FORMULA 1

Kao klinac je ostao bez najvažnijih ljudi, a danas predvodi Ferrari

Foto: Screenshot

S POLE POSITIONA današnje utrke u Bahreinu (start u 17:10) startat će klinac kojemu je Formula 1 bila suđena.

Charles Leclerc, 21-godišnje čudo od djeteta iz Monte Carla, u kvalifikacijama druge utrke u sezoni pokazao je da Ferrari nije pogriješio kad ga je odlučio dovesti kao jednog od najmlađih vozača u povijesti slavne talijanske momčadi.

Ferrari je najčešće igrao na sigurno i dovodio dokazane vozače pa je menadžment odlučio mjesto B vozača dati mladom i neiskusnom Leclercu. Za njega su svi uvjereni da će uskoro zasjeniti i "A" vozača Sebastiana Vettela, kao što je bio slučaj u subotnjim kvalifikacijama Bahreina.

Leclerc je kao klinac s prijateljeva balkona gledao utrke u svojem rodnom gradu, a u karting je krenuo kad je imao osam godina. Prve krugove odvezao je na stazi koju je držao Brignoles Bianchi, otac Julesa koji je malog Charlesa uzeo pod svoje mentorstvo i njih dvojica postali su kao braća. Jules je savjetovao Leclercu kako da bude što bolji, a Charles je gledao Bianchijeve utrke u Formuli 1 sve do Suzuke 2014. godine kad je Francuz nakon užasne nesreće devet mjeseci ležao u bolnici i na kraju preminuo.

Bio je to strašan šok za Leclerca koji je vrlo rano i na brutalan način naučio koliko je Formula 1, u vrijeme kad je najsigurnija u povijesti, strašno opasan sport. To ga je, reći će kasnije u sjajnom Netflixovu dokumentarcu "Formula 1: Drive to survive" koji svima preporučujem, očvrsnulo i učinilo jačim, što je pokazao i prije dvije godine. Druga najvažnija osoba u njegovoj karijeri, otac Herve, preminuo je samo četiri dana prije vrlo važne utrke Formule 2 u Bakuu 2017. godine. Potreseni Charles, kojemu je otac omogućio trkačku karijeru, nije želio odustati pa je sjeo u bolid i pobijedio te pobjedu posvetio ocu.

Preminuo je i čovjek koji ga je doveo u Ferrari

Zbog svega što je prošao gotovo nije ni trepnuo prošle godine u Belgiji kad mu je Fernando Alonso doslovno sletio na glavu, a od teških ozljeda spasio ga je samo okvir oko kokpita koji je uveden prošle sezone. Iako se utrkivao u nekonkurentnom Sauberu, Leclerc je od 15 utrka koje je završio u 2018. godini čak deset puta osvajao bodove. Sezonu je okončao s 30 bodova više od momčadskog kolege Marcusa Ericssona, a utrku u Bakuu završio je na senzacionalnom šestom mjestu. 

Sve to bilo je dovoljno gazdama Ferrarija predvođenim Sergijem Marchionneom da mu u ruke daju crveni bolid u njegovoj drugoj sezoni u Formuli 1. Nevjerojatno, ali i Marchionne, jedan od najvažnijih ljudi u Leclercovu dolasku u Ferrari, također je umro prošlog ljeta.

On je bio jedan od najglasnijih zagovornika Leclercova dolaska u Scuderiju, a mladi vozač je već u prvim nastupima pokazao da je opravdao Marchionneovo povjerenje. Najmlađi vozač prije njega kojeg je Ferrari odabrao bio je Felipe Massa, koji je došao s 25 godina također iz Saubera. Prije njega najmlađi je bio Gilles Villeneuve koji je stigao također s 21 godinom.

Pročitajte više