Kalkulacije: Hrvatska može ispasti, ali i završiti prva u skupini

Foto: Hina

REMIJEM protiv Češke (2:2) Hrvatska je stigla na korak od plasmana u osminu finala. Nakon dva kola u skupini D Hrvatska ima četiri boda, dva manje od vodeće Španjolske, a tri više od trećeplasirane Češke. 
 
U posljednjem kolu Modrić i društvo igraju protiv Španjolske, a pobjedom bi završili na prvom mjestu skupine. Hrvatska može završiti i treća ako Češka pobijedi Tursku, a Španjolska Hrvatsku s tim da bi u tom slučaju Česi morali imati bolju gol-razliku kako bi bili ispred. Zanimljivo, u slučaju da Španjolska koja je već u drugom krugu pobijedi Hrvatsku 1:0, a Češka istim rezultatom Tursku odlučio bi fair-play, odnosno broj žutih i crvenih kartona, tko će biti na drugom mjestu. U svim drugim opcijama Hrvatska završava na drugom mjestu skupine i prolazi dalje. 
 
Od šest trećeplasiranih reprezentacija dalje će proći četiri s najviše osvojenih bodova. Hrvatska na trećem mjestu može završiti samo sa četiri boda i u najboljem slučaju s "nulom" u gol-razlici. Zasad je situacija u ostalim skupinama takva da Hrvatska može ispasti kao jedna od dvije najslabije trećeplasirane reprezentacije, posebno ako joj se dogodi uvjerljiv poraz od Španjolaca. 
 
S trećim mjestom na Engleze ili Francuze
 
Ako, pak, prođe dalje kao treća Hrvatska u osmini finala može igrati protiv pobjednika skupine B (vjerojatno Engleska) ili pobjednika skupine A (vjerojatno Francuska). 
 
Kao drugoplasirana Hrvatska bi išla na pobjednika skupine E (vjerojatno Italija), a pobjedom protiv Španjolske i prvim mjestom igrala bi protiv trećeg iz skupine B, E ili F.
 

Pročitajte više