Kreće oktanski cirkus: Koliko je indikativna prva utrka?

LJUBITELJI Formule 1 napokon će ovaj vikend doći na svoje. S dva tjedna zakašnjenja počinje nova sezona Svjetskog prvenstva i lov na naslov koji su kroz povijest osvojila 32 vozača.

Najmlađi kojem je to ikad uspjelo je upravo aktualni prvak Sebastian Vettel (23) koji će u nedjelju na Velikoj nagradi Australije za upravljačem Red Bullovog bolida krenuti u novi pohod na svjetski tron. Koliko će u tome i njemu, ali i ostalim pilotima, biti važna prva utrka u sezoni? Dakako, po broju bodova koji se mogu osvojiti, jednako kao i svaka ostala, ali ipak je zanimljivo baciti oko na bližu povijest da bismo utvrdili koliko često pobjednici uvodne utrke postaju na koncu i svjetski prvaci.

Pogled na posljednji deset sezona dat će nam odgovor da je vozač koji je prvi prošao ciljnom ravninom na prvajao naslov. Očito je, dakle, da već prva utrka može biti prilično znakovita, odnosno da bi nam mogla pokazati u kojem će se smjeru kretati sezona.

Istina je, upravo nam je prošla sezona ponudila suprotan primjer. Ferrarijev adut Fernando Alonso je slavio u Bahreinu, gdje je i ove godine trebalo početi prvenstvo, ali je utrka otkazana zbog političkih nemira u državi. Španjolac je i u posljednju utrku, Veliku nagradu Abu Dhabija ušao kao vodeći, ali tamo je sve uprskao i pogurnuo prema naslovu Vettela koji je u Bahreinu bio tek četvrti.

No, čak četiri uzastopne sezone prije toga pobjednici uvodne utrke su postajali i svjetski prvaci, Alonso u Renaultu, pa Kimi Räikkönen u Ferrariju, Lewis Hamilton u McLarenu i Jenson Button u Brawnu. Tri je puta u zadnjih deset godina to uspjelo i Michaelu Schumacheru, a  statistiku, osim lanjske, kvare i sezone 2003. i 2005. kada su u Australiji pobjeđivali David Coulthard (McLaren) i Giancarlo Fisichella (Renault), a najvažniji trofej na kraju podizali Schumacher, odnosno Alonso.

 Pobjednici uvodnih utrka i svjetski prvaci u zadnjih deset godina:

2001. Australija Schumacher (Ferrari) – Schumacher (Ferrari)

2002. Australija Schumacher (Ferrari) – Schumacher (Ferrari)

2003. Australija Coulthard (McLaren) – Schumacher (Ferrari)

2004. Australija Schumacher (Ferrari) – Schumacher (Ferrari)

2005. Australija Fisichella (Renault) – Alonso (Renault)

2006. Bahrein Alonso (Renault) – Alonso (Renault)

2007. Australija Räikkönen (Ferrari) – Räikkönen (Ferrari)

2008. Australija Hamilton (McLaren) – Hamilton (McLaren)

2009. Australija Button (Brawn) – Button (Brawn)

2010. Bahrein Alonso (Ferrari) – Vettel (Red Bull)

Pročitajte više