"Rebić bolje funkcionira iz drugog plana, kad se zaleti sa snagom koju ima. Iako je jak, može trpjeti duel, ali igranje leđima je specifična igra za napadača, treba primiti loptu i pravilno je odigrati, ne samo se hrvati. S druge strane, Kramarić se morao stalno vraćati da bi ispratio svog igrača u našu polovicu. Njegov najveći forte je dribling, lažnjak u 16 metara, gdje je znao trojicu dignutu u zrak kao da će opaliti loptu... To ne može raditi 50 metara od gola", priča Vlaović i ističe: 

"Treba uključiti Kramarića u igru s veznom linijom, koja je super jaka, a ne da bude igrač na liniji od 16 metara bez ikakve pomoći, zna to Dalić i govori da mu treba više igrača u završnici. Vidjeli smo u jednoj akciji, kada je Kramarić dao loptu Rebiću u dubinu, ali opet Rebić tu nema nikakvu pomoć. Kramarić mu je dao tu loptu i on je gore sam. Da je Kramarić igrao kao centralni napadač, teško bi se on ishrvao s mrgama u obrani Engleske, ali njegova prva lopta mogla nam je biti korisnija da smo imali Modrića, Kovačića ili Vlašića u dolasku ili probijanje na krilima jedan na jedan."

Dalić ovo mora prekinuti, Hrvatska je uvijek igrala lepršavo i napadački 

Više nije stvar u tome da Hrvatska nije efikasna, priča Vlaović, već je pitanje stvaranja šansi da uopće može biti neefikasna, i to je veliki problem. 

"On se mora momčadski odraditi i riješiti. Odabir ideje kako doći do gola je povezan s protivnikom s kojim igramo. Dalić ima sve informacije o Češkoj i mora pronaći najbolju ideju kako da pobijedi. Mala je razlika je li Rebić igrao baš u špici ili 20-ak metara desno, ali s obzirom na karakteristike Kramarića i Rebića, po meni bi bilo bolje da smo igrali s Kramarićem u špici, a Rebićem na krilu. Ne vidim razlog zašto oni ne bi igrali zajedno i u idućoj utakmici, ali u drugom rasporedu. Dalić mora odlučiti i prekinuti ove rasprave", govori Vlaović.

Naš proslavljeni napadač, koji je zabio prvi gol Hrvatske u povijesti na velikim turnirima, Turskoj na Euru 1996., kao i njegov suigrač Jurčević, naglašavaju da se uvijek znalo kakvim stilom igra hrvatska reprezentacija.

"Hrvatska je uvijek igrala lijepo i lepršavo, uvijek je znala zabiti gol. Imamo puno dvojbenih pozicija i igrača, pa i sustava igre, to je greška koja nije trebala biti napravljena. Ne kažem da je lako, znam da njihovi odgovori piju vode, da imamo ozljede igrača, slične igrači na istim pozicijama, ali zato je izbornik tamo gdje jest i ima svoj stav. Dvojbene su pozicije, treba imati i mir u momčadi i održati sve zadovoljnima, inače je problem. Ovo s Engleskoj je bio eksperiment. Dobar je sustav 4-3-3 jer Kovačić, Brozović i Modrić su krema europskog nogometa i ne treba ih mijenjati, ali imamo naprijed golgetera Kramarića, a to nije moj dojam, već su to brojke. Tamo gdje je dobio status, tamo Kramarić zabija, nije dvojbeno da je on top strijelac. On u reprezentaciji nije starter, on se stalno dokazuje jer nema fiziku centarfora, bori se protiv vjetrenjača da bi dokazao svoju vrijednost", rekao je Vlaović. 

Pročitajte više