HIT MOMČAD

Klub najmoćnijeg menadžera: U sjeni je velikana, a ima vrhunsku sezonu

Foto: Getty Images/Guliver Image

U SJENI povijesne, spektakularne borbe Liverpoola i Manchester Cityja za naslov prvaka te “fajta” Uniteda, Tottenhama, Chelseaja i Arsenala za Ligu prvaka, jedan klub odigrao je fantastičnu sezonu u Premiershipu.

Wolverhampton Wanderers će u najgorem mogućem raspletu sezonu završiti na 12. mjestu, i to ako izgubi sve utakmice do kraja, a ostali sve dobiju. No puno realnije je da će se momčad Nuna Espirita Santa na kraju priče naći negdje između 7. i 9. mjesta, što je za klub koji je tek ušao u Premiership fantastičan rezultat.

Rezultati by SofaScore

Wolvesi su ove sezone odigrali nekoliko velikih partija i da nije bilo očajnog perioda u listopadu i studenome, možda bi se čak borili za Europu. Da su jako dobra momčad pokazali su već u 3. kolu kad su sa Cityjem odigrali 1:1. Mjesec dana kasnije uzeli su bod i na Old Traffordu, a do početka siječnja i izbacivanja Liverpoola iz FA Cupa došli su k sebi i postali jedna od najzanimljivijih momčadi u Premiershipu.

Klubovi iz Championshipa optuživali ih za sukob interesa

No osim na travnjaku, Wolvesi su jednako zanimljivi i gore, “na katu”. Samo letimičan pogled na popis igrača dat će vam do znanja da nešto “nije u redu”. Naime, u kadru prve momčadi je čak sedam Portugalaca plus trener Espirito Santo i cijeli njegov stručni stožer. Što im je svima zajedničko? Jorge Mendes.

Jedan od najjačih menadžera na svijetu majstorskim potezima od Wolvesa je napravio izlog za svoju agenciju Gestifute. Od 11 igrača koji su bili standardni u momčadi koja je prošle sezone osvojila Championship, bilo je čak devet direktno ili indirektno Mendesovih igrača. Ta situacija razbjesnila je ostale klubove u drugoj engleskoj ligi koji su takav Portugalčev utjecaj vidjeli kao klasičan primjer sukoba interesa.

No Mendes je puno lukaviji tip nego što se na prvu čini pa je povjerenstvo EFL-a (English Football League) zaključilo da nema nikakvih osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Priča je zapravo bila vrlo jednostavna. Wolvese je 2016. godine kupio kineski investitor Fosun International koji je na sva ključna mjesta postavio svoje ljude. Vlasnik Fosuna je Guo Guangchang čiji je jako dobar prijatelj, pogađate, Jorge Mendes. Toliko dobar da je nedavno kupio 25 posto dionica njegove agencije Gestifute pa je svima jasno kako stvari funkcioniraju.

Mendes formalno nema nikakvih veza s Wolverhamptonom, već je stalno oko kluba u svojstvu “savjetnika” (zvuči poznato?). Tako je Mendes savjetovao Fosun da prvo za trenera uzme njegova čovjeka Nuna Espirita Santa, a onda i dovede čitav niz igrača koje zastupa Gestifute. Neki su došli na posudbu s opcijom otkupa, što se i dogodilo kad su Wolvesi izborili plasman u Premiership. Tako je Wolverhampton prošlog ljeta potrošio 110 milijuna eura na otkupe nekih igrača i dovođenje novih koji su također svi mahom bili vezani za Mendesa.

Za 20,5 milijuna eura iz Atletica je stigao Jonny Castro, a Rui Patricio je plaćen Sportingu 18 milijuna. Od Atletica je otkupljen i ugovor Dioga Jote koji je u Championshipu upisao 18 golova i šest asistencija, a Monacu je plaćeno šest milijuna eura za Joaa Moutinha, još jednog Mendesova igrača. Iz Porta je došao odličan stoper Wily Boly za 12 milijuna eura. Iako nije Mendesov igrač, portugalski menadžer ima jako dobre odnose s portugalskim klubovima pa je iz Benfice na posudbu došao i sjajni napadač Raul Jimenez.

Pogodio sa svim igračima koje je sam doveo

Od 11 igrača koji su kupljeni prošlog ljeta, samo se Adama Traore pokazao kao relativan promašaj jer nije baš opravdao 20 milijuna eura koliko je klub platio Middlesbroughu. Adama nema nikakve veze s Mendesom. Na svim ostalim svojim igračima Mendes je zaradio strašno puno na provizijama od transfera, a zaradit će još i više s obzirom na to da je svima skočila cijena nakon fantastične sezone. Prodat će se kad-tad i eto još novca za Portugalca.

No osim što je majstorski od Wolvesa napravio vlastiti izlog, Mendes je s velikom većinom pogodio. To se vidjelo i na terenu na kojem je Raul Jimenez u 41 nastupu zabio 16 golova uz osam asistencija, što je natjeralo Wolvese, odnosno Fosun grupu, da otkupi od Benfice njegov ugovor za rekordnih 35 milijuna eura.

Diogo Jota, razumljivo, nije odigrao na nivou kao u Championshipu, ali je svejedno upisao devet golova i šest asistencija, a Jonny Castro se pokazao kao vrlo pouzdan bek pa je i njega Wolverhampton u siječnju otkupio od Atletica za 20,5 milijuna eura.

Putem su Wolvesi došli i do polufinala FA Cupa i bili na korak, točnije nekoliko sekundi do Europe (u finalu je City) da bi protiv Watforda u zadnjih 11 minuta prosuli 2:0. Gol za produžetak zabio je Troy Deeney iz penala u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, a Deulofeu je u 104. minuti završio spektakularan povratak Watforda.

Ulazak u Europu dodatno bi podignuo cijenu Mendesovim igračima, ali i ovako će za njega ova sezona biti i više nego uspješna. Kad se podvuče crta, Wolvesi su ove sezone dvaput pobijedili Manchester United, jednom Chelsea, jednom Tottenham, uzeli bod Cityju, izbacili Liverpool iz FA Cupa te u srijedu poderali Arsenal 3:1. Višeg i samim time senzacionalnog plasmana koštao ih je spomenuti loš period pred kraj prošle godine, ali i bez toga momčad je ostvarila sve što su Fosun i Mendes planirali.

Ostali su u ligi, što im jamči još najmanje sto milijuna funti čiste zarade, Mendes je napunio džepove na provizijama i stvorena je odlična podloga da se sljedeće sezone ovakav ili sličan rezultat ponovi.

A kad se ovi igrači i prodaju, naći će stari, dobri Jorge nove.

Pročitajte više