lige petice

Marca: Petković je u HNL-u napravio isto što i izvođač bizarnog penala u La Ligi

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

VELIKU PAŽNJU u Španjolskoj izazvao je potez Alexandera Isaka, napadača Real Sociedada, prilikom izvođenja penala na prvenstvenoj utakmici protiv Elchea, ali posebno ono što je zatim napravio sudac meča Guillermo Cuadra.

Španjolci: Zašto je napadaču Real Sociedada poništen gol iz penala, a još je i dobio žuti?

Isak je zabio iz jedanaesterca, ali mu je gol poništen jer je nepravilno izveo kazneni udarac. Elche je vodio od treće minute, a 15 minuta kasnije Isak je imao priliku izjednačiti iz penala. Uzeo je loptu, zaletio se i onda zastao skoro sekundu kako bi vidio gdje će se baciti golman pa je loptu poslao u drugu stranu.

Budući da takvo zaustavljanje prije udarca nije dozvoljeno, sudac mu je poništio gol, dao loptu igračima Elchea, a Isaku žuti karton. Njegov nedozvoljeni potez ipak nije koštao Real Sociedad, koji je preokrenuo i pobijedio 2:1. Marca je raritetan događaj popratila tekstom naslovljenim "Potez identičan Isakovom viđen je u Hrvatskoj", u kojem piše:

Marca: Ovo smo prvi put vidjeli sada u Španjolskoj, ali i prije četiri mjeseca u Hrvatskoj

"Kažnjavanje onoga što je napadač Real Sociedada napravio prilikom izvođenja penala protiv Elchea prvi put smo vidjeli u La Ligi, ali taj potez je zabranjen od 2010. Identičan potez je u prosincu prošle godine u hrvatskom prvenstvu izveo Dinamov napadač Petković protiv Istre. Njemu je gol također poništen, a izvođač je kažnjen kartonom."

Podsjećamo, tada je u odgođenoj utakmici 4. kola HNL-a Dinamo kod Istre pobijedio 2:0, a najviše se pričalo o situaciji iz 83. minute. Livaković je ispucao loptu, Petković je pobjegao domaćoj obrani, prošao vratara Lučića, koji ga je srušio. Sudac Duje Strukan na to je isključio golmana Istre i dosudio penal za Dinamo.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE PETKOVIĆ DOBIO KARTON ZBOG IZVOĐENJA PENALA

U igru je ušao drugi vratar Gonzalo Collao, a Petković je pucao i zabio za 2:0. No sudac Strukan je poništio gol i pokazao Petkoviću žuti zbog zastajkivanja. Kako mu je to bio drugi žuti, Dinamov napadač je morao napustiti teren.

Postavlja se pitanje zbog čega je točno Strukan poništio gol Petkoviću i isključio ga? Petković je kod izvođenja kaznenog udarca zastao, što po pravilima nogometne igre nije smio, a sudac Duje Strukan taj je potez okarakterizirao kao pokušaj prevare, što je nesportsko ponašanje. Zbog toga je poništio gol, a napadaču Dinama pokazao drugi žuti karton.

Pročitajte više