Kuret ostao treći i nakon drugog dana

HRVATSKI jedriličar Karlo Kuret ostao je treći u poretku klase "finn" i nakon drugoga dana olimpijskih natjecanja u jedrenju. Mate Arapov je prvi dan u klasi "laser" okončao kao osmi, a naša posada u klasi 470 Tomislav Bašić - Petar Cupać jedrila je bolje nego jučer i sada zauzima 12. mjesto.

Neugodni i jaki sjeverni vjetar "meltemi" pričinjavao je zbog jačine i prašine dosta problema u cijeloj Ateni, ali i na regatnom polju Saronskog zaljeva, pa je tako Kuret umjesto dva danas odradio samo jedan plov u kojem je bio deseti. Splićanin nije startao dobro, prvu plutaču je okrenuo tek kao 21., no Karlo je preiskusan i dobar tako da može nadoknaditi svaki zaostatak. Pomalo je prestizao svoje suparnike, u drugom je "trapezu" čak bio i osmi, da bi ciljem prošao kao deseti, 2:21 minutu nakon pobjednika i najvećega favorita za zlato Britanca Bena Ainsliea.

Ainslie je jučer naknadno diskvalificiran u 2. plovu, dobivši maksimalnih negativnih 26 bodova, a kako se odbacuje samo jedan najlošiji rezultat, čeverostruki prvak svijeta u "finnu" je danas krenuo na sve ili ništa. Kako je Grk Papanathinasou danas imao velikih problema i završio utrku tek kao 17., Kuret je u ukupnom poretku ostao treći sa 18 negativnih bodova.

U vodstvu je sa 10 bodova Poljak Mateusz Kusnierewicz, danas šesti, dok se na drugu poziciju probio Španjolac Rafael Trujillo, koji ima 14 negativnih bodova, dok su iza Kureta Francuz Guillame Florent (19), pobjednik America's Cupa Novozelanđanin Dean Barker (22), Papathanaiou (23) i Turčin Adakan (25). Uz Ainsliea, koji je zasad jedanaesti sa 36 bodova, ova osmorica, uključujući i našega Kureta, trebala bi odlučivati o zlatu. Sutra će se voziti danas odgođena četvrta utrka "finnaca", koji sveukupno odrađuju 11 plovova.

Europski doprvak u "laseru" Mate Arapov započeo je solidno svoj nastup na Olimpijskim igrama. U 1. plovu je bio odličan šesti, a u drugom 11., pa sada nakon prvoga dana drži osmu poziciju sa 17 negativnih bodova. U vodstvu je Austrijanac Andreas Geritzer sa pet bodova, najveći favorit za zlato, sedmerostruki svjetski prvak Brazilac Robert Scheidt je drugi sa 11, a treći je Belgijanac Phillipe Bergmans sa 13 negativnih bodova.

Dvadesetosmogodišnji Splićanin je u prvom plovu dok sjeverac još nije ojačao startao kao osmi, a u cilj uplovio kao šesti tek 37 sekundi iza pobjednika Portugalca Gustava Lime. U drugom mu je prilično jaki vjetar ipak radio probleme, pa je jedanaesto mjesto dobar rezultat. Arapov je službeno deseti jedriličar svijeta u "laseru" i može biti zadovoljan početkom jer je iza sebe ostavio veličine poput Australca Blackburna, europskoga prvaka Slovenca Žbogara i druge.

Zadrani Bašić i Cupać su napredovali za dva mjesta u odnosu na jučer i sada su vrlo dobri 12., zahvaljujući sjajno odvoženom četvrtom plovu kada su na cilj stigli peti. Kormilar Bašić očito se odlično snašao na vjetru od 20 do 23 čvora, dugo su u tom plovu držali i četvrto mjesto, koje su izgubili od sjajnih Ausralaca Wilmota i Pagea, koji su startali 22. a potom pretekli čak 17 posada do kraja. U trećem plovu jedriličari Uskoka su jedrili najgore dosad, osvojili su 19. poziciju, a moglo je biti i gore jer su sredinom utrke bili 23.

Bašić i Cupać sada sa 50 negativnih bodova drže 12. mjesto, a u ovoj klasi vode Britanci Rogers i Glanfield sa 18 bodova, ispred Amerikanaca Foerstera i Burnhama (26) i grčke posade Kosmatoupulos-Trigkonis (36).

Sutra je na programu nastavak natjecanja u sve tri klase u kojima nastupaju naši jedriličari.

(Izvor fotografije: FaH)

Pročitajte više