Toni Kukoč

Kukoč: Jedini sam igrač u povijesti na kojeg je pazio cijeli Dream Team

Foto: Guliver Image/Getty Images

TONI KUKOČ ni u svojim igračkim danima nije bio toliko prisutan u medijima kao posljednjih tjedana. Naravno, sve zbog globalne histerije oko megauspješnog ESPN-ovog dokumentarnog serijala Posljednji ples.

Kako novinari širom svijeta seciraju svaki detalj serijala o Jordanovim Bullsima, Kukoč je kao važan kotačić te nezaboravne dinastije Bikova postao zanimljiv iako je već 14 godina u igračkoj mirovini.

U jednoj epizodi Posljednjeg plesa obrađena je tema oko prelaska Kukoča u Bullse i nastupa Hrvatske protiv Dream Teama na Igrama u Barceloni 1992. GM Bullsa Jerry Krause bio je zaljubljen u splitskog genijalca i svim se silama trudio dovesti ga u Bullse. S druge strane, Krause je odbijao Pippenu ponuditi novi, poboljšani ugovor, što je rezultiralo bijesom zvijezde Bullsa pa se ovaj odlučio osvetiti Kukoču na Olimpijskim igrama. Naravno, imao je podršku u Jordanu.

''Stalno je govorio koliko je dobar. Kao da voljeni otac koji ima svu tu djecu sad vidi drugo dijete koje voli više nego ostale. Htjeli smo ga čuvati i na klupi i priuštiti mu najgore iskustvo u životu. Nismo igrali protiv Tonija Kukoča. Igrali smo protiv Jerryja Krausea u dresu Hrvatske'', u Posljednjem plesu prisjetio se Michael Jordan.

Hrvatska je protiv Dream Teama u Barceloni odigrala dva susreta. Prvi u grupi, drugi u finalu. U svlačionici uoči prvog susreta Jordan je svim suigračima naredio da nitko ne smije čuvati Kukoča i da je Splićanin njihov problem. Jordan i Pippen Kukoču nisi dali disati, pratili su ga u stopu.

Brutalna dobrodošlica Kukoču u Barceloni

Veliki Magic Johnson se također prisjetio brutalnog odnosa Jordana i Pippena prema Kukoču na toj utakmici.

''Gledajući Michaela i Scottieja, bili su stvarno nabrijani na Tonija. Rekao sam 'čovječe'. Njih dvojica bila su skroz na njemu.''

Kukoč je tu prvu utakmicu odigrao loše, ubacio je samo četiri poena uz katastrofalan šut, no u finalu je pokazao svu raskoš svog talenta, na čemu mu je 28 godina kasnije čestitao i sam Jordan. Zvijezde Bullsa su očekivale da će Kukoč nakon prve utakmice odustati od NBA lige. Dogodilo se sasvim suprotno.

''Pokazao je da ima muda i karakter za NBA ligu jer je izdržao sve ono što smo mu radili'', rekao je Jordan u filmu.

Kukoč: Jedini sam u povijesti svijeta na kojeg je pazio cijeli Dream Team

U razgovoru za NBC Kukoč se s osmijehom na licu prisjetio te priče.

''Mislim da u čitavoj povijesti svijeta nije postojao neki drugi igrač o kojem je cijeli Dream Team pričao'', kroz smijeh je rekao Kukoč pa dodao:

"Nisam znao da će doći takvi. Nisam imao pojma da su gladni dokazati nešto."

Kukoč je u Bullse stigao 1993., baš kad se Jordan prvi put povukao iz košarke. Priča da mu je upravo Pippen bio velika podrška.

''Kad sam tamo došao, nije mi bilo lako, ali razumijem zbog čega. U Europi sam bio jedan od najboljih igrača, no u Bullsima sam se morao svakodnevno dokazivati jer moja reputacija tamo nije vrijedila ništa. Imao sam sreću da sam došao u momčad koja je bila najbolja na svijetu, gdje su svi bili sjajni. Svi su točno znali koja im je zadaća. Iskreno, bez obzira što je Scottie prije toga govorio o meni, bio mi je od velike pomoći. Posebno u prvoj sezoni. Oduševio me pristupom.''

I Kukoč je plakao za Jordanom

U lipnju 1993. poginuo je Dražen Petrović, a Kukoč se iz Amerike vratio u Hrvatsku kako bi prisustvovao sprovodu mitskog košarkaša.

"Nakon toga vraćam se u Chicago i cijela ideja o igranju s Michaelom i možda osvajanje neke još jedne titule pala je u vodu kad sam čuo da odlazi u penziju. Prvi put sam se tad susreo sa svojim budućim suigračima. Svi plaču. Plakao sam i ja. Tada sam se upitao hoće li ovo biti onako kako sam zamislio? Bilo je tužno."

Kad bi Kukoč potonuo, Pippen bi ga pljesnuo po guzici i nazvao jugoslavenskim bratom

Ipak, Kukoč nije pogriješio što je došao. Odlaskom Jordana dobio je šansu, a Krause je tu ekipu iz sezone 1993./94. smatrao možda i najdražom u povijesti franšize. Odlaskom Jordana Bullsi su pali u drugi plan, malo tko je od njih očekivao neki veliki rezultat, ali momčad se pokazala odličnom. U sezoni su ostvarili respektabilnih 55 pobjeda, a u play-offu su ispali u drugom krugu od tada strašnih Knicksa u teških sedam utakmica.

"Scottie je bio drugačiji lik od Michaela. Bio je puno topliji. S vremena na vrijeme bi eksplodirao, ali puno mi je pomogao. Michael je uvijek bio agresivan. Kad bi vidio da sam loše volje, Scottie bi došao do mene i pljesnuo bi me po guzici i rekao mi: 'Volim te, moj jugoslavenski brate. Ja bih mu stalno ponavljao da sam iz Hrvatske. Takve stvari pamtim i to su stvarno zabavna sjećanja'', zaključio je Kukoč.

Pročitajte više