Križanac: Nisam navijao za Srbiju već za mog prijatelja Lazovića

IVICA KRIŽANAC pokušat će u novoj sezoni sa Zenitom ponoviti 2008. Tada je momčad iz Sankt Peterburga ispisala zlatne stranice svoje povijesti, osvojili su rusko prvenstvo, Kup Uefe i europski Superkup. Dolaskom Luciana Spallettija krajem 2009. Zenit je ponovno dobio krila, nakon 13 kola su vodeća momčad ruske lige, ispred CSKA i Rubina. Na korak su i do Lige prvaka, u trećem pretkolu igraju protiv rumunjske Uniree.

Križanac je za ruske medije najavio što očekuje od sezone koja je u Rusiji davno počela, ponovio zašto je otišao iz hrvatske reprezentacije i rekao da su Srbiju suci oštetili na Svjetskom prvenstvu.

"Ne mogu reći da sam sasvim zadovoljan što igramo protiv Uniree. Ukrajinski nogomet je sličan našem. U svakom slučaju, ozbiljno shvaćamo tu utakmicu. Nedavno me zvao kapetan Šahtara Darijo Srna i rekao da igraju lepršav nogomet", rekao je Križanac za ruski Mk-Piter.ru.

Protiv koga bi Križanac želio igrati u skupini? Ima li neki klub za kojega je navijao kao mali?

"Nemam posebnih želja. Prođemo li Unireu, igrat ćemo s puno jačima momčadima. Ako se to dogodi, neće mi biti važno tko nam je protivnik. Kao dječak sam navijao za Real, ali sam već četiri puta igrao protiv njih, u Sparti i Zenitu."

Zenit je trenutno vodeća momčad ruske Premier lige. Stvari izgledaju dobro za Spalettijevu momčad.

"Vrlo dobrom sezonom možemo smatrati 2007./2008. kad smo osvojili rusko prvenstvo, ruski superkup, Kup Uefe i europski Superkup. I ove sezone smo dobro krenuli, ali je prerano za prognoze. No, moram pohvaliti trenera Luciana Spallettija koji je od nas stvorio momčad koja puno više prilika zabija."

"U Sankt Peterburgu se nemaš gdje okupati"


Može li Zenit osvojiti Ligu prvaka ove sezone?

"Da ste me 2008. pitali možemo li osvojiti Kup Uefe, rekao bih ne. A sad mogu samo reći - sve je moguće."

Što će Križanac napraviti osvoji li Zenit Ligu prvaka?

"Organizirat ću veliki tulum. Odvest ću cijelu momčad u Hrvatsku! Šalim se... Napravit ću tulum na otvorenom ovdje u St. Peterburgu."



Mogao bi i zaplivati u rijeci.

"Neeee... Voda je jako prljava. U St. Peterburgu se nemaš gdje okupati. Zbog toga mi jako nedostaje Hrvatska, tamo možeš plivati cijeli dan. U Hrvatskoj imam brod i s prijateljima i obitelji odem daleko od svega."

Križanac je prije nego što je potpisao novi ugovor sa Zenitom bio pred odlukom da se ostavi nogometa.

"Leđa me jako bole i svaki dan moram ići na terapije. Ne mogu igrati na onoj razini kao prije, zato sam se i povukao iz hrvatske reprezentacije. Igrat ću još godinu i pol i nakon toga najvjerojatnije se oprostiti od nogometa."

Hoće li to biti velik udarac za Zenit jer mnogi Križanca vide kao vođu momčadi?

"Naš pravi vođa je kapetan Alexander Anyukov."

"Danko Lazović je naše najbolje pojačanje"

Je li istina da je Križanac na Svjetskom navijao za Srbiju?

"Ne mogu reći da sam bio lud za Srbima, nego sam bio za mog dobrog prijatelja Danka Lazovića (stigao iz PSV-a za pet milijuna eura). Mislim da je zaslužio mjesto u reprezentaciji i smatram da je on jedno od boljih pojačanja Zenita posljednjih godina."

Jesu li Srbe na SP-u oštetili suci?

"Suci su općenito bili pod pritiskom i puno su griješili. Srbima protiv Australije nije sviran jedanaesterac."

Puno je kritika izazvala lopta Jabulani.

"Tu loptu pod hitno moraju zamijeniti. Čudno leti, teško ju je kontrolirati. Ne razumijem zašto su je izabrali."

Pročitajte više