Marca o Stanišiću: Otpisan u Bayernu i rezerva u Bayeru, postao je simbol senzacije

Foto: Profimedia

JOSIP STANIŠIĆ je jedna od najvećih bajki najveće bajke europskog nogometa ove sezone. Bayer Leverkusen suvereno je osvojio Bundesligu i tako prekinuo Bayernov niz od 11 naslova, a nadomak je duple ili čak trostruke krune. Zato što u finalu njemačkog kupa igra protiv davljenika drugoligaša Kaiserslauterna, a u finalu Europa lige čeka ga Atalanta.

"Hrvat je ključni čovjek njemačke senzacije"

No, sve i da Bayer ne uzme ijedan od ta dva trofeja, već je ove sezone izveo čudo ili senzaciju. Momčad bez zvijezda i s trenerom Xabijem Alonsom, kojem je to prvi posao u prvoj ligi u karijeri, srušila je Bayern s njemačkog trona te što je posebno impresivno, u svim natjecanjima nanizala čak 50 utakmica bez poraza. To nije uspjelo nikome otkako se igraju europska natjecanja. 

U svim tim podvizima ključno mjesto i veliku zaslugu ima Josip Stanišić (24), desni bočni Bayerna na posudbi u Bayeru, piše Marca. Najčitaniji španjolski sportski medij ovako nastavlja o hrvatskoj senzaciji: "U Leverkusen je došao otpisan u Münchenu, ali i kao sporedni glumac u Xabijevoj momčadi.

"Rezervni bek postao je strijelac glavnih golova"

Na kraju je odigrao ključnu ulogu u povijesnoj sezoni Bayera. Ostane li Alonsova momčad neporažena i u preostale tri utakmice ove sezone, to će u velikoj mjeri biti i zasluga Stanišića i njegove efikasnosti. Naime, ima čak 4 gola i 6 asistencija, a ove sezone je od 49 utakmica Bayera bio starter na njih samo 22."

Marca ističe Stanišićevu polivalentnost: "Xabi često mijenja taktiku i Stanišićevu ulogu u momčadi, ali bez obzira na to on dokazuje da jednako dobro igra kao stoper, bek ili napadački bek. No, ono što je neočekivano postalo Stanišićeva specijalnost su osim asistencija i golovi. I to oni ključni, protiv velikih klubova, kojima je spriječio prekid čudesnog niza nepobjedivosti.

"Naravno da ga Bayer želi zadržati, ali.."

Upravo je Stanišić golom protiv svog Bayerna u 21. kolu zapečatio pobjedu za definitivni pad minhenskog velikana te Leverkusenovo preuzimanje naslova. Ali, Stanišić je tako tek počeo s važnim golovima. Njegov status Bayerovog spasitelja potvrdio se zatim golovima u 97. minuti protiv Borussije Dortmund i Rome, kojima je dramatično spriječio da se prekine nevjerojatna serija bez poraza."

Španjolci dodaju: "Naravno da Bayer želi zadržati Stanišića, ali problem je što u ugovoru o posudbi nema opcije otkupa."

Pročitajte više