POGLEDAJTE KAKO MARIO STANIĆ KOMENTIRA ŽDRIJEB "Kakvo SP kad ovdje nema Buffona"

Foto: Index

NAKON što je Diego Maradona izvukao Hrvatsku u skupinu s Argentinom, na interesantnom turniru koji će se idućeg ljeta igrati u Rusiji, Mario Stanić, gost u redakciji Index Sporta, glasno se nasmijao:

"Eto, opet '98-a, samo što će ova reprezentacija u Rusiji biti bolja od nas"

Koliko Stanić u to vjeruje, provjerili smo u dugom razgovoru, komentirajući skupine SP-a, hrvatsku reprezentaciju i stanje u našem nogometu.

"Nisam prezadovoljan, a ni zadovoljan skupinom. No, Argentinu smo jednom već imali u grupi, pa je dobro završilo"

No, igrali ste s njima nebitnu utakmica, posljednju u skupini, a Hrvatska je već prošla u nokaut fazu.

"To govori da je na SP-u ključna prva utakmica. Na SP-u grupu prolazimo samo ako pobijedimo prvu utakmicu. Tako je bilo na svakom turniru do sada. Svi nogometni aspekti se u pobjedi multipliciraju. Onda je sve lakše. Reprezentacija je čopor, treba to znati kontrolirati. I među nama je bilo problema i nervoze, posebno prije turnira, ali kada bismo izašli na teren znali smo sveti cilj i svi smo veslali"

Stanić je zabio prvi, povijesni pogodak Hrvatske na Mundijalu. U prvoj, najvažnijoj utakmici.

"Kako sam se osjećao? Nisam se osjećao. Nema tih riječi, to možeš samo proći ako si imao sreću u životu. To ostaje duboko u tebi"

"Samo da nisu Francuzi, ne volim ih vidjeti nacrtane"

Pitali smo ga prije ždrijeba koga želi izbjeći.

"Francuze, ne volim ih vidjeti ni nacrtane, vjerujem da je tako svima nama iz '98. Nabili su mi kompleks"

Što očekuje od SP-a u Rusiji? 

"Skupine su interesantne, bit će jako zanimljivo. 30 posto uvijek čine iznenađenja, to je najslađe Favoriti? Uvijek ti Nijemci, i Brazil. Žao mi je što nema Talijana, nezamislivo, najviše zbog Buffona. Nije to zaslužio. Veliki čovjek. Kakvo je to SP bez njega. Gesta protiv Švedske, kada je pljeskao njihovoj himni protiv talijanskih navijača, takve vijesti trebate još duže držati na naslovnici" 

Što očekuje od Hrvatske na SP.u u Rusiji?

"Ako me pitate, što očekujem, reći ću da imamo kvalitetu za finale. Ako me pitate nadam li se tome, reći ću da smo već jednom trebali igrati barem polufinale na velikim turnirima posljednjih 20 godina"

Zašto se to nije dogodilo?

"Postoji barem milijun razloga. Lutali smo po mnogim pitanjima. Ni dan danas ne znamo koji su kriteriji za hrvatskog izbornika. Priključio sam se reprezenztaciji '96 i već tada su udareni krivi temelji. Obrasci koji se ponavljaju, interesi vladaju i mi gubimo korak u svijetu u svakom segmentu nogometa"

"Klubovi nemaju za deterdžent, a svi glasaju za nastavak te agonije"

Kako napreduje kampanja? Davor Šuker navodno već ima 14 potpisa, hoće li biti jedini kandidat?

"Ako ima čestitam mu, ne znam samo jesu li potpisani. Ovo je samo prva utakmica, mi smo spremni igrati prvenstvo. Nismo opterećeni funkcijama. Sustav koji trenutno vlada će se ionako sam od sebe urušiti. Vidjeli smo Davora Šukera maloprije na ždrijebu, i ja mislim da on mora biti tamo. Ali, samo kao igrač"

Pročitajte više