Kao da je Kusturica režirao Gruntovčane

Foto: Hina

GARAVUŠO GARAVA, TI SI MENE VARALA... neumorno je na koprivničkom stadionu tijekom meča svirala limena glazba melodiju poznatu s proštenja, derneka i vjenčanja, a poput neke od tih prigoda izgledala je utakmica Hrvatske i treće postave Moldavije (1:0), koja je i u najjačem sastavu službeno 156. reprezentacije svijeta. 

Spektakl je pokvarilo neigranje najvećih moldavskih zvijezda

Gosti su bili desetkovani neigranjem najvećih uzdanica reprezentacije s obzirom na njihove obaveze u najboljim moldavskim klubovima, jer Milsani i Zaria igraju finale Kupa, a Dacia i Šerif imaju pripetavanje za prvaka. U spomenutim klubovima moldavske velike četvorke nalazi se "koncentrat talenta" tamošnjeg nogometa, pa nema sumnje da će se zbog svega navedenog, u toj zemlji još dugo slaviti ovaj rezultat, a minimalni poraz kod "jedne Hrvatske" biti tretiran poput pobjede.
 
Besmislena seoska zabava uz maraton podravskih vuvuzela
 
Travnjakom malog stadiona kontinentalni hrvatski asovi prešetavali su se, nezainteresirani postati heroji provincije, dok su cijelo vrijeme trajanja meča djeca s montažnih tribina vrištala, a glazbari neumorno i neprestano trošili instrumente, rušeći tako ružne predrasude da su Podravci "štedljivi" i podsjećajući na trubače s južnoafričkih stadiona. Pripremna utakmica Hrvatske za Euro odigrala se u pomalo nadrealnoj atmosferi; nezainteresiranu uspavanku na terenu, okruživala je raspojasana fešta.
 
Ovo po ničemu nije izgledalo kao susret dva tjedna prije Europskog prvenstva, jer nedostajao je vrtuljak, štandovi sa šećernom vunom i ražnjevi s upokojenim životinjama kako bi dojam seoske zabave bio potpun. I ne pišemo ovo kao podcjenjivanje Koprivnice ili da bi taj važni grad podrugljivo svodili na selo. Upravo suprotno, jedini koji im se narugao je HNS, koji je navijače natjerao da gledanje ovog plate 100 kuna.
 
Hrvatske zvijezde narugale su se gledateljima u Koprivnici, koji su zviždali kada su vidjeli za što su platili 100 kuna
 
U sličnim prigodama, kada se naši veliki klubovi udostoje spustiti "na selo" povodom slavlja sveca zaštitnika mjesta ili okruglog jubileja zonaša iz Zagorja ili Zagore, igrači rezervnih sastava Dinama i Hajduka koji dolaskom uveličaju feštu, pokazuju daleko više volje i želje, nego što je to bio slučaj s onima kojima je, kako bi rekao njihov "izbornik", svaki trening pred Euro kvalifikacijski, a kako neće biti utakmice.
 
Posjetitelji koprivničkog sajma nisu bili zadovoljni kilavom, usporenom bikijadom koja se odvijala na terenu, pa su se stadionom nekoliko puta tijekom ove bizarne predstave razlijegali zvižduci, jer da su za gledanje onog što su sat i pol morali gledati, dobili dvostruko od iznosa koji su izdvojili, šparni Podravci morali su se osjećati namagarčeno. 
 
Ali, sami su si krivi, kao što su u krivu svi koji su tek sada ili u zadnje vrijeme progledali i zdvajaju "što je HNS napravio od reprezentacije", jer scene iz Koprivnice samo su potvrda odavno zacementiranog stanja, u kojem se lakovjernim gledateljima lova za ovako očajne predstave uzima samo tamo gdje ih se još nije prevarilo, a "igrači koji mogu pobijediti svakoga na svijetu", ali nikako ne mogu proći skupinu velikog natjecanja (tome će u Francuskoj doći kraj jer dalje idu i "najbolji treći") neuspješno dižu samopouzdanje protiv najlošijih reprezentacija svijeta i sve to u vašarskom ambijentu. Zato nema smisla moralizirati, nego se prepustiti uživanju, jer ovakav sveukupni ugođaj oko nogometne reprezentacije Hrvatske i onog u što je pretvorena i je za smijanje. 
 
Jedna od najgorih i najnepotrebnijih utakmica Hrvatske
 
A na terenu, Perišić je kao i uvijek bio najmotiviraniji, neloše su odigrali Vrsaljko i Strinić na bokovima. Rog, Ćorić, Halilović su pokazali želju, a u ovakvim okolnostima i to je nešto, ali su Čop i Kalinić upropastili sve prilike koje su im namjestili i uz Badelja bili najlošiji igrači jedne od najgorih i najnepotrebnijih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije.
 
Čačić je isticao kako je u prvoj fazi priprema energetski podizao igrače. Sudeći po onom što su pokazali protiv Moldavije, razina energije i htijenja igrača hrvatskog "izbornika" bila je na jednakoj razini kao što je kvaliteta suparnika - dno dna. 
 
Za tjedan dana novi atraktivni suparnik i nova pučka fešta, s orkestrom za vjenčanja i sprovode
 
Fascinira kako je igra Hrvatske, čak i kada je vode oni koji se trebaju nametnuti kako bi otišli na veliko natjecanje, i dalje ubitačno spora, ali nemojmo biti preoštri, jer noge su još olovne od priprema, a selidbom na morski dio zagrijavanja igrači će se osvježiti i onda nas, dok se Nijemci, Španjolci, Talijani, Englezi, Rusi, Francuzi, Česi međusobno šamaraju pred Euro, za tjedan dana čeka novi spektakl, Hrvatska - San Marino.
 
S obzirom da se ova utakmica igra u romskom naselju na riječkoj periferiji, očekujemo da tamo podravsku limenu glazbu na tribinama zamjeni i atmosferu podiže, ona omiljena gazde HNS-a i hrvatskog nogometa - ciganska.

Pročitajte više