"Stranac u Hajduku? Mi smo 3. na svijetu, ne treba nam nitko objašnjavati nogomet"

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

HAJDUK je nakon titule jesenskog prvaka doživio antiklimaks u drugom dijelu sezone. Bijeli su u travnju ispali iz utrke za prvaka i polufinala Kupa. Smijenjeni su predsjednik Jakobušić, trener Karoglan, a na odlasku je vjerojatno i sportski direktor Nikoličius.

Hajduk je u fazi 'reseta' u kojem svi navijači već gledaju prema idućoj sezoni i otvorenim pitanjima poput onoga tko će preuzeti klupu i neke od najodgovornijih funkcija u Upravi. Aktualnosti vezane uz splitski klub za Index je komentirao bivši golman Hajduka Vladimir Balić, kojeg je Torcida 2004. godine zbog borbenosti i zalaganja na terenu proglasila Hajdučkim srcem, nakon što je te sezone, kao i one iduće, osvojio naslov prvaka. 

Kako ste doživjeli Hajdukov poražavajući kraj sezone?

Nakon plus četiri boda na zimskoj pauzi i trenutnih -19 sigurno nitko od nas ne može biti zadovoljan i nije nam ugodno to prihvatiti, ali nema nam druge. Treba se okrenuti novoj sezoni i prvenstveno fokusu na Europu. Klubu je potreban konačan pomak na tom frontu, na muci se poznaju junaci.

Mislite da Hajduk ima problem u igračkom kadru? Trebaju li mu velike promjene u svlačionici?

Smatram da u Hajduku postoji kvalitetan kostur ekipe koji je potrebno zadržati. To su Lučić, Uremović, Šarlija, Sigur, Melnjak, Žaper, Kleinheisler, Brekalo, Perišić i Livaja. Uz njih je potreban kreativan veznjak koji može povezati linije o kakvom dugo govorim, netko profila Nike Kranjčara ili Dejana Računice.

Uz navedene su tu mladi igrači poput Hrgovića koje pod svaku cijenu treba etablirati. Naglasak je na pojačavanju veznog reda. Žaper je dodatno stabilizirao obranu, ali nedostaje nam kvalitete da ju se poveže s napadom. Tu je ključ. Mislim da bi takva ekipa bila sposobna za rezultat u Europi.

Među navijačima Hajduka se nagađa da je na kraju sezone velik broj igrača lažirao ozljede, mnogi sjede na tribini, Livaja je viđen na padelu na dan utakmice, kako to komentirate?

Ne pridajem puno pažnje nepotvrđenim glasinama i igranje padela ne znači da Livaja nije ozlijeđen. On je igrao utakmice koje bi rijetko tko igrao, pod tabletama i injekcijama. Uostalom, stavio je Hajduk na prvo mjesto kada mu je poginuo otac i igrao je utakmicu u Osijeku. U jednom tako teškom životnom trenutku dokazao je što mu klub znači.

Rijetko tko bi uopće igrao u trenucima kada je Livaja davao sve od sebe i bio na terenu. Hajduk nije ispunio svoje glavne ciljeve za ovu sezonu i bolje je da oni koji nisu 100 posto spremni ne igraju. U ovom trenutku nema smisla riskirati obnavljanje ozljeda.

Što se tiče nagađanja o nedostatku profesionalizma kod nekih igrača, to nije neuobičajeno u situaciji kada ode glavni trener i naslijedi ga pomoćnik. Juri Ivankoviću je u ovom trenutku veoma teško. On još nije na razini koja Hajduku treba i sigurno mu se nije lako nametnuti igračima. Prvenstvo smo izgubili, sada sve snage i koncentraciju treba usmjeriti na ljeto i Europu.

Je li Ivanković u posljednjim kolima mogao davati više prilika mladim nadama? Protiv Gorice je u igru ušao Odjidja, a Hrgović ostao na klupi...

U Vašem pitanju je i odgovor. Već sam sam sebi dosadio s ponavljanjem jedno te istih stvari o etabliranju mladih igrača. Naravno da je to put kojim treba ići, primjeri poput Luke Juraka ulijevaju nešto optimizma. Hajduk svakako već sada treba pripremati ekipu za prvo europsko pretkolo.

Postoji li hrvatski trener koji može biti realan cilj i rješenje za Hajduk ili se treba okrenuti stranom rješenju? 

Sve što vrijedi u ovoj državi ode van ili pokupe stranci. Žao mi je zbog toga, radije bih u Hajduku gledao Zorana Zekića nego neko veliko strano ime. Uspješni primjeri poput Jakirovića, Sopića i Zekića pokazuju da nam ne trebaju strani treneri. Mi smo treća nogometna nacija na svijetu, nitko sa strane nam ne treba objašnjavati nogomet. Iskustvo nas uči da su najbolji treneri oni koji poznaju naše okolnosti i mentalitet. Ako je to nešto što će unaprijediti Hajduk, podržavam i stranog trenera, ali čisto sumnjam u to. 

Nikola Kalinić se spominje kao budući sportski direktor. Koje kvalitete su potrebne za tu ulogu i mislite li da ih on ima?

Sportski direktor je osoba koja mora naučiti filtrirati informacije koje mu dolaze, koristiti samo one u interesu kluba. Kada trebate nekog igrača, dnevno ćete dobiti sto poziva ljudi koji će vam nuditi nekoga zbog svog interesa. Vi ste taj koji mora prepoznati koji je pravi.

Također, kada se pojavi netko kao Rokas Pukštas, kupci će stalno kucati na vrata. Zato na toj poziciji treba biti netko s čvrstim karakterom i netko tko će biti odlučan. Nikola Kalinić je vrlo kvalitetan momak koji je pokazao ljubav prema Hajduku. Ima veliko nogometno iskustvo i usprkos teškom zadatku koji je pred njim, ako postane sportski direktor, vjerujem da mu je dorastao.

 

Pročitajte više